Luka Dončić je bil drugi večer zapored zelo nezadovoljen v domači dvorani. Po napeti končnici proti San Antoniu so bili tokrat Mavericksi popolnoma nemočni. Foto: Reuters
Luka Dončić je bil drugi večer zapored zelo nezadovoljen v domači dvorani. Po napeti končnici proti San Antoniu so bili tokrat Mavericksi popolnoma nemočni. Foto: Reuters

Trener Mavericksov Rick Carlisle se je v tej sezoni vedno odločil, da Kristapsu Porzingisu nameni počitek na drugi tekmi, ko je Dallas igral v zaporednih večerih. Brez Latvijca je bila raketa odprta in Embiid je bil neustavljiv.

Dončić je bil že drugi večer zapored zelo razočaran. Zadel je polovico metov iz igre (10/20), met izza črte mu ni stekel (2/7), zelo dobro je izvajal proste mete (10/11), a je tudi izgubil štiri žoge. Jalen Brunson je prispeval 15 točk, Dorian Finney Smith pa je dodal 12 točk 11 skokov. To je bil že 12. poraz Dallasa v American Airlines Centru, kjer se je tokrat zbralo 4.000 gledalcev.

Dallas je zadel le četrtino metov za tri točke (9/36). JJ Redick si je drugače predstavljal debi v dresu Mavericksov. V četrt ure je dosegel le štiri točke ob zelo slabem metu (1/7).

Dončić držal priključek v uvodni četrtini
V prvi četrtini so bili gostitelji še dovolj spočiti. Dončić je bil razigran in poskrbel je tudi za zadnje vodstvo Dallasa na tekmi. Minuto pred koncem uvodne četrtine je zadel za 26:25. V prvih 12 minutah je zbral 11 točk.

Joel Embiid je bil neustavljiv v American Airlines Centru, Foto: Reuters
Joel Embiid je bil neustavljiv v American Airlines Centru, Foto: Reuters

Embiid kraljeval v raketi
V drugi četrtini je prevladoval Embiid, ki je bil najzaslužnejši za delni izid 13:3 in Sixersi so si priigrali 12 točk naskoka ob odmoru (48:60). Odlični center je v prvem polčasu dosegel 23 točk.

Embiid je še stopnejval ritem v tretji četrtini. Zadeval je z vseh položajev, z izjemnim gibanjem v raketi je večkrat osmešil obrambne igralce gostiteljev. Zadel je tudi trojko in povišal na 55:69. Obramba Dallasa je bila znova zelo slaba. Danny Green, ki je še oktobra osvojil naslov z LA Lakersi, je zadel dve zaporedni trojki. Po 36 minutah so bili Mavericksi že v izgubljenem položaju (69:88).

Rezervisti Sixersov zadržali visoko prednost
Izkušeni trener Doc Rivers, ki je junija 2008 popeljal Boston do naslova prvaka, se je že tri minute in 25 sekund pred koncem tretje četrtine odločil, da spočije Embiida. V zadnji četrtini bi verjetno vstopil, če bi se gostitelji nevarno približali. Mike Scott je osem minut pred koncem povišal na 76:99, tudi rezervisti Sixersov so se izkazali. Dončić je zapustil parket štiri minute pred koncem.

Dončić ne vidi smisla v novem sistemu končnice
"Seveda se borimo za šesto mesto, ampak ne razumem turnirja 'play in'. Najprej igraš 72 tekem, da se uvrstiš v končnico, potem pa izgubiš dve zaporedni in nisi v končnici. V tem ne vidim smisla. Tukaj smo, da dosežemo šesto mesto ali celo višje. To je naš cilj," je po obračunu dejal 22-letnik.

Tobias Harris in Danny Green se veselita nove zmage Sixersov, ki vodijo na Vzhodu. Foto: Reuters
Tobias Harris in Danny Green se veselita nove zmage Sixersov, ki vodijo na Vzhodu. Foto: Reuters

Carlisle: Vsak dan odmora med tekmami nam pride zelo prav
"Želel bi imeti na razpolago celotno ekipo, a to je v tej sezoni zelo težko, saj je spored tekem zgoščen. Vsak dan odmora med tekmami nam pride zelo prav," je povedal Carlisle.

