Daniil Medvedjev je dve leti po porazu v finalu Odprtega prvenstva ZDA prišel do uspeha kariere. Zasluženo se je veselil prve zmage na turnijih za grand slam. Foto: Reuters
Daniil Medvedjev je dve leti po porazu v finalu Odprtega prvenstva ZDA prišel do uspeha kariere. Zasluženo se je veselil prve zmage na turnijih za grand slam. Foto: Reuters

Rus je osvojil prvi turnir velike četverice v karieri in se oddolžil Đokoviću za grenek poraz februarja v Melbournu s 5:7, 2:6 in 2:6. 25-letni Moskovčan je bil pred dvema letoma v New Yorku že zelo blizu prvenca. Vseeno je moral priznati premoč Rafaelu Nadalu, ki je slavil po napetih petih nizih.

Postal je tretji Rus z zmago na turnirjih za grand slam. Jevgenij Kafelnikov (Roland Garros 1996 in Melbourne 1999) in Marat Safin (New York 2000 in Melbourne 2005) sta osvojila po dva prestižna pokala.

V New Yorku je bil razred zase. Zanesljivo je dobil vseh sedem obračunov, oddal je le en niz. V četrtfinalu je s 3:1 v nizih ugnal Nizozemca Botica van de Zandschulpa. V finalu je odločil sijajen servis Rusa, ki je zadel 16 asov in 38 "winnerjev".

Đoković: Ni lahko prenesti takega poraza, saj sem zamudil veliko priložnost

Velika trojica ostaja izenačena pri številki 20
34-letni Đoković bo moral še počakati na rekordno 21. zmago na turnirjih za grand slam, s čimer bi na vrhu večne lestvice prehitel Rogerja Federerja in Rafaela Nadala. Srb je pokazal čustva. Imel je neverjetno podporo s tribun. Številni njegovi rojaki so prišli na finalni spektakel. Gledalci so vzklikali njegovo ime in v tretjem nizu je med menjavo strani točil solze.

Čustva so prevzela tudi prvega igralca sveta. Že v tretjem nizu je jokal med menjavo strani, v govoru po koncu pa si je večkrat brisal solze. Foto: Reuters
Čustva so prevzela tudi prvega igralca sveta. Že v tretjem nizu je jokal med menjavo strani, v govoru po koncu pa si je večkrat brisal solze. Foto: Reuters

Pritisk je bil res velik, saj je priložnost za koledarski grand slam res redka. V moderni teniški dobi (od leta 1968 naprej) je uspel le Rodu Laverju. Avstralec je bil tudi tokrat na častni tribuni stadiona Arthurja Asha.

Medvedjev: Novak je najboljši igralec vseh časov!
"Vsi smo se zavedali, kaj je Novak lovil danes v New Yorku. Zame je najboljši teniški igralec vseh časov! Tega do danes še nikoli nisem rekel, tokrat pa sem povedal svoje mnenje. Z ženo imava danes tretjo obletnico poroke. Po polfinalu sem najprej pomislil, da ji moram kupiti darilo, če bom izgubil finale. Zdaj ji lahko kar v zmagovitem govoru rečem, da jo ljubim," je Medvedjev blestel pred mikrofonom skoraj tako kot prej 135 minut na največjem stadionu na svetu.

Đoković: Navijači so se dotaknili moje duše
"Daniil je igral izjemen obračun in res si je zaslužil prvi naslov na turnirjih za grand slam. Dobro se razumeva tudi zunaj teniških igrišč. Čeprav sem izgubil, sem zelo srečen, saj ste me navijači tako spodbujali. Dotaknili ste se moje duše. Tako se še nikoli nisem počutil na igrišču. Rad vas imam in kmalu se vidimo," je v solzah povedal Đoković.

Đoković je že v četrti igri drugega niza popolnoma izgubil živce in zlomil lopar. Foto: Reuters
Đoković je že v četrti igri drugega niza popolnoma izgubil živce in zlomil lopar. Foto: Reuters

Medvedjev z izjemnimi servisi zasenčil prvega igralca sveta
Srb je v petem zaporednem obračunu izgubil uvodni niz. V prvi igri je povedel s 40/15, nato pa je Medvedjev odlično vračal servise in Đoković je poslal forhend v stranski avt za prvi brejk. V nadaljevanju je Rus izjemno serviral. Dve igri je dobil brez izgubljene točke, v treh pa je oddal le eno točko. Z osmim asom je po 36 minutah osvojil prvi niz.

Srb že na začetku drugega niza zlomil lopar
Đoković je takoj na začetku drugega niza zadržal servis in si v drugi igri priigral tri priložnosti za brejk pri 0/40. Medvedjev je v ključnih trenutkih odigral odlično, v pravem trenutku je skrajšal žogo, servis je deloval brezhibno in s petimi zaporednimi točkami je izenačil na 1:1.

Ko je prvi igralec sveta v četrti igri zapravil že peto priložnost za brejk v drugem nizu, je trikrat močno udaril z loparjem po tleh in ga razbil. Sodnik Damien Dumusois mu je takoj izrekel opozorilo. Srb je bil vse bolj nervozen, neizsiljene napake so si sledile. V peti igri je volej poslal v avt in Rus je prišel do odvzema servisa. V šesti in osmi igri je Medvedjev z izjemnimi servisi brez izgubljene točke zadržal začetni udarec. V deseti igri je unovčil tretjo priložnost za vodstvo z 2:0 v nizih.

