Dejan Jakara že štiri leta uspešno vodi domžalske košarkarje. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Jakara že štiri leta uspešno vodi domžalske košarkarje. Foto: www.alesfevzer.com

Ob 20.15 se bo nova klubska sezona na slovenskih parketih začela s tradicionalnim obračunom najboljših dveh ekip minule sezone. Zmaji so potrdili kakovostno superiornost v domačem prostoru z dvojno krono, tako pokalni kot državni podprvaki pa so postali Domžalčani, ki so se lani zasidrali na drugem mestu v Sloveniji. "Nedvomno bo srečanje z Olimpijo za nas dober izziv in preizkus. Odigrali smo že sedem pripravljalnih tekem in približno vemo, kaj lahko pričakujemo od naših fantov. Zdaj počasi v sistem uvajamo še Austina Luka. Pozna se, da je prišel malce pozneje in ni še povsem pravi, a smo za zdaj z ekipo zadovoljni. Vemo, da Olimpija ne bo mogla igrati z vsemi, saj bo lahko prijavila le štiri tujce. Poleg tega so nekateri njeni igralci šele začeli trenirati z ekipo, imajo tudi težave s poškodbami … Ne gremo z belo zastavo. Skušali bomo presenetiti, kot smo rekli že lani pred obema finaloma," je dejal Jakara.

Žoga v domžalskem napadu bolje kroži kot lani

Za organizacijo igre bo skrbel Austin Luke, nad kakovostjo katerega je Jakara navdušen. Foto: AP
Za organizacijo igre bo skrbel Austin Luke, nad kakovostjo katerega je Jakara navdušen. Foto: AP

Za slovenskimi podprvaki je uspešno pripravljalno obdobje, saj so tesno dvakrat premagali Cedevito Junior, enkrat madžarskega prvaka Falca, ob tem pa so vpisali še zanesljive zmage nad Zabokom, LTH Castingsom, Rogaško in Troti. Vodja strokovnega štaba je zadovoljen z igrami, kot je tudi s sestavo ekipe, za katero verjame, da lahko ponovi lansko zelo uspešno sezono: "Slog igre je malce drugačen kot lani. Bom rekel, da mogoče žoga bolje kroži. Imamo igralce, ki so boljši podajalci, a mogoče nekoliko slabši napadalci, ampak vseeno si priigramo priložnosti iz tega. Jasno je, da je nekaj igranje pripravljalnih tekem, kjer se nobeden nate ne pripravi, drugi pa je, ko nekdo opravi skavting in potem res vidiš, kje je tvoj problem."

Kljub dobrim rezultatom je bilo ob koncu minule sezone veliko negotovosti glede finančnih zmožnosti kluba v prihodnje. V Domžalah so vseeno sestavili konkurenčno moštvo. "Ekipa je nekoliko cenejša kot lani, ampak bi si upal trditi, da nič manj kakovostna. Je drugačna. Imamo manj igralcev. Zdaj smo recimo pripeljali Nika Bačviča, ki ima za sabo šele eno prvoligaško sezono. Tu je Tibor Mirtič, ki je pri meni že dobival minute, ampak, če ne bo poškodb, bo letos priložnosti zanj precej več. Potem je tu Jan Zemljič, na katerega tudi računamo. Lani smo imeli deset igralcev, ki so že imeli izkušnje iz višjih lig. Mogoče je bilo potem lažje, ko smo imeli težave s poškodbami. Recimo finale smo igrali brez Blaža Mahkovica in Venkyja Joisa. Tudi četrtfinale, pa smo, ker nas je bilo dovolj, uspeli. Letos bo mogoče zgodba malce težja, če bodo zdravstvene težave. Generalno pa mislim, da lahko igramo na zelo podobni ravni kot lani," je povedal 36-letni Kranjčan, ki od leta 2018 vodi Helios.

Tudi letos razmišljajo o finalu

Domžale v zadnjih letih slovijo kot eno boljših okolij v Sloveniji pri delu z mladimi, kar potrjujejo klubski rezultati v mlajših kategorijah. Jakara je izpostavil Tiborja Mirtiča, ki je bil v njegovi rotaciji že lani, in Jana Zemljiča, ki se je izkazal z igrami na evropskem prvenstvu do 18 let. V Turčiji se je okoli njega vrtela igra Slovenije, ki je zasedla četrto mesto: "S tem imamo izkušnje. Ko sem prišel sem, smo dali priložnost Urbanu Omanu, Aljažu Bratcu, Nejcu Klavžarju in potem tudi Binetu Prepeliču. So takoj dobili vloge. Zemljič je po mojem mnenju potencial, ki je mogoče že zdaj na višji ravni, kot so bili takrat te fantje. Seveda pa ni ničesar zagotovljenega. Nobenemu ne bo ničesar podarjenega. Vsi fantje, ki so v ekipi, se tega zavedajo. Za zdaj sem z vsem, kar kažejo na treningih, zelo zadovoljen. Gre v pravo smer."

