Maja Dahlqvist je bila v izločilnih bojih zelo prepričljiva. Foto: EPA
Maja Dahlqvist je bila v izločilnih bojih zelo prepričljiva. Foto: EPA

V finalu sprinta v klasičnem koraku je bila prepričljivo najboljša Maja Dahlqvist, švedski uspeh pa je z drugim mestom dopolnila Johanna Hagström. Tretja je bila Norvežanka Maiken Caspersen Falla. Švedinji sta bili najboljši tudi na zadnjem sprintu pretekle sezone, kar je bila prva zmaga v karieri Maje Dahlqvist.

V Ruki je v kvalifikacijah postavila drugi čas. Hitrejša je bila le Jessie Diggins, ki je lani osvojila veliki kristalni globus. Američanka se je potem poslovila že v četrtfinalu. Dahlqvist je tako v četrtfinalu kot v polfinalu tekla v isti skupini kot Anamarija Lampič. Najboljša slovenska tekačica, ki je imela 22. kvalifikacijski čas, je v četrtfinalu v zaključku dobila obračun s Švedinjo Anno Dyvik, v polfinalu, ko je na začetku nekaj časa vodila, pa je popustila na vzponu. Padla je na četrto mesto. Najboljših dveh ni mogla več ogroziti, bila pa je tudi prepočasna, da bi šla v finale po času.

Šprint (Z), finale:                    
 1. M. DAHLQVIST      ŠVE      3:01,81 
 2. J. HAGSTRÖM       ŠVE        +1,77 
 3. M. C. FALLA       NOR         2,02 
 4. J. MATINTALO      FIN         3,21 
 5. K. LYLYNPERA      FIN         3,74 
 6. F. KARLSSON       ŠVE         3,97 
Anamarija Lampic je izpadla v polfina- 
lu. Na koncu je bila osma. Eva Urevc je
izpadla v ;etrtfinalu in bila 27.      

Šprint (M), finale:                    
 1. A. TERENTJEV      RUS      2:31,90 
 2. J. H. KLAEBO      NOR        +1,18 
 3. E. VALNES         NOR         2,13 
 4. R. JOUVE          FRA         3,01 
 5. H. S. TAUGBOEL    NOR         4,72 
 6. J. MAKI           FIN         8,53 
Janez Lampic (46.) in Miha Šimenc (61.)
sta izpadla v kvalifikacijah.          

Eva Urevc je v kvalifikacijah postavila 19. čas. Četrtfinale je sicer silovito začela, toda kmalu je popustila in v svoji skupini zasedla šesto mesto.

Švedinja ji je podrla ritem

"Glede na kvalifikacije sem lahko zelo zadovoljna. Malce težav smo imeli s servisom, to je bila prva tekma sezone, ko je bila polovica servisne ekipe nova. Malce se moramo še pogovoriti, kaj je šlo narobe, a mislim, da sem dala vse od sebe. V polfinalu sem bila morda malce premalo napadalna, malo preveč sem šla z rezervo, Švedinja me je prehitela, uničila mi je ritem, a ko me je prehitela, sem prišla nazaj, to pa je bilo malo prepozno. Bila sem premalo samozavestna," je svoj nastop ocenila Anamarija Lampič.

V moški konkurenci je prvič v karieri zmagal Aleksander Terentjev. 22-letni Rus, ki je bil najboljši že v kvalifikacijah, je bil izjemen na vzponu, kjer je strl tudi Norvežana Johannesa Hoesflota Klaeba. Tretji je bil še en norveški tekač, Erik Valnes.

Slovenska predstavnika se v kvalifikacijah nista uvrstila med trideseterico in sta ostala brez izločilnih bojev. Lampič je končal na 46. mestu (10,07), Šimenc je po enoletnem premoru zaradi operacije zasedel 61. mesto (+12,50). Na startni listi je bilo 77 tekmovalcev.

Visoki cilji Anamarije Lampič, vrhunec zime v Pekingu

Anamarija Lampič ima po odlični lanski sezoni, ko je na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojila dva brona, dobila pa je tudi mali kristalni globus za skupni seštevek sprinta, letos visoke ambicije: "Želim si olimpijske medalje. A eno je, da si jo želiš in o njej sanjaš, drugo pa, da jo vzameš in dobiš. Po najboljši sezoni v karieri si zdaj želim še kaj več. Posamični sprint na OI bo v prosti tehniki, v kateri sem naredila lep napredek, ekipni bo v klasični. V obeh tehnikah sem dobra, a lahko še napredujem, tudi Eva je naredila lepe korake naprej."

Tekači bodo imeli zadnji tekmi svetovnega pokala pred največjim tekmovanjem štiriletnega obdobja 22. in 23. januarja v Planici, olimpijska sezona pa se bo končala med 18. in 20. marcem v Tjumenu v Rusiji. Velika kristalna globusa branita Rus Aleksander Boljšunov in Jessie Diggins, ki sta zmagala tudi na novoletni turneji.

Lampičeva ostala brez finala na sprintu v Ruki