Formula 1 je izjemno gledan in dobičkonosen šport. Foto: EPA
Formula 1 je izjemno gledan in dobičkonosen šport. Foto: EPA
Bernie Ecclestone
Berniju Ecclestonu se za prihodnost formule 1 ni treba bati. Foto: EPA

Organiziranje Velike nagrade formule 1 je po analizah nizozemske banke ING in finančnega vodiča po formuli 1 Formula Money eno najbolj dobičkonosnih poslov na svetu, zato se ne čudimo, da na sedež FIE skoraj vsak dan priromajo ponudbe za organiziranje dirk.

Študije so pokazale, da je bila naložba lokalnih oblasti držav, ki so minulo sezono gostile dirke, okoli 1,520 milijonov dolarjev (cca. 1,105 milijonov evrov), kar je sicer astronomska številka za organizacijo samo enega spektakla. Še večji pa je dobiček, ta se giba kar do 553 odstotkov.

Rusija, JAR, Argentina, Mehika in Indija
Lastniku formule 1 Berniju Ecclestonu bencinski šport ne povzroča dodatnih sivih las, saj se zaveda, da bo posel rastel tudi na dolgi rok. Zato ne preseneča, da se že oglašajo novi organizatorji, ki so pripravljeni vlagati v šport, v katerem je letos slavil Lewis Hamilton. Zna se zgoditi, da bomo v prihodnosti najhitrejši šport na svetu spremljali tudi v Moskvi, Johannesburgu, Buenos Airesu, Ciudad de Mexicu in Indiji.

Na Japonskem največji dobiček
Najbolj dobičkonosna dirka je tista na Japonskem, ki je tudi ena zadnjih v koledarju vsake sezone. Lokalna vlada Oyame Towna je v blagajno letošnje dirke prispevala 2,18 milijona evrov, Velika nagrada, na kateri je slavil Fernando Alonso, pa je prinesla korist v vrednosti 38 milijonov. Na drugem mestu ji sledi monaška dirka v Monte Carlu.

Stara prizorišča niso več tako atraktivna
Še največ skrbi pa Ecclestonu povzročajo legendarna evropska prizorišča, ki z novimi ne morejo več konkurirati, kot so včasih. Najmanjšo korist so imele lokalne oblasti v Spa-Francorchampsu in Nürburgringu, ki so v svojo blagajno prinesle "le" okoli 14 milijonov evrov.

A. B.