Roger Federer v večernem teminu ni našel pravega ritma. Razmere so bile precej počasne. Foto: Reuters
Roger Federer v večernem teminu ni našel pravega ritma. Razmere so bile precej počasne. Foto: Reuters

V Parizu še vedno velja policijska ura ob 21.00, zato večerni obračuni na igrišču Philippa Chatrierja potekajo brez gledalcev. Tega 39-letni veteran ni navajen, saj nikoli ni igral pred praznimi tribunami. Naredil je kar 63 neizsiljenih napak in unovčil le pet od 14 priložnosti za odvzem servisa.

V uvodnem nizu je Nemec rešil kar pet priložnosti za brejk in prišel do podaljšane igre. 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je bil boljši s 7:5.

Dominik Köpfer je zadel 55
Dominik Köpfer je zadel 55 "winnerjev". Nemec je bil blizu presenečenja. Foto: Reuters

V drugem nizu je Švicar povedel z 2:0 in 3:2, a mu ni uspelo zadržati servisa. V šesti igri je brez dobljene točke izgubil začetni udarec in izid je bil izenačen na 3:3. Köpfer je blestel v "tie-breaku", ki ga je dobil s 7:3.

Federer je izgubil že uvodno igro na svoj servis v tretjem nizu. Deloval je raztreseno, nekajkrat se je tudi glasno razjezil. Köpfer je zanesljivo povedel s 4:2 in zmagovalec Roland Garrosa pred 12 leti je bil v velikih težavah. Nemec je nato v ključnih trenutkih popustil. V osmi igri je izgubil servis. V 12. igri je pri 30/40 še rešil zaključno žogo Federerja za tretji niz, a je nato v podaljšani igri naredil preveč napak in Švicar je bil boljši s 7:4.

V četrtem nizu je Köpfer po zaostanku z 1:2 prišel do vodstva s 5:4. V zadnjih treh igrah je Federer prikazal najboljšo igro, oddal je le še štiri točke.

"Po koncu drugega niza nisem bil prepričan, da imam še dovolj energije. To je bila zelo pomembna zmaga zame. Na treningu nisem nikoli igral tri ure in 35 minut. To je bil velik korak naprej. Danes je bilo kar nekaj premier zame. Prvič sem igral v nočnem sporedu na Roland Garrosu. Prvič sem igral pred praznimi tribunami v profesionalni karieri," je povedal Federer, ki se je že 68-krat uvrstil v osmino finala na turnirjih za grand slam, kar je rekord.

Berrettini bo visoka ovira za Federerja
V ponedeljek se bo Federer v osmini finala srečal z Matteom Berrettinijem. Korejec Soonwoo Kwon se je dobro upiral, a je bil na koncu Italijan boljši s 7:6, 6:3 in 6:4. Prvič se je uvrstil med 16 najboljših v Parizu.

StatistikaKöpferFederer
Prvi servis (%)5964
Asi116
Dvojne napake41
Neizsiljene napake4063
Winnerji5551
Osvojene točke159160
Priložnosti za brejk4/65/14
Točke na mreži21/4148/67

Đoković oddal le šest iger
Novak Đoković je odpravil Ričardasa Berankisa s 6:1, 6:4 in 6:1 po uri in 34 minutah. Prvi nosilec se na stadionu Philippa Chatrierja ni potil dolgo. Še največ težav je imel v drugem nizu, v katerem mu je Berankis odščipnil štiri igre. Litovec ni imel možnosti proti razpoloženemu Srbu, ki je izkoristil šest od devetih priložnosti za odvzem servisa, medtem ko tekmecu ni ponudil niti ene same.

Novak Đoković se je brez izgubljenega niza uvrstil v osmino finala. Foto: Reuters
Novak Đoković se je brez izgubljenega niza uvrstil v osmino finala. Foto: Reuters

Beograjčan je bil posebej prepričljiv pri servisu, saj je dobil kar 37 od 42 točk, ko je zadel prvi servis. Z 12. zaporedno uvrstitvijo v drugi teden Rolanda Garrosa je postal samostojni rekorder v tej statistiki.

V naslednjem krogu se bo 34-letnik pomeril s 15 let mlajšim Lorenzom Musettijem, ki je v italijanskem obračunu po treh urah in 10 minutah ugnal nekdanjega polfinalista OP-ja Francije Marca Cecchinata s 3:6, 6:4, 6:3, 3:6 in 6:3.