Jan Zemljič je dobro igral na evropskem prvenstvu do 18 let, zdaj pa bo vlogo dobil tudi v članski ekipi Heliosa. Foto: Fiba
Jan Zemljič je dobro igral na evropskem prvenstvu do 18 let, zdaj pa bo vlogo dobil tudi v članski ekipi Heliosa. Foto: Fiba

Kot je razkril po finalu državnega prvenstva, je lani na začetku sezone igralcem dejal, da je cilj finale. Tudi letos ima Jakara visoke ambicije: "Večkrat sem slišal, da bo letos Krka boljša, da zdaj pa mi nimamo možnosti, ker lani se nam je posrečilo s tujci in tako naprej. Bom rekel, da še vedno lahko ciljam na finale. Verjamem v fante, da so tega sposobni. Ravno zaradi teh govoric, da mi ne moremo, je mogoče motiv še toliko večji. Da smo lani enostavno zadeli – po eni strani je res, po drugi pa smo mogoče tudi vedeli, kaj delamo. Zadovoljen sem z delom in prikazanim na pripravljalnih tekmah. Lahko rečem, da smo blizu tistega, kar bi radi. Normalno je treba še marsikaj popraviti, a smo blizu želenega ob koncu priprav."

V Ligi ABA 2 je želja stopnička višje kot lani

Z novincema Lovrom Buljevićem in Dennisom Tunstallom so v Domžalah dobro pokriti na centru, na položaju krilnega centra pa nosilec ostaja kapetan Blaž Mahkovic. Foto: www.alesfevzer.com
Z novincema Lovrom Buljevićem in Dennisom Tunstallom so v Domžalah dobro pokriti na centru, na položaju krilnega centra pa nosilec ostaja kapetan Blaž Mahkovic. Foto: www.alesfevzer.com

Helios bo tudi letos sodeloval v Ligi ABA 2. V drugem rangu regionalnega tekmovanja je lani redni del končal na drugem mestu, v končnici pa je moral v četrtfinalu priznati premoč poznejšemu prvaku Zlatiborju (84:82): "Lani smo mogoče presenetili sami sebe. Po dobrem začetku in igrah, ki smo jih pokazali, smo na koncu res verjeli, da lahko pridemo v finale. Zlatibor celo sezono ni igral s popolno ekipo, ravno na tistem turnirju pa je odigral vrhunsko. Pokazali smo, da bi nam lahko uspelo. V tem dvoboju smo imeli malce smole s tistim zadnjim metom. Tedaj smo imeli tudi nekaj težav s poškodbami. Letos je prvi cilj, da pridemo med osem, potem pa lahko vsak premaga vsakogar. Ne bom ustvarjal pritiska, da moramo biti v prvem delu na določenem mestu. Želja je, da se prebijemo v polfinale, če se da, da naredimo stopničko več kot lani."

Prihajajoča sezona prinaša tudi spremenjen potek državnega prvenstva, v katerem bo redni del odigran po trikrožnem sistemu. Ne bo več drugega dela, ampak se bo takoj začela končnica s četrtfinalom, v katerem se bo druščini sedmih najboljših pridružila Cedevita Olimpija: "Če gledamo iz navijaškega vidika, je to super. Tisti, ki so bili vedno v spodnjem delu, so drugi del igrali s slabšimi ekipami in mogoče ni bilo tako zanimivo. Zdaj so vse ekipe dobile to tretjo tekmo. Kar se tiče recimo nas in proizvodnje mladih igralcev, je pa to slabše, ker mi smo bili vsa ta leta več ali manj uvrščeni v Ligo za prvaka že skoraj dva meseca prej in smo tako lahko dali na nek način več priložnosti mladim. Ni bilo pritiska rezultata. Zdaj bo vsaka tekma štela. Skupek prvi dveh bo določil, kdo bo igral tretjo doma, kar je velika prednost. Sploh za nas, ko smo bili recimo lani do drugega dela doma neporaženi. Za mlajše je to zagotovo slabše. Če hočeš ustvariti rezultat in igrati z mlajšimi, je meja zelo tanka. Če bi rad razvijal mlade, lahko hitro izgubiš nekaj tekem. To vsi vemo in ni nobena skrivnost. Pri nas se tega zavedamo. Želimo dati priložnost mladim, ne sme pa zaradi tega trpeti rezultat. Vedno, ko smo lahko, smo dali, ko ni bilo slabo za ekipo, bo pa to letos zagotovo težje. Zagotovo pa bo bolj zanimivo za ekipe, ki so bile med slabšimi, hkrati pa bo vsaka tekma pomembna. Nekateri so bili včasih že prej uvrščeni in potem se ni več štelo, zdaj pa bo vsaka in bo iz tega vidika bolj zanimivo. To se pa strinjam."