Phil Bauhaus po zmagi na uvodni etapi letošnje Dirke po Sloveniji. Foto: Sportida.com
Phil Bauhaus po zmagi na uvodni etapi letošnje Dirke po Sloveniji. Foto: Sportida.com
Ptuj-Rogaška Slatina, 151 km:         
 1. P. BAUHAUS      NEM        3:33:45
 2. J. ABERASTURI   ŠPA            vsi
 3. R. OLIVEIRA     POR               
 4. S. ANIOLKOWSKI  POL               
 5. M. MALUCELLI    ITA               
 6. A. EDMONDSON    AVS               
 7. A. BANASZEK     POL               
 8. R. CHRISTENSEN  AVS               
 9. M. BOSTOCK      VB            isti
10. M. ALONSO       ŠPA               
...                                   
13. J. PRIMOŽIČ     SLO               
19. T. FINKŠT       SLO               
24. A. SKOK         SLO               
27. Ž. JERMAN       SLO               
29. M. MOHORIČ      SLO               
...                                   
45. T. POGAČAR      SLO            čas
                                      
Po 1. etapi:                          
 1. P. BAUHAUS      NEM        3:33:35
 2. J. ABERASTURI   ŠPA          +0:04
 3. R. OLIVEIRA     POR           0:06
 4. D. HOELGAARD    NOR           0:07
 5. J.-I. HVIDEBERG NOR       isti čas
 6. M. BOSTOCK      VB            0:08
 7. D. ULISSI       ITA           0:09
 8. S. ANIOLKOWSKI  POL           0:10
 9. M. MALUCELLI    ITA            vsi
10. A. EDMONDSON    AVS               
...                                   
16. J. PRIMOŽIČ     SLO               
21. T. FINKŠT       SLO               
26. A. SKOK         SLO           isti
29. Ž. JERMAN       SLO               
31. M. MOHORIČ      SLO               
...                                   
46. T. POGAČAR      SLO            čas

Etapa se je začela na Ptuju, dolga je bila 151 kilometrov, končala pa se je v Rogaški Slatini. Na trasi so bili trije leteči cilji in en gorski cilj tretje kategorije (Kresnice).

Že zelo hitro se je v beg spravila sedmerica kolesarjev – Luca Covili, Jonas Iversby Hvideberg, Dimitri Strahov, Aritz Bagües Kalparsordo, Mathijs Paasschens, Jacob Scott in Antonio Angulo Sampedro.

Pred glavnino so si omenjeni kolesarji hitro nabrali dobro minuto prednosti, 48 kilometrov pred ciljem je prvič narasla na dve minuti.

V Lenartu najhitrejši Hoelgaard
Že prej je s pobegom poskušalo več kolesarjev, nekaj časa je bila v ospredju deveterica, a jo je glavnina hitro ujela. Na prvem letečem cilju v Lenartu je bil najhitrejši Daniel Hoelgaard (Uno-X Pro Cycling Team).

Glavnina začela lov na ubežnike
Že nekaj kilometrov pozneje je glavnina odločneje začela lov na ubežnike, vodili so ga kolesarji Bahrain Victoriousa in UAE Team Emiratesa. Ti so garali za enega izmed favoritov za etapno zmago, Mattea Trentina, ki je v prvi polovici etape padel, a je dirko kljub grdi odrgnini na desni strani lahko nadaljeval. 33 kilometrov pred ciljem je na čelo kolone zapeljal Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki je z visokim tempom – kolesaril je s hitrostjo 60 km/h – še dodatno zarezal v prednost ubežnikov. 30 kilometrov pred ciljem je ta prvič po dolgem času padla pod minuto. Nalogo na čelu glavnine je nato prevzel Tratnikov moštveni kolega Matej Mohorič.

Tratnik znova navil visok tempo
Tempo se je za nekaj časa umiril, približno 17 kilometrov pred ciljem pa je Bahrain Victorious znova v ogenj poslal Tratnika. Takoj ko je 31-letnik zapeljal na čelo kolone, je začela prednost ubežnikov znova hitro kopneti. Kot bi mignil, je odpihnil 30 sekund, napad je glavnina nevtralizirala v Rogaški Slatini, ubežnike je 'pogoltnila' točno 10 kilometrov pred koncem.