Precej boljše volje je bil seveda Rivers: "Embiid je bil ves večer zelo agresiven. Želel je zaključiti vsako akcijo. Na zadnjih dveh tekmah je bil bolj zadržan. Tokrat se je pravilno odločil skoraj v vseh napadih. Res je odigral fenomenalno."

Obeta se hud boj za mesta v končnici na Zahodu
Dallas je trenutno na sedmem mestu Zahoda. Če bi se sezona končala danes, bi to pomenilo dodatne kvalifikacije za končnico. Tudi Memphis, San Antonio in Golden State ne zaostajajo veliko.

Washington končal zmagoviti niz Utaha na domačem parketu
Za presenečenje večera je poskrbel Washington. V Salt Lake Cityju so Wizardsi premagali najboljšo ekipo lige Utah (121:125). To je bil prvi poraz izbrancev Quina Snyderja na domačem parketu po 24 zaporednih zmagah, kar je klubski rekord.

Donovan Mitchell je dosegel osem točk več od Bradleyja Beal, a Washington je vseeno senzacionalno prišel do zmage v Salt Lake Cityju. Foto: AP
Donovan Mitchell je dosegel osem točk več od Bradleyja Beal, a Washington je vseeno senzacionalno prišel do zmage v Salt Lake Cityju. Foto: AP

Najboljši strelec lige Bradley Beal je dosegel 34 točk, Russell Westbrook pa je dodal nov trojni dvojček (25 točk, 14 skokov in 14 podaj). Donovan Mitchell z 42 točkami ni uspel preprečiti prvega domačega poraza Utaha v letu 2021. Bojan Bogdanović je bil šestkrat natančen izza črte.

Sredi tretje četrtine je Utah povedel z 80:79, nato pa so Wizardsi z delnim izidom 30:10 prišli do odločilne prednosti. V zadnji minuti so se Jazzerji nevarno približali, a sta Beal in Raul Neto s prostimi meti potrdila največjo zmago Washingtona v tej sezoni.

Sunsi zadeli 18 trojk do odmora
Phoenix je premagal odpisani Houston s 126:120 in ima le še en poraz več od Utaha. Sunsi so v prvem polčasu zadeli kar 18 trojk, kar je izenačen rekord Lige NBA. Jae Crowder je dosegel 26 točk, Devin Booker pa 24.

Stephen Curry je postavil nov mejnik. Najboljši strelec v zgodovini franšize ima že naslednji cilj. Zadeti mora še 264 trojk, da prehiti Raya Allena na prvem mestu po zadetih metih izza črte. Foto: AP
Stephen Curry je postavil nov mejnik. Najboljši strelec v zgodovini franšize ima že naslednji cilj. Zadeti mora še 264 trojk, da prehiti Raya Allena na prvem mestu po zadetih metih izza črte. Foto: AP

Curry s 53 točkami na vrh klubske lestvice strelcev
Zvezdnik Golden Stata Stephen Curry je potreboval le 18 točk, da se zavihti na prvo mesto klubske lestvice strelcev. Podvig mu je uspel v slogu, saj je proti Denverju dosegel kar 53 točk. Zadel je 10 trojk iz 18 poskusov.

Legendarni Wilt Chamberlain je bil vse od leta 1964 na vrhu lestvice strelcev pri Bojevnikih s 17.783 točkami. Curry ga je presegel že v uvodni četrtini, ko je zbral 21 točk.

Curry je že sedmič zapored presegel 30 točk in devetič v karieri tudi 50 točk na eni tekmi. Kar 18-krat mu je že uspelo doseči vsaj 10 trojk na srečanju, kar je seveda rekord.

