Karim Benzema in Kylian Mbappe sta zrežirala preobrat Francozov. Foto: AP
Karim Benzema in Kylian Mbappe sta zrežirala preobrat Francozov. Foto: AP

V prvem polčasu finalne tekme je bilo priložnosti malo. Za edino resnejšo nevarnost za oba vratarja je v 6. minuti poskrbel Karim Benzema, ki je po podaji Paula Pogbaja obšel Unaia Simona, a mu nato ni uspelo zatresti mreže. Španija je imela 67 odstotkov časa žogo v svoji posesti, razmerje v strelih v okvir vrat pa je bilo 1:0.

V drugem polčasu se je tekma razživela. V 64. minuti je najprej za svetovne prvake Francoze Theo Hernandez zadel prečko, takoj zatem pa so na drugi strani Španci zatresli mrežo. Mikel Oyarzabal je po podaji Sergia Busquetsa na levi strani preigral Dayota Upamecana (v 43. minuti je zamenjal poškodovanega Raphaela Varana) in z diagonalnim strelom z levico po tleh lepo matiral Huga Llorisa za vodstvo Španije.

Mikel Oyarzabal je dosegel edini zadetek za Špance. Foto: AP
Mikel Oyarzabal je dosegel edini zadetek za Špance. Foto: AP

Toda na novo spremembo izida ni bilo treba dolgo čakati. Manj kot dve minuti pozneje je namreč Francija izenačila. Med strelce se je vpisal Karim Benzema, ki je z leve strani kazenskega prostora z zavitim strelom sijajno meril v levi zgornji kot španskih vrat. Simon se je žoge sicer malo dotaknil, a ni mogel preprečiti, da ne bi končala v mreži.

V 80. minuti so Francozi zadeli še enkrat, za veselje njihovih navijačev je po globinski podaji Hernandeza poskrbel Kylian Mbappe. VAR je presodil, da prepovedanega položaja ni bilo, saj se je žoge rahlo dotaknil španski branilec Eric Garcia.

V končnici je furia roja poskušala poravnati izid in izsiliti podaljšek. Najlepšo priložnost je imel v 89. minuti Oyarzabal, ki je poskusil z volejem, toda Lloris je bil na pravem mestu in žogo odbil. Izkazal se je tudi v 95. minuti po strelu rezervista Yeremija Pinoja.

Končna statistika tekme Španija - Francija: streli 8:9, v okvir vrat 4:5, koti 7:5, posest žoge 60:40 odstotkov.

Španci so v polfinalu z 2:1 premagali Italijane, Francozi pa s 3:2 Belgijce. Prva izdaja tega tekmovanja pred dvema letoma je na Portugalskem pripadla domači reprezentanci, ki je v finalu ugnala Nizozemsko z 1:0.

Francija je kot zmagovalka Lige narodov zamenjala Portugalsko, ki je bila najboljša pred dvema letoma. Foto: AP
Francija je kot zmagovalka Lige narodov zamenjala Portugalsko, ki je bila najboljša pred dvema letoma. Foto: AP
Italijani so osvojili tretje mesto v letošnji Ligi narodov. Foto: EPA
Italijani so osvojili tretje mesto v letošnji Ligi narodov. Foto: EPA

Italija ni zapravila vodstva z 2:0

Tudi bitka za tretje mesto v prvem polčasu ni postregla s pretirano veliko akcije, precej razburljivejše je bilo že na uvodu drugega polčasa, ko je gostitelje v vodstvo popeljal Nicolo Barella. Interjev vezist je z roba kazenskega prostora z volejem odbito žogo pospravil v spodnji levi kot vrat Thibauta Courtoisa. Ta je bil ob strelu 24-letnika povsem nemočen.

Na 2:0 je po dobri uri igre z bele točke povišal Domenico Berardi. Napadalec Sassuola je žogo v mrežo poslal ob levi vratnici, potem ko je prekršek za najstrožjo kazen v 63. minuti storil Timothy Castagne.

Belgijci kljub vsemu še niso rekli zadnje besede, dejaven je bil predvsem Toby Alderweireld, ki je dvakrat nevarno zapretil italijanskemu vratarju Gianluigiju Donnarummi, še posebej nevarno je bilo v 78. minuti, ko je sijajno preprečil, da bi žoga pristala v desnem kotu njegovega gola.

Zaključek je bil sicer zelo napet, v 86. minuti so Belgijci z zadetkom Charlesa de Ketelaerja zaostanek prepolovili, potem ko je 20-letni vezist zaključil zelo lepo akcijo svojih soigralcev, a za vrnitev jim je zmanjkalo časa.

Deschamps navdušen po zmagi v Ligi narodov

Foto: AP
Foto: AP

Liga narodov, sklepni turnir

Finale (Milano):
ŠPANIJA - FRANCIJA 1:2 (0:0)
31.511; Oyarzabal 64.; Benzema 66., Mbappe 80.

Španija: Unai Simon, Alonso, Laporte, Eric Garcia, Azpilicueta, Busquets, Gavi (75./Koke), Rodri (85./Fornals), Sarabia (61./Yeremi Pino), Ferran Torres (85./Merino), Oyarzabal.

Francija: Lloris, Kimpembe, Varane (43./Upamecano), Kounde, Pavard (80./Dubois), Tchouameni, Pogba, T. Hernandez, Griezmann (92./Veretout), Mbappe, Benzema.

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)


Tekma za 3. mesto (Torino):
ITALIJA - BELGIJA 2:1 (0:0)
Barella 46., Berardi 65./11-m; De Ketelaere 86.


Polfinale, Milano:
Italija - ŠPANIJA 1:2 (0:2)
Pellegrini 83.; Ferran Torres 17., 45.
RK: Bonucci 42./Italija

Torino:
Belgija - FRANCIJA 2:3 (2:0)
Carrasco 37., Lukaku 40.; Benzema 62., Mbappe 69./11-m, Theo Hernandez 90.