Tamara Zidanšek je bila zares blizu prvemu naslovu WTA v karieri. Foto: EPA
Tamara Zidanšek je bila zares blizu prvemu naslovu WTA v karieri. Foto: EPA

Finalni obračun je bil napet in dramatičen. Trajal je kar dve uri in 48 minut. V ključnih trenutkih 23-letna Konjičanka ni bila zbrana, naredila je preveč neizsiljenih napak in unovčila le šest od 25 priložnosti za odvzem servisa. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 131:119 v korist kolumbijske najstnice.

Zidanšek do preobrata v prvem nizu
V prvem nizu je nekdanja prva mladinka povedla s 3:1. Zidanškova je hitro izenačila na 3:3, pri vodstvu domačinke 4:3 pa rešila dve žogi za odvzem servisa. Za prvi niz je servirala že pri 5:4, a igro izgubila brez osvojene točke, bolje pa je odigrala dvanajsto igro in po 55 minutah prišla do vodstva.

V drugem nizu zapravila brejk prednosti
V drugem nizu je Zidanšek povedla s 3:2, potem ko je v peti igri že drugič prišla do odvzema začetnega udarca. Kolumbijka je slabo servirala in prav nič ni kazalo na preobrat. Od izida 3:3 in 30/30 je slovenska igralka do konca niza osvojila le še tri točke. Neizsiljene napake z osnovne črte so se vrstile.

Maria Camila Osorio Serrano je velik talent pokazala že pred dvema letoma na mladinskem OP ZDA. Foto: AP
Maria Camila Osorio Serrano je velik talent pokazala že pred dvema letoma na mladinskem OP ZDA. Foto: AP

Serrano unovčila že prvo zaključno žogo
Zidanšek je tretji niz začela z izgubo servisa, nato se je nekajkrat rešila iz težkih položajev in pri vodstvu Kolumbijke s 5:4 prišla do petih priložnosti za izenačenje. Zapravila je najprej vodstvo 0/40, nato še dve priložnosti za brejk in z udarcem v mrežo Osorio Serrano podarila zmago na prvo zaključno žogo. Kolumbijska najstnica je padla na kolena in se veselila uspeha kariere na domačem peščenem turnirju.

Konjičanka je zapravila priložnost, da bi prehitela Polono Hercog in postala trenutno najbolje uvrščena slovenska teniška igralka.

"To je bil neverjeten teden zame. Kar težko verjamem, da imam pokal v rokah. V finalu sem igrala odlično. Uspel mi je preobrat. Prvi niz sem izgubila in tudi v drugem ni kazalo dobro. Navijači so mi zelo pomagali. Sanjala sem o zmagi na domačem turnirju. Zdaj bom lahko igrala tudi na večjih turnirjih," je bila nasmejana Serranova. 180. igralka sveta je pred dvema letoma osvojila Odprto prvenstvo ZDA za mladinke. Na turneji WTA še nima veliko izkušenj, osvojila je tri turnirje ITF.

Pred dvema letoma neuspešna v finalu Nürnberga
To je bil njen drugi nastop v finalih turnirjev WTA. Leta 2019 je v Nürnbergu v prvem finalu morala priznati premoč Kazahstanki Juliji Putincevi, ki je bila boljša s 4:6, 6:4 in 6:2. Zidanšek je 2018 in 2019 zmagala na turnirju WTA izziva v Bolu na Braču (WTA 125), a to ni turnir iz serije WTA. Gre za vmesno serijo med turnirji Mednarodne teniške zveze (ITF) ter Združenja poklicnih igralk (WTA). Ima 125.000 dolarjev nagradnega sklada.

Naslov ima še vedno le pet Slovenk
Pet Slovenk je osvojilo turnirje WTA med posameznicami – Mima Jaušovec (Los Angeles 1982, Hamburg 1978, Roland Garros 1977, Rim 1976, Toronto 1976), Katarina Srebotnik (Auckland 2005, Stockholm 2005, Acapulco 2002, Oeiras 1999), Polona Hercog (Lugano 2019, Bastad 2012, Bastad 2011), Tina Pisnik (Bol 2000) in Maja Matevžič (Bratislava 2002).

Kudermetova najboljša v Charlestonu
Veronika Kudermetova je osvojila turnir v Charlestonu. V finalu je bila boljša od Danke Kovinić iz Črne gore s 6:4 in 6:2.

Za obe igralki je bila to priložnost za največji uspeh v karieri oziroma premierno zmago na turnirjih WTA 500. Prvega naslova se je na koncu veselila 23-letna Rusinja, sicer 15. nosilka turnirja, ki se bo v ponedeljek prvič znašla med tridesetimi najboljšimi igralkami na svetu.
Kudermetova je do naslova prišla brez izgubljenega niza, finale je trajal uro in 37 minut.

Pablo Carreno Busta je osvojil peti naslov na turnirjih ATP. Foto: EPA
Pablo Carreno Busta je osvojil peti naslov na turnirjih ATP. Foto: EPA

Peti naslov za Carrena Busto
Pablo Carreno Busta je v finalu turnirja ATP serije 250 v Marbelli premagal rojaka Jaumeja Munarja s 6:1, 2:6 in 6:4. Zanj je to peti naslov ATP po Čengduju (2019), Estorilu (2017) in Moskvi ter Winston-Salemu, ki jih je osvojil 2016.

Jaume Munar (95. na lestvici ATP) je prvič v karieri igral finale na turnirjih ATP, hkrati pa je drugič v sedmih dneh izgubil finale v Marbelli, kjer dvoboji potekajo ob prisotnosti gledalcev. Prejšnji teden ga je v finalu challengerja premagal Italijan Gianluca Mager.

Sonego osvojil domači turnir
Lorenzo Sonego je po več kot treh urah v finalu turnirja v Cagliariju premagal branilca naslova Lasla Đera z 2:6, 7:6 in 6:4. Za tretjega nosilca je to drugi naslov po Antalyji 2019.

Postal je prvi Italijan po petnajstih letih, ki je slavil na domačem turnirju. Leta 2006 je v Palermu zmagal Filippo Volandri.

Đere, ki je v Cagliariju slavil oktobra 2020, predtem pa je bil najboljši tudi v Riu de Janeiru (2019), je prvič izgubil finale na turnirjih ATP.

Italijan se bo z naslovom, ki mu je prinesel 40.000 evrov, na lestvici ATP povzpel na zanj rekordno 28. mesto.


BOGOTA
(235.238 am. dolarjev, pesek)

Finale:
OSORIO (KOL) – ZIDANŠEK (SLO/5)
5:7, 6:3, 6:4


CHARLESTON
(565.530 am. dolarjev, pesek)

Finale:
KUDERMETOVA (RUS/15) - KOVINIĆ (ČG)
6:4, 6:2