Murray odšepal z igrišča v zadnji minuti
Nuggetsi so vodili ob odmoru, nato pa je Golden State tretjo četrtino dobil s 43:22 in prednosti ni več izpustil. V zadnji minuti se je pri prodoru pod obroč poškodoval Jamal Murray. V velikih bolečinah je zapustil parket in čaka ga slikanje levega kolena. Vlatko Čančar tokrat ni dobil priložnosti za igro.

Randle zelo motiviran proti Lakersom
LA Lakersi imajo ogromno težav s poškodbami. LeBron James je zadnjič igral 20. marca, Anthony Davis pa 14. februarja. Po sijajni predstavi proti Brooklynu so bili prvaki nemočni v New Yorku. Knicksi so bili boljši s 111:96.

Julius Randle je zasenčil nekdanje soigralce v Madison Square Gardnu. Foto: AP
Julius Randle je zasenčil nekdanje soigralce v Madison Square Gardnu. Foto: AP

Julius Randle, ki je med letoma 2014 in 2018 igral za Lakerse, je bil še posebej motiviran proti nekdanjim soigralcem. V Madison Square Gardnu jih je potopil s 34 točkami in 10 skoki.

To je bila zaporedna zmaga Knicksov, ki so zadnjič v končnici igrali leta 2013. Tokrat imajo lepo priložnost, da se celo neposredno prebijejo v izločilne boje. Med deseterico bodo zagotovo.

New York je tretjo četrtino dobil s 26:16. Tom Thibodeau je velik zagovornik obrambe in svojim izbrancem je hitro uspel vsiliti tak sistem igre. Lakersi so se z delnim izidom 10:0 približali na 92:87 pet minut pred koncem. V končnici je Randle z osmimi točkami poskrbel za zmago Knicksov.

Aktualni prvaki so izgubili kar 24 žog in trener Frank Vogel je bil na novinarski konferenci zelo potrt. "Pred dvema dnevoma smo blesteli v napadu, tokrat pa smo bili obupni. Izgubili smo preveč žog, podaje niso bile natančne."

Negativni izkupiček prvakov v zadnjih dveh mesecih
Lakersi so imeli 14. februarja na vrhu Zahoda 19 zmag in šest porazov. S poškodbo Davisa v Denverju so se začele težave. 14 zmag in 15 porazov je zares slab izkupiček za prvake v zadnjih dveh mesecih. V četrtek se bodo na derbiju z Bostonom v Staples Centru prvič vrnili gledalci. Vogel upa, da bo Davis kmalu pripravljen za igro, James bo moral po zvinu gležnja verjetno počivati do konca aprila.

Zaradi smrti temnopoltega Američana preložen obračun Minnesote in Brooklyna
Vodstvo Lige NBA je prestavilo obračun med Minnesoto in Brooklynom. Razlog je smrt temnopoltega moškega, ki so ga ustrelili policisti v Minneapolisu.

V ZDA od nedelje odmeva smrt 20-letnega Daunteja Wrighta, potem ko ga je ubila policistka med prometno kontrolo. V predmestju Minneapolisa Brooklyn Center so v nedeljo izbruhnili nemiri, ki se še vedno nadaljujejo.


Tekme 12. aprila:
DALLAS - PHILADELPHIA
95:113 (26:30, 22:30, 21:28, 26:25)
Dončić 32 (10/20 iz igre, 2/7 za tri, prosti meti 10/11), 4 skoki in 4 podaje v 33 minutah, Brunson 15 (7/14 iz igre), Finney Smith 12 in 11 skokov, Hardaway 9, Richardson 7, Redick 4, Powell in Kleber po 3, Marjanović, Burke, Bey, Hinton in Green po 2; Embiid 36 (10/17 iz igre, 2/3 za tri, prosti meti 14/15) in 7 skokov v 26 minutah, Korkmaz 20 (4/7 za tri), Milton in Harris po 10, Se. Curry in Simmons po 8, Thybulle 7, Green 6, Scott in Howard po 4.

GOLDEN STATE - DENVER 116:107
Curry 53 (14/24 iz igre, 10/18 za tri, prosti meti 15/16), Green 18 (7/8 iz igre), Wiggins 17, Bazemore 14; Jokić 27 (10/21 iz igre), 12 skokov in 8 podaj, Porter 24 (11/21 iz igre) in 9 skokov, Murray 17, Čančar ni igral.

