Esteban Ocon se je veselil uspeha kariere. Foto: AP
Esteban Ocon se je veselil uspeha kariere. Foto: AP

V rezervoarju mora biti vedno najmanj liter goriva, v dirkalniku britanske ekipe pa so namerili le 0,3 litra. Na drugo mesto je tako napredoval Lewis Hamilton (Mercedes), na tretje pa Carlos Sainz (Ferrari).

Dirka je bila zelo razburljiva. Po štartu so jo morali prekiniti, ker je drugi Mercedesov dirkač Valtteri Bottas povzročil verižno trčenje, v katerem je bilo udeleženih več tekmecev. Med njimi tudi do danes vodilni v seštevku sezone Max Verstappen (Red Bull), ki je na ponovljen štart moral s poškodovanim dirkalnikom, na koncu pa je iztržil le deveto mesto. Poleg Bottasa so dirko predčasno končali še štirje dirkači. Finec je dobil kazen pet mest slabšega štartnega izhodišča na naslednji preizkušnji konec avgusta v Belgiji, prejel pa je tudi dve kazenski točki.

"Imel sem slab štart. Kolesa so se zavrtela v prazno, skušal sem nadoknaditi in sem prepozno zaviral. Naenkrat sem se znašel v zadku dirkalnika Landa Norrisa in sledila je zmešnjava. Vsem se opravičujem," je povedal Bottas.

Nekoliko bolje se je dirka razpletla za Verstappnovega najresnejšega tekmeca v boju za naslov Hamiltona, ki je v Budimpešti sicer ostal brez jubilejne stote zmage v karieri. Vseeno pa je ob slabem izidu Nizozemca prevzel vodstvo v svetovnem prvenstvu. Zdaj ima 195 točk, njegov najbližji zasledovalec pa 187.

Ocon je postal 14. francoski dirkač in skupno 111. v zgodovini z zmago v formuli ena.

Lewis Hamilton je prejel pokal za tretje mesto, a se je po diskvalifikaciji Sebastiana Vettla povzpel za eno mesto. Foto: AP
Lewis Hamilton je prejel pokal za tretje mesto, a se je po diskvalifikaciji Sebastiana Vettla povzpel za eno mesto. Foto: AP

Hamilton sam stal na štartno-ciljni ravnini

Prvi odločilni trenutek dirke je bil štart. Dež pred začetkom dirke je poskrbel za paniko v boksih, saj so morali v ekipah v zadnjem hipu spreminjati taktiko in se odločati o tem, kakšne pnevmatike bodo uporabili. A potem je napako naredil Bottas, se pred prvim zavojem zaletel v Landa Norrisa in poskrbel za verižno reakcijo. Vključeni so bili še Verstappen, Sergio Perez, Lance Stroll in Charles Leclerc. Zaradi preveč poškodovanih dirkalnikov je bilo dirke konec za Bottasa, Pereza, Leclerca in Strolla, medtem ko je Verstappen še prišel do mehanikov, ki so naredili nekaj zasilnih popravil, a Nizozemec pozneje ni bil več konkurenčen.

Ko so po prekinitvi po 15 minutah znova poslali dirkače v akcijo, so se zaradi spet suhe steze skorajda vsi odločili za menjavo pnevmatik in so zato štartali iz boksov, le Hamilton ne. Poskrbel je za nekoliko bizaren prizor, ko je sam stal na štartno-ciljni ravnini. A so pri Mercedesu hitro ugotovili, da so naredili taktično napako, že po enem krogu je bil tudi Hamilton na menjavi pri mehanikih, toda ko se je vrnil na stezo, je bil daleč v ozadju. Britanec se je tako prebijal naprej in začel lov na čim več točk, še posebej, ker je vedel, da bo Verstappen težko prišel do vrhunskega dosežka. Nazadnje mu je uspelo priti celo do stopničk.

