V središču pozornosti je seveda domačin Mark Webber, od katerega avstralska javnost pričakuje boj za zmago. Foto: EPA
V središču pozornosti je seveda domačin Mark Webber, od katerega avstralska javnost pričakuje boj za zmago. Foto: EPA
Michael Schumacher
Michael Schumacher je v Avstraliji zmagal že štirikrat. Foto: EPA
Fernando Alonso
Fernando Alonso je v Bahrajnu "rdečega konjička" pognal do zmage. Foto: EPA

Kljub trem novim moštvom in vrnitvi Michaela Schumacherja je bila prva dirka prava antipropaganda najpopularnejšega bencinskega športa. Gledalci niso videli niti enega prehitevanja, vse pa je bilo več ali manj odločeno že v kvalifikacijah. Vodje moštev so zato zahtevali hitro spremembo pravil, ki bi ekipam dala več manevrskega prostora.

Alonso: Spreminjanje pravil navijače zmede
Ferrari, ki je s Fernandom Alonsom in Felipejem Masso v Sakhirju dosegel dvojno zmago, za zdaj še podpira Mednarodno avtomobilistično zvezo, ki se je na zahtevo po spremembi pravil odzvala zelo previdno. "Moramo počakati nekaj dirk in brez čustev pogledati, kako se bo situacija razvijala. Navijače nenehno spreminjanje pravil zmede," pravi dvakratni svetvni prvak Alonso.

Hamilton tipa na Red Bull
Grožnjo pred še eno dologočasno dirko, ki bo potekala po ulicah Melbourna, nekoliko zmanjšuje neravno dirkališče. Kljub temu naj bi o voznikih na zmagovalnem odru spet odločale kvalifikacije. Nekdanji svetovni prvak Lewis Hamilton (3. v Bahrajnu) v vlogo favorita postavlja Red Bull, čigar dirkalnik je opisal kot "smešno hitrejšega" od vseh drugih. Red Bull bo z Sebastianom Vettlom in Markom Webbrom lovil četrto zmago na zadnjih petih dirkah. Na zmago jim je kazalo že v Bahrajnu, ko je dve tretjini dirke vodil Vettel, potem pa je zaradi okvare motorja končal na 4. mestu.

Lani je v Melbournu slavil poznejši prvak Jenson Button, ki je kariero v McLarnu začel z "le" sedmim mestom v Bahrajnu. "Prva dirka zame ni bila uspešna, vendar sem zadovoljen z napredkom, ki smo ga kazali ves konec tedna," je optimističen Button.

Zgodovinsko gledano je dirka v Avstraliji dober "napovednik" za poznejšega svetovnega prvaka. Na najvišji stopnički v Melbournu je namreč stalo devet od zadnjih 12 prvakov.


VN AVSTRALIJE, Melbourne, spored 
Petek:

Prvi trening 2.30
Drugi trening 6.30

Sobota:
Tretji trening 4.00
Kvalifikacije 7.00

Nedelja:
Dirka za VN Avstralije 8.00

Vrstni red leta 2009:
1. J. BUTTON Brawn
2. R. BