Max Verstappen s svojo mladostjo v svetu formule ena še vedno buri duhove. Foto: EPA
Max Verstappen s svojo mladostjo v svetu formule ena še vedno buri duhove. Foto: EPA

Poznam veliko dirkačev, ki so stari 24 let, pa so za formulo ena prepočasni. Na drugi strani pa imaš precej mlajše dirkače, ki so zelo hitri in se bodo zagotovo izkazali. Prepričan sem, da je med njimi tudi Max, a imeti mora dober dirkalnik.

Franz Tost
Max Verstappen
Verstappen bo postal letos v Melbournu s 17 leti, 5 meseci in 13 dnevi najmlajši dirkač v zgodovini formule ena. Za zdaj rekord drži Jaime Alguersuari, ki je na Hungaroringu leta 2009 nastopil z 19 leti in 125 dnevi. Foto: EPA
Max Verstappen s 17 leti v formulo ena

moštva F1 Toro Rosso, Franz Tost.

Verstappen je med ljubitelji motošporta ob preboju v formulo ena z rosnimi 17 leti dvignil veliko prahu, a njegova starost še ne pomeni, da gre za slabega dirkača.
Po mnenju številnih mu primanjkuje izkušenj, predvsem v nižjih razredih, a pri Toro Rossu so prepričani, da so se odločili pravilno, ko so mu ponudili dirkaško mesto. Še več, vodja moštva Franz Tost je prepričan, da bo mladi Nizozemec že na uvodni dirke sezone osvojil prve točke.

Podobna zgodba kot pri Kvjatu
"Maxa sem prvič videl pred dvema letoma v gokartu na dirki svetovnega prvenstva. Bil sem navdušen nad njegovo hitrostjo in upravljanjem vozila," je za Autosport dejal Avstrijec in nadaljeval: "Prepričan sem, da bo že takoj osvojil točke, če mu bomo sestavili dober dirkalnik. To bo podobna zgodba kot pri Danilu. Zanj me ne skrbi, zagotovo bo pripravljen za avstralsko dirko," Ruski dirkač Danil Kvjat, ki se je po koncu lanske sezone preselil k Red Bullu, je že na prvi dirki v kraljici motošporta osvojil točki, ko je dirko v Melbournu končal na 9. mestu. Lansko svetovno prvenstvo je sicer z 8 točkami sklenil na 15. mestu.
Veliko starejših dirkačev prepočasnih
Tost je prepričan, da so kritike glede Verstappnove starosti - med najglasnejšimi kritiki je nekdanji svetovni prvak v formuli ena Jacques Villeneuve -, popolnoma neupravičene, saj so po njegovih besedah predpisi omogočali preboj v elitni razred motošporta pri rosnih letih. Obenem je poudaril, da si kritike precej bolj zaslužijo nekateri starejši dirkači, ki so sicer povprečni oziroma precej slabši. "Lani sem dobival podobna vprašanja glede Kvjata. Max prihaja v formulo ena s približno desetimi leti izkušenj. Pred dvema desetletjema je bilo stanje popolnoma drugačno. Zdaj lahko v formuli ena dirkaš s 15 leti, to dopušča Mednarodna avtomobilistična zveza, zato je zdaj preboj 16- ali 17-letnika v ta šport popolnoma mogoč," je poudaril.
Sklenil je: "Časi se spreminjajo. Tu ni pomembna starost dirkača, pomembne so njegove sposobnosti. Poznam veliko dirkačev, ki so stari 24 let, pa so za formulo ena prepočasni. Na drugi strani pa imaš precej mlajše dirkače, ki so zelo hitri in se bodo zagotovo izkazali. Prepričan sem, da je med njimi tudi Max, a imeti mora dober dirkalnik."
Lani super krstni nastop Magnussena
V vsej zgodovini formule ena se je le 70 dirkačev dokopalo do točk na svojem krstnem nastopu, na svoji prvi dirki v kraljici motošporta pa je slast zmage okusil zgolj Giancarlo Baghetti, ki je leta 1961 dobil dirko za VN Francije v Reimsu. Italijan je s ferrarijem za zgolj stotinko sekunde ugnal Američana Dana Gurneyja s porschejem. Drugi dirkači so zaostali za minuto ali več. Ob svojem krstu v formuli ena se je leta 1996 v Avstraliji z 2. mestom izkazal Jacques Villeneuve, leta 2007 je bil v Melbournu Lewis Hamilton tretji. Odličen prvi nastop v formuli ena je sicer lani uspel tudi Kevinu Magnussenu, ki je po diskvalifikaciji Daniela Ricciarda za zeleno mizo na koncu osvojil izjemno drugo mesto. Tretji je bil njegov moštveni kolega pri McLarnu Jenson Button.

Poznam veliko dirkačev, ki so stari 24 let, pa so za formulo ena prepočasni. Na drugi strani pa imaš precej mlajše dirkače, ki so zelo hitri in se bodo zagotovo izkazali. Prepričan sem, da je med njimi tudi Max, a imeti mora dober dirkalnik.

Franz Tost
Max Verstappen s 17 leti v formulo ena