Zmagovalcu Hamiltonu sta družbo na zmagovalnem odru delala Nick Heidfeld, ki je zasenčil moštvenega kolega Roberta Kubico, in Brazilec Rubens Barrichello, ki je s tretjim mestom dosegel letošnji najboljši izid Honde. Foto: Reuters
Zmagovalcu Hamiltonu sta družbo na zmagovalnem odru delala Nick Heidfeld, ki je zasenčil moštvenega kolega Roberta Kubico, in Brazilec Rubens Barrichello, ki je s tretjim mestom dosegel letošnji najboljši izid Honde. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton se je v skupnem seštevku SP-ja na vrhu izenačil s Felipejem Masso in Kimijem Räikkönenom. Foto: Reuters
Štart dirke
Heikki Kovalainen je takole najhitreje začel dirko. Vodstvo je izgubil po štirih krogih. Foto: Reuters
Lewis Hamilton in Heikki Kovalainen
Trenutek, ko je Hamilton švignil mimo moštvenega kolega. Foto: Reuters
Hamilton je z zmago popravil vtis z zadnjih dveh dirk, ko je ostal brez točk. Foto: EPA
Lewis Hamilton
Hamilton je pred domačim občinstvom dosegel sedmo zmago. Foto: Reuters
V Silverstonu slavil domači ljubljenec

S prvega mesta je dirko v rahlem dežju začel Finec Heikki Kovalainen (McLaren), ki je v soboto osvojil svoj prvi "pole position" v karieri. Hamilton (McLaren) je na mokri stezi najbolje potegnil in se po zunanji strani prebil s četrtega na drugo mesto. Moštvenega kolega je ugnal v petem krogu.

Webber zapravil 2. kvalifikacijsko mesto
Že v prvem krogu je svoje odlično drugo mesto iz kvalifikacij zapravil Mark Webber (Red Bull), ki se je zavrtel, in se nato iz ozadja prebijal naprej, a mu do točk ni uspelo priti. Kovalainen je drugo mesto izgubil v 10. krogu, ko ga je obrnilo, mimo pa je švignil njegov rojak Kimi Räikkönen (Ferrari).

Räikkönena ustavil dež
Svetovni prvak se je okoli 20. kroga povsem približal Hamiltonu. V 21. krogu sta skupaj zapeljala v bokse. Britanec je po izhodu obdržal minimalno prednost. Nato se je nad stezo močneje ulilo.

Räikkönen je začel voziti po nekaj sekund počasneje na krog (Hamilton si je tako le v šestih krogih nabral pol minute naskoka!), Fincu pa sta se povsem približala Kovalainen in Nick Heidfeld (BMW). Kovalainen je najprej prehitel Räikkönena, oba pa je takoj zatem prehitel "Quick Nick".

Massa se je večkrat zavrtel
Räikkönen je zapeljal na drugi postanek v bokse, po vrnitvi na stezo pa je padel na 11. mesto. V 35. krogu je začelo še močneje deževati, številni izleti s steze pa so premešali vrstni red. Večkrat se je zavrtel vodilni v skupnem seštevku Felipe Massa (Ferrari), ki je dirko začel z 9. mesta, a po prvem vrtenju že na začetku dirke padel povsem na začelje.

Odlična dirka Barrichella
Hamilton je še naprej suvereno vodil kljub manjši napaki na povsem razmočeni stezi. Ob njej je v pesku obtičal Robert Kubica (BMW), ki se je z 10. mesta povzpel že na tretje. Petnajst krogov pred koncem je veteran Rubens Barrichello (Honda) prehitel Heidfelda na drugem mestu in bil po tri sekunde na krog hitrejši od Hamiltona, ki pa je imel varnih 24 sekund prednosti. Ko je Brazilec zavil na svoj tretji postanek v boks, je postalo jasno, da lahko "čudežnega dečka" ustavi le še napaka ali okvara dirkalnika.

Večino prehitel za krog
Räikkönen, ki se je na startno-ciljni ravnini zavrtel, je imel srečo, da je lahko nadaljeval dirko. Sedem krogov pred koncem je prehitel Fernanda Alonsa (Renault), ki ga je nekaj krogov zatem ugnal še Kovalainen. Hamilton je imel na koncu več kot minuto prednosti pred zasledovalci, manj kot za krog pa sta za njim zaostala le Heidfeld in Barrichello.

Na vrhu v prvenstvu trije
S svojo tretjo letošnjo zmago se je Hamilton po številu točk v svetovnem prvenstvu na vrhu izenačil z Masso in Räikkönenom. Vsi trije imajo po 48 točk. Prvenstvo je ravno na polovici, saj je do konca sezone na sporedu še devet dirk.

"To je zagotovo moja najslajša zmaga in ena najtežjih dirk, ki sem jih vozil. Že na stezi sem razmišljal, da bi bila to zagotovo najboljša dirka, na kateri bi zmagal. Videl sem, da so gledalci na nogah in začel moliti, da bi ostal na stezi in končal dirko," se je zmage veselil 23-letnik.


Končni vrstni red (po 60 krogih):      
 1. L. HAMILTON    McLaren  1:39:09,440
 2. N. HEIDFELD    BMW        +1:08,577
 3. R. BARRICHELLO Honda       1:22,273
 4. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari       1 krog
 5. H. KOVALAINEN  McLaren       1 krog
 6. F. ALONSO      Renault       1 krog
 7. J. TRULLI      Toyota        1 krog
 8. K. NAKADŽIMA   Williams      1 krog
 9. N. ROSBERG     Williams      1 krog
10. M. WEBBER      Red Bull      1 krog
Najhitrejši krog: Räikkönen  1:32,150
                                       
Odstop: Coulthard (1. krog), Vettel    
(1.), Sutil (12.), Fisichella (28.),   
Piquet (36.), Button (39.), Kubica     
(40.)                                  



Skupni vrstni red v SP-ju po 9. dirki:

Vozniki:
1. L. HAMILTON McLaren 48 točk 2. F. MASSA Ferrari 48 3. K. RÄIKKÖNEN Ferrari 48 4. R. KUBICA BMW 46 5. N. HEIDFELD BMW 36 6. H. KOVALAINEN McLaren 24 7. J. TRULLI Toyota 20 8. M. WEBBER Red Bull 18 9. F. ALONSO Renault 13

Konstruktorji:
1. FERRARI 96 2. BMW SAUBER 82 3. McLAREN 72 4. TOYOTA 25 5. RED BULL 24 6. WILLIAMS 16 7. RENAULT 15

S. J./T. V.

V Silverstonu slavil domači ljubljenec