Veselje Bauhausa ob prečkanju ciljne črte. Foto: Sportida.com
Veselje Bauhausa ob prečkanju ciljne črte. Foto: Sportida.com

Samostojni pobeg Korena
Dva kilometra pozneje je prvi napadel Kristijan Koren, ki je bil dve leti na prisilnem premoru. Hitro si je nabral nekaj prednosti, sprva se 'šprinterski vlaki' za njim niso odzvali, nato pa Korena vendarle ujeli. V ospredju glavnine so se moštva nenehno menjavala, najprej so pobudo prevzeli kolesarji HRE Mazowsze Serce Polskega, nato kolesarji Euskaltela Euskadija. Glavnino, v kateri sta se za najboljše položaje borili ekipi Bahrain Victoriousa in UAE Emiratesa, je nekoliko razredčil množični padec 3,5 kilometra pred ciljem.

Bauhaus na koncu najmočnejši
Hitrost je bila vse večja, najmočnejši so bili kolesarji Bahraina, ki so 'šolsko' pripravili teren za ciljni šprint Bauhausu. Ta je napadel popolnoma v zaključku in dobil boj z Aberasturijem. Kolesarja je na ciljni črti ločila polovica obroča. "Naš cilj ni bil etape končati s šprintom, zadnji kilometer je bil izjemno hiter. Moštvo je danes opravilo fantastično delo, ves čas smo imeli vse pod nadzorom. Šprint sem lahko začel 200 metrov pred ciljem. Kot šprinter ob takšnem delu svoje ekipe ne moreš biti srečnejši," je po etapni zmagi za Televizijo Slovenija dejal Bauhaus.

Bauhaus, šesti različni etapni zmagovalec za Bahrain Victorious v letošnji sezoni, je tako postal tretji Nemec z etapno zmago na Dirki po Sloveniji. Pred njim je to uspelo Olafu Pollacku leta 1996 in Pascalu Ackermannu pred dvema letoma.

Ob trasi uvodne etape od Ptuja do Rogaške Slatine so na svoj račun prišli tudi kolesarski navdušenci, ki so na različne načine spodbujali kolesarje. Foto: Sportida.com
Ob trasi uvodne etape od Ptuja do Rogaške Slatine so na svoj račun prišli tudi kolesarski navdušenci, ki so na različne načine spodbujali kolesarje. Foto: Sportida.com

Od Slovencev se je najbolje odrezal Jaka Primožič (slovenska reprezentanca), ki je bil 13., Tilen FInkšt je bil 19., Anže Skok (oba Ljubljana Gusto Santic) pa 24. Mohorič je bil 29., Pogačar 45. (vsi so v cilj prispeli v času zmagovalca), Tratnik (+0:28) pa 88.

V četrtek bo na sporedu druga etapa, ki bo potekala od Žalca do Celja (147 km). Tam je pričakovati tudi prvi spopad favoritov za skupno zmago, saj bo zmagovalca etape odločil kratek vzpon na Celjski grad. Dirka po Sloveniji se bo končala v nedeljo v Novem mestu.

Val 202: vabljeni k poslušanju podkasta

V podrobni analizi prve etape, kjer Slovenci z izjemo nekaterih prebliskov niso bili v ospredju, smo se dotaknili predvsem najboljšega domačega kolesarja na rezultatski lestvici, Jake Primožiča, ki je sovrstnik Tadeja Pogačarja. Več tukaj.

Sorodna novica 1. etapa
Zadnji kilometer uvodne etape Dirke po Sloveniji 2021
Bauhaus: Šprint sem lahko začel v vodstvu, kar je zame idealno
Pogačar: Na Celjskem gradu se bo pokazalo, kdo ima močne noge
Izjava Pogačarja po uvodni etapi Dirke po Sloveniji
Na Ptuju štart Dirke po Sloveniji pospremilo veliko gledalcev
Dirka po Sloveniji, posnetek 1. etape