NEW YORK - LA LAKERS 111:96
Randle 34 (13/23 iz igre) in 10 skokov, Payton 20, Rose 14, Bullock 12; Schröder 21, Morris 17, Kuzma 14, Caldwell Pope 12.

ORLANDO - SAN ANTONIO 97:120
Hampton 16, Carter 15, Bacon 14; DeRozan 19 (7/11 iz igre), Murray 17, White 15.

MEMPHIS - CHICAGO 101:90
Valančiunas 26 (12/15 iz igre) in 14 skokov, Brooks 17, Allen 14, Morant 13 in 10 podaj; LaVine 21 in 9 podaj, Young 20, Vučević 17 in 10 skokov.

NEW ORLEANS - SACRAMENTO 117:110
Ingram 34 (11/18 iz igre), Williamson 30 (13/21 iz igre), Bledsoe 13; Fox 43 (15/30 iz igre, 5/13 za tri), Barnes 16 in 11 skokov, Harkless 15.

UTAH - WASHINGTON 121:125
Mitchell 42 (14/32 iz igre, 4/11 za tri), Bogdanović 33 (6/10 za tri), Ingles 18, Gobert 12 in 12 skokov; Beal 34 (14/31 iz igre), Westbrook 25 (8/15 iz igre), 14 skokov in 14 podaj, Gafford 15, Bertans in R. Lopez po 10.

PHOENIX - HOUSTON 126:120
Crowder 28 (8/12 za tri), Booker 24, Ayton 18; Wood 25 in 15 skokov, Porter 22 in 14 podaj, Olynyk 16, Brooks 14 (4/5 za tri).

Preloženo:
MINNESOTA - BROOKLYN


Tekme 13. aprila:
INDIANA - LA CLIPPERS
TORONTO - ATLANTA
CHARLOTTE - LA LAKERS
UTAH - OKLAHOMA CITY
PHOENIX - MIAMI
PORTLAND - BOSTON


Vzhodna konferenca:                    
PHILADELPHIA 76ERS       54 37 17  68,5
BROOKLYN NETS            53 36 17  67,9
MILWAUKEE BUCKS          53 33 20  62,3
ATLANTA HAWKS            54 29 25  53,7
MIAMI HEAT               53 28 25  52,8
CHARLOTTE HORNETS        52 27 25  51,9
---------------------------------------
BOSTON CELTICS           54 28 26  51,9
NEW YORK KNICKS          55 28 27  50,9
INDIANA PACERS           52 25 27  48,1
CHICAGO BULLS            53 22 31  41,5
---------------------------------------
TORONTO RAPTORS          54 21 33  38,9
WASHINGTON WIZARDS       53 20 33  37,7
CLEVELAND CAVALIERS      53 19 34  35,8
ORLANDO MAGIC            54 17 37  31,5
DETROIT PISTONS          54 16 38  29,6

Zahodna konferenca:                    
UTAH JAZZ                54 40 14  74,1
PHOENIX SUNS             53 38 15  71,7
LOS ANGELES CLIPPERS     55 37 18  67,3
DENVER NUGGETS           54 34 20  63,0
LOS ANGELES LAKERS       54 33 21  61,1
PORTLAND TRAIL BLAZERS   53 31 22  58,5
---------------------------------------
DALLAS MAVERICKS         53 29 24  54,7
MEMPHIS GRIZZLIES        52 27 25  51,9
SAN ANTONIO SPURS        51 25 26  49,0
GOLDEN STATE WARRIORS    54 26 28  48,1
---------------------------------------
NEW ORLEANS PELICANS     54 25 29  46,3
SACRAMENTO KINGS         54 22 32  40,7
OKLAHOMA CITY THUNDER    53 20 33  37,7
HOUSTON ROCKETS          54 14 40  25,9
MINNESOTA TIMBERWOLVES   54 14 40  25,9