Medvedjev je četrtič v karieri ugnal Đokovića. Foto: Reuters
Medvedjev je četrtič v karieri ugnal Đokovića. Foto: Reuters

Đoković popolnoma raztresen na začetku tretjega niza
V finalu letošnjega Roland Garrosa je Đoković po zaostanku z 0:2 popolnoma nadigral Stefanosa Cicipasa. V prvi igri tretjega niza je povedel s 30/0, nato pa je znova naredil preveč napak, k mreži je prihajal nepripravljen in takoj je izgubil servis. V tretji igri je Medvedjevu uspel še drugi brejk in ekspresno je povedel s 4:0.

Tudi sreča na strani Rusa
V šesti igri je pri vodstvu s 4:1 in 15/30 Medvedjev zadel vrh mreže, žogica se je dvakrat odbila in odkotalila na stran Srba. Rus je dobival vse daljše izmenjave in povedel s 5:1.
V popolnoma izgubljenem položaju je Đoković prikazal najboljšo igro. Gledalci so bili močno na njegovi strani, želeli so uživati v pravem spektaklu. Đoković je nanizal tri zaporedne igre in znižal na 5:4. Medvedjev je v osmi igri zapravil prvo zaključno žogo z dvojno napako in nato poslal forhend v mrežo in edinkrat na obračunu izgubil servis.

83-letni Rod Laver je užival na častni tribuni, a ni dobil naslednika. Avstralec je koledarski grand slam osvojil leta 1962 in 1969. Moderna teniška doba se je začela leta 1968. Foto: Reuters
83-letni Rod Laver je užival na častni tribuni, a ni dobil naslednika. Avstralec je koledarski grand slam osvojil leta 1962 in 1969. Moderna teniška doba se je začela leta 1968. Foto: Reuters

V deseti igri je dobil dve dolgi izmenjavi, ki sta jemali sapo. Pri 40/15 je imel drugo zaključno žogo, a je znova naredil dvojno napako. Medvedjev je bil že pošteno nervozen, a je zadel močan servis, Đoković pa je bekhend poslal v mrežo. Rus je padel po tleh in končno dočakal veliki trenutek.

S trenerjem sta pripravila 15 različnih načrtov
"Vodil sem že s 5:1 v tretjem nizu. Imel sem pokal že v rokah. Pri 5:4 so se mi tresle noge. Ni bilo lahko zaključiti žoge proti Novaku, ki me je gladko odpravil na začetku leta v Melbournu. Imel sem pripravljeno taktiko. S trenerjem sva pripravila 15 različnih načrtov. Na srečo je danes deloval moj servis," je povedal Medvedjev.

StatistikaĐokovićMedvedjev
Prvi servis (%)5457
Asi616
Dvojne napake39
Neizsiljene napake3831
Winnerji2738
Osvojene točke8398
Priložnosti za brejk1/64/8
Točke na mreži31/476/12

Veteranka Sam Stosur do nove lovorike v New Yorku
Avstralka Samantha Stosur in Kitajka Šuaj Džang sta zmagovalki v konkurenci ženskih dvojic. V finalu sta premagali ljubljenki občinstva Cori Gauff in Catherine McNally s 6:3, 3:6 in 6:3.

Šuaj Džang in Sam Stosur sta po dveh letih in pol znova osvojili lovoriko na turnijih velike četverice. Foto: Reuters
Šuaj Džang in Sam Stosur sta po dveh letih in pol znova osvojili lovoriko na turnijih velike četverice. Foto: Reuters

Štirinajsti nosilki sta preprečili, da bi se mladi Američanki, 11. nosilki, že v premiernem finalu grand slamov veselili končnega uspeha. Stosurjeva je naslov v dvojicah na OP-ju ZDA osvojila že leta 2005, takrat v paru z Američanko Liso Raymond, s katero sta naslednje leto zmagali tudi na Roland Garrosu. Avstralka je tudi že zmagala v paru z Džangovo, leta 2019 sta osvojili naslov na OP Avstralije.

37-letna Sam Stosur je 11. septembra 2011 v New Yorku prišla do uspeha kariere, ko je v finalu US Opna med posameznicami presenetila Sereno Williams.

Finale (M):
MEDVEDJEV (RUS/2) - ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:4, 6:4, 6:4


Zmagovalci Odprtega prvenstva ZDA v zadnjih 30 letih:
1991 Stefan Edberg (Šve)
1992 Stefan Edberg (Šve)
1993 Pete Sampras (ZDA)
1994 Andre Agassi (ZDA)
1995 Pete Sampras (ZDA)
1996 Pete Sampras (ZDA)
1997 Patrick Rafter (Avs)
1998 Patrick Rafter (Avs)
1999 Andre Agassi (ZDA)
2000 Marat Safin (Rus)
2001 Lleyton Hewitt (Avs)
2002 Pete Sampras (ZDA)
2003 Andy Roddick (ZDA)
2004 Roger Federer (Švi)
2005 Roger Federer (Švi)
2006 Roger Federer (Švi)
2007 Roger Federer (Švi)
2008 Roger Federer (Švi)
2009 Juan Martin del Potro (Arg)
2010 Rafael Nadal (Špa)
2011 Novak Đoković (Srb)
2012 Andy Murray (VB)
2013 Rafael Nadal (Špa)
2014 Marin Čilić (Hrv)
2015 Novak Đoković (Srb)
2016 Stanislas Wawrinka (Švi)
2017 Rafael Nadal (Špa)
2018 Novak Đoković (Srb)
2019 Rafael Nadal (Špa)
2020 Dominic Thiem (Avt)
2021 Daniil Medvedjev (Rus)