"Morda se je tistim, ki so gledali najin dvoboj, ta zdel enostaven, ampak ni bilo tako. Razmere so bile drugačne, žogica se je precej manj odbijala. Kar dobro sem se prilagodil," je dejal srbski igralec, potem ko je v treh dvobojih izgubil le 23 iger.

Đoković ekspresno v osmino finala Roland Garrosa
Rafael Nadal je dobil že 103 obračune na pariškem pesku. Španec lahko postane rekorder z 21 turnirji za grand slam. Foto: Reuters
Rafael Nadal je dobil že 103 obračune na pariškem pesku. Španec lahko postane rekorder z 21 turnirji za grand slam. Foto: Reuters

Nadal v osmini finala proti Sinnerju
Rafael Nadal je bil na igrišču Suzanne Lenglen s 6:3, 6:3 in 6:3 boljši od Camerona Norrieja. Španec bo še šestnajstič igral v drugem tednu peščenega turnirja za grand slam. V Parizu letos lovi 14. naslov, na poti do novega mejnika pa ga ni mogel ustaviti 25-letni Britanec.

Norrie je v drugem nizu dvakrat vzel servis Nadalu, a je Španec že v naslednjih igrah vzpostavil ravnotežje in nato še s tremi zaporednimi igrami povedel z 2:0 v nizih. V prvem in tretjem nizu je bil prepričljivejši, na igrišču pa je bil nekaj več kot dve uri.

"Norrie ima letos najuspešnejšo sezono v karieri in dobil je veliko dvobojev. Visoko je uvrščen ob pogledu na letošnjo sezono, ampak našel sem način, da napredujem v naslednji krog. V določenih trenutkih sem igral dobro, v nekaterih pa bi lahko igral tudi bolje. Bistveno je, da sem napredoval po treh nizih," je dejal 35-letnik.

Nadal pričakuje naporen obračun s Sinnerjem
Diego Schwartzman se veseli uvrstitve v osmino finala, v tretjem krogu je v dveh urah ugnal nerazpoloženega Philippa Kohlschreiberja. Foto: EPA
Diego Schwartzman se veseli uvrstitve v osmino finala, v tretjem krogu je v dveh urah ugnal nerazpoloženega Philippa Kohlschreiberja. Foto: EPA

V ponedeljek se bo srečal z Italijanom Jannikom Sinnerjem. 19-letni Južni Tirolec je ugnal Šveda Mikaela Ymerja s 6:1, 7:5 in 6:3. To bo ponovitev lanskega četrtfinala v Parizu, kjer je Sinner dolgo časa pretil Nadalu, a na koncu mu le ni uspelo odvzeti niza izkušenejšemu tekmecu. Tudi letos sta se Nadal in Sinner na pesku že pomerila. V Rimu je s 7:5 in 6:4 zmagal Španec.

Schwartzman hitro v osmino finala
Ekspresno hitro je prvi dvoboj dneva končal Argentinec Diego Schwartzman, ki je v treh nizih s 6:4, 6:2 in 6:1 premagal nerazpoloženega Nemca Philippa Kohlschreiberja. Osmi nosilec iz Buenos Airesa, ki je v drugem krogu izločil Aljaža Bedeneta, je imel nekaj več dela zgolj v prvem nizu, v katerem je nasprotniku odvzel začetni udarec zgolj enkrat, in sicer v peti igri. V preostalih dveh nizih je po trikrat izkoristil priložnost za brejk, dvoboj je trajal točno dve uri.

Iga Swiatek je dobila vseh deset obračunov na pariškem pesku brez izgubljenega niza. Foto: Reuters
Iga Swiatek je dobila vseh deset obračunov na pariškem pesku brez izgubljenega niza. Foto: Reuters

Iga Swiatek znova navdušila
Prva favoritinja za naslov Iga Swiatek je premagala Anett Konatveit s 7:6 in 6:0. Poljakinja je slabo začela, a po zaostanku z 2:4 le našla ritem. Osvojila je kar 11 od naslednjih 13 iger za napredovanje med 16 najboljših.

"Res sem skoraj izgubila niz, ampak vesela sem, da tu igram konstantno. Na vsaki tekmi imam isti pristop, tako kot lani, in res sem zadovoljna, da mi to uspeva. Velikokrat se namreč zgodi, da se zmagovalci tako velikega turnirja ob branjenju naslova nekoliko mučijo," je priznala Poljakinja, ki na Roland Garrosu še ni izgubila niza. Dobila je vseh 20.

