Zmagovalni krik Slovenca v središču Bergama. Tadej Pogačar prvak 115. dirke po Lombardiji! Drugi kolesarski spomenik za Komendčana, tretji za Slovence, in to v zgolj letu dni! Foto: AP
Zmagovalni krik Slovenca v središču Bergama. Tadej Pogačar prvak 115. dirke po Lombardiji! Drugi kolesarski spomenik za Komendčana, tretji za Slovence, in to v zgolj letu dni! Foto: AP
Sorodna novica Prišel, videl in zmagal na Lombardiji, o čemer je sanjal: "Noro!"

Slovenski kolesarski fenomen je po dobrih 200 km dirke na klancu na prelaz Ganda sam krenil v napad, ko je bilo do cilja še 36,5 km. Na tehničnem spustu z 19 serpentinami ga je ujel Fausto Masnada (Deceuninck QuickStep), s katerim na hrbtu je nato Pogačar prikolesaril čez stari Bergamo do ciljnega sprinta. A čeprav je bil 27-letni Bergamčan zadnjih 16 km v Slovenčevem zavetrju, ni imel v sprintu nobenih možnosti ob pospešku kapetana UAE Emiratesa.

Pogačar ob boku velike trojice

Kje so meje za
Kje so meje za "gorenjskega volka"? Ob krstnem nastopu je že osvojil jesenski spomenik odpadlega listja, potem ko se je na prejšnjih jesenskih dirkah res pripravljal le za drugo oktobrsko soboto v Lombardiji, s katero se tradicionalno konča kolesarska sezona na cesti. Foto: EPA
Sorodna novica Spomeniki = templji, temelji in navdih kolesarstva

Po Liège–Bastogne–Liège letošnjega 25. aprila je Tadej Pogačar osvojil še drugi kolesarski spomenik sezone, kar je skupaj z osvojeno Dirko po Franciji v istem letu v več kot stoletni kolesarski zgodovini uspelo združiti le v uvodnem odstavku omenjenim legendam. Faustu Coppiju leta 1949 in Eddyju Merckxu v letih 1971 in 1972. V omenjeni izbrani druščini je Pogačar najmlajši, saj je komaj pred nekaj tedni dopolnil 23 let. Ob tem je postal prvi zmagovalec Dirke po Franciji, ki je slavil na Lombardiji po Bernardu Hinaultu leta 1979.

Ostal brez pomoči, a kljub temu slavil

"Danes je bil zares težak dan. Ko sem se odločil za napad, sem mislil, da bo prišel še kdo z menoj. Tako sem šel solo zadnji vzpon in spust. Vedel sem, da Fausto Masnada pozna te ceste in me bo slej ko prej ujel na spustu. Nisem pa vedel, da mi ne bo menjal, a sva imela dovolj veliko prednost pred zadnjim klancem in ciljem," je v prvi izjavi za prireditelja RCS v slovenščini povedal presrečni Tamau Pogi iz Klanca pri Komendi, ki še naprej premika kolesarske mejnike.

Prvi debitant po Cunegu 2004, najmlajši prvak zadnjih 52 let

Pogačar je s 23 leti in 18 dnevi postal najmlajši kolesar, ki je v eni sezoni slavil na dveh od petih najpomembnejših enodnevnih dirk cestnega kolesarstva. Foto: AP
Pogačar je s 23 leti in 18 dnevi postal najmlajši kolesar, ki je v eni sezoni slavil na dveh od petih najpomembnejših enodnevnih dirk cestnega kolesarstva. Foto: AP
Sorodna novica Pogačar na ciljni črti do najprestižnejšega spomenika!

13. zmaga sezone, okrogla 30. v profesionalni karieri, v kateri pa Pogačar končuje komajda tretjo sezono. In to kot dvakratni prvak Dirke po Franciji in zmagovalec dveh spomenikov ter kot vodilni kolesar UCI-lestvice. Pogačar je postal prvi debitant, ki je osvojil jesenski spomenik po trikratnem zmagovalcu Damianu Cunegu, ki je prvič slavil leta 2004. Sočasno je Gorenjec postal najmlajši kralj Lombardije v zadnjih 52 letih – leta 1969 je pri 21 letih slavil Belgijec Jean-Pierre Monseré, ki ga je dve leti pozneje v majici svetovnega prvaka ubil avtomobilist.

Roglič na koncu četrti

Sorodna novica Roglič na ciljni črti prehitel Alaphilippa za zgodovinsko zmago!

V sprintu za tretje mesto je po 239 km dirke med Comom in Bergamom odlično kazalo drugemu Slovencu in prvemu papirnatemu favoritu klasike odpadlega listja. A Primož Roglič (Jumbo Visma) je na koncu izgubil sprint proti Adamu Yatesu (Ineos Grenadiers), ki je tako dopolnil zmagoviti oder, Zasavec pa se je moral zadovoljiti z drugo najboljšo uvrstitvijo na spomenikih, potem ko je lani 4. oktobra kot prvi Slovenec dobil eno od petih najprestižnejših enodnevnih dirk – Liège–Bastogne–Liège 2020.

Pogačar: Bilo je zelo težko, saj Masnada ni sodeloval

115. DIRKA PO LOMBARDIJI
COMO-BERGAMO, 239 km

Končni vrstni red:

 1. T. POGAČAR       SLO       6:01:39
 2. F. MASNADA       ITA      isti čas
 3. A. YATES          VB         +0:51
 4. P. ROGLIČ        SLO
 5. A. VALVERDE      ŠPA           vsi
 6. J. ALAPHILIPPE   FRA
 7. D. GAUDU         FRA          isti
 8. R. BARDET        FRA
 9. M. WOODS         KAN           čas
10. S. HIGUITA       KOL          2:25
11. N. QUINTANA      KOL           vsi
12. A. VALTER        MAD
13. V. NIBALI        ITA          isti
14. J. VINGEGAARD    DAN
15. L. FORTUNATO     ITA           čas
77. D. NOVAK         SLO         17:13
Odstop: Mohorič, Polanc ...

Novak del bega dneva, dolgega 150 km

Sorodna novica Dirka odpadlega listja, mimo zavetnice kolesarstva, za slovo od sezone

Na startu v Comu je bilo med 175 kolesarji pet Slovencev. Domen Novak (Bahrain Victorious) je sodeloval v prvem uspešnem begu dneva, ki ga je deseterica kolesarjev oblikovala na začetku prvega vzpona dneva na slovito Madonno del Ghisallo, domovanje zavetnice kolesarjev. Prednost ubežnikov se je do drugega vzpona na Roncolo povzpela prek šestih minut, nato pa se prek Roncole dolgo gibala okrog štirih minut.

Po napovedih dirko prelomil prelaz Ganda

Na dvojnem vzponu Dossena-Zambla Alta je glavnina pospešila in na petem vrhu dneva za preostalimi ubežniki zaostajala manj kot pol minute. Med tehnično zahtevnim spustom je glavnina z volkovi na čelu polovila ubežnike 55 km pred ciljem in še pred najzahtevnejšim klancem dneva – na prelaz Gando (9,2 km s 7,3 %), kjer se je zadnja dirka svetovne serije za sezono 2021 prelomila v korist trenutno najboljšega kolesarja na svetu – Tadeja Pogačarja.

S 115. dirko po Lombardiji se je iztekla sezona svetovne serije, ki se bo prihodnje leto vrnila konec februarja z etapno Dirko po Združenih arabskih emiratih, kjer bo krono branil kdo drug kot Pogačar.

Pogačar sanjsko zaokrožil sezono, Roglič ni imel pravih nog

Spremljajte dirko z aplikacijo MMC živo