"Čestitam Estebanu, zaslužil si je prvo zmago. Zame je bila težka dirka in bi na koncu težko še kaj dodal. Glede na vse, kar se je dogajalo, tretje mesto niti ni slab rezultat," je priznal Britanec.

Trk Maxa Verstappna (v ospredju) in Landa Norrisa. Foto: AP
Trk Maxa Verstappna (v ospredju) in Landa Norrisa. Foto: AP

Ocon: Fantastično, kaj naj sploh povem?

Medtem ko je Hamilton, ki je v soboto osvojil že 101. "pole position" v karieri, dobil največ, kar je bilo v kaotični dirki mogoče, sta se v boju za vrh znašla moža, ki sta tam precej redko. Vettel je sicer letos z Astonom Martinom v Bakuju že nakazal, da lahko ob razgibanem scenariju pride blizu vrhu, tokrat pa je bil morda zrel tudi za zmago. A se Ocon ni dal, tudi sam se je trdo boril za največji uspeh v karieri. Na koncu je bil boljši Francoz, razlika je bila 1,8 sekunde. Kot že omenjeno, pa so Vettla po dirki diskvalificirali.

"Kakšen trenutek. Sijajno se počutim. Fantastično, kaj naj sploh povem? Čestitke tudi Fernandu, odlično sva se borila in pokazala pravo moštveno delo," je po zmagi dejal 24-letni Francoz.

"Esteban ni naredil niti ene napake, zaslužil si je prvo zmago. Za nas je ta rezultat odličen, je pa res, da bi seveda raje videl sebe na prvem mestu, ker sem bil tako blizu," pa je tekmecu čestital Vettel.

Uspeh ekipe Alpine je s četrtim mestom dopolnil Fernando Alonso, na petem in šestem sta končala dirkača Alpha Taurija Pierre Gasly in Juki Cunoda, na sedmem in osmem Williamsova Nicholas Latifi in George Russell, na devetem pa Verstappen, ki je imel več dela z obvladovanjem nemirnega red bulla kot s tekmeci. Deseti je bil Kimi Räikkönen (Alfa Romeo).

Naslednja dirka bo po poletnem premoru 29. avgusta v Spa-Francorchampsu.

Ocon najsrečnejši po dirki zmešnjav na Hungaroringu
Končni vrstni red (po 70 krogih):      
 1. E. OCON       Alpine   1:32:54,762 
 2. L. HAMILTON   Mercedes      +2,736 
 3. C. SAINZ      Ferrari       15,018 
 4. F. ALONSO     Alpine        15,651 
 5. P. GASLY      AlphaTauri  1:03,614 
 6. J. CUNODA     AlphaTauri  1:15,803 
 7. N. LATIFI     Williams    1:17,910 
 8. G. RUSSELL    Williams    1:19,094 
 9. M. VERSTAPPEN Red Bull    1:20,244 
10. K. RÄIKKÖNEN  Alfa Romeo    1 krog 
                                       
Najhitrejši krog: P. Gasly    1:18,394 
                                       
Odstop: Bottas, Perez, Leclerc, Stroll,
Norris, Masepin                        
Dirkači (11/23):                      
 1. L. HAMILTON    Mercedes        195
 2. M. VERSTAPPEN  Red Bull        187
 3. L. NORRIS      McLaren         113
 4. V. BOTTAS      Mercedes        108
 5. S. PEREZ       Red Bull        104
 6. C. SAINZ       Ferrari          83
 7. C. LECLERC     Ferrari          80
 8. P. GASLY       AlphaTauri       50
 9. D. RICCIARDO   McLaren          50
10. E. OCON        Alpine           39
...                                   
Konstruktorji (11/23):                
 1. MERCEDES                       303
 2. RED BULL                       291
 3. FERRARI                        163
 4. MCLAREN                        163
 5. ALPINE                          77
 6. ALPHATAURI                      68
 7. ASTON MARTIN                    48
 8. WILLIAMS                        10