Sofia Kenin je lani izgubila v finalu proti Igi Swiatek. Foto: Reuters
Sofia Kenin je lani izgubila v finalu proti Igi Swiatek. Foto: Reuters

Keninova se je pošteno namučila
Lanska finalistka Sofia Kenin je na igrišču Suzanne Lenglen s 4:6, 6:1 in 6:4 izločila rojakinjo Jessico Pegula. Ključni brejk ji je uspel v tretji igri odločilnega niza.

Napredovala je tudi finalistka Roland Garrosa leta 2018 Sloane Stephens, ki je ugnala Čehinjo Karolino Muchovo s 6:3 in 7:5.

Tudi peta nosilka Svitolina se poslavlja
Barbora Krejčikova je s 6:3 in 6:2 presenetila peto nosilko Elino Svitolino. Ukrajinka je tako postala sedma teniška igralka iz najboljše deseterice, ki se je že poslovila od pariškega turnirja.

Zidanškova lahko postane prva četrtfinalistka v samostojni Sloveniji

Zidanškova bo lovila četrtfinale v nedeljo ob 11.00
V nedeljo bo 11.00 se bo Tamara Zidanšek v osmini finala pomerila z Romunko Sorano Cirsteo. To bo največji obračun v karieri Konjičanke. Prenos s stadiona Suzanne Lenglen bo na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Wawrinka odpovedal tudi Wimbledon
Stan Wawrinka zaradi poškodbe levega stopala ne bo nastopil v Wimbledonu. 36-letni Švicar zaradi iste poškodbe manjka tudi v Parizu. Nazadnje je nastopil marca na turnirju v Dohi.

Wawrinka je na Odprtem prvenstvu Avstralije zmagal leta 2014, na Roland Garrosu 2015 in v New Yorku 2016.

Hercogova po predaji končala nastope v dvojicah

Slovensko-japonska teniška naveza Polona Hercog/Misaki Doi je zaradi poškodbe Hercegove predala dvoboj drugega kroga ženskih dvojic proti tajvanski navezi Hao-Ching Chan/Latisha Chan. Šesti nosilki turnirja sta v prvem nizu pred predajo vodili s 5:2. Po peti igri, pri 4:1 za Tajvanki, je Hercogova zahtevala zdravniški premor, potem sicer nadaljevala dvoboj, a sta ga z Japonko nato predali že po naslednjih dveh igrah.


PARIZ, 3. krog (M), zgornji del tabele
(17.171.108 evrov, pesek)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - BERANKIS (LIT)
6:1, 6:4, 6:1
MUSETTI (ITA) - CECCHINATO (ITA)
3:6, 6:4, 6:3, 3:6, 6:3
BERRETTINI (ITA/9) - KWON (KOR)
7:6 (6), 6:3, 6:4
FEDERER (ŠVI/8) - KÖPFER (NEM)
7:6 (5), 6:7 (3), 7:6 (4), 7:5
NADAL (ŠPA/3) - NORRIE (VB)
6:3, 6:3, 6:3
SINNER (ITA/18) - M. YMER (ŠVE)
6:1, 7:5, 6:3
SCHWARTZMAN (ARG/10) - KOHLSCHREIBER (NEM)
6:4, 6:2, 6:1
STRUFF (NEM) - ALCARAZ (ŠPA)
6:4, 7:6 (3), 6:2


3. krog (Ž), zgornji del tabele:
JABEUR (TUN/25) - LINETTE (POL)
3:6, 6:0, 6:1
GAUFF (ZDA/24) - BRADY (ZDA/13)
6:1, b.b.
STEPHENS (ZDA) - MUCHOVA (ČEŠ/18)
6:3, 7:5
KREJČIKOVA (ČEŠ) - SVITOLINA (UKR/5)
6:3, 6:2
KENIN (ZDA/4) - PEGULA (ZDA/28)
4:6, 6:1, 6:4
SAKKARI (GRČ/17) - MERTENS (BEL/14)
7:5, 6:7 (2), 6:2
KOSTJUK (UKR) - GRAČEVA (RUS)
6:1, 6:2
SWIATEK (POL/8) - KONTAVEIT (EST/30)
7:6 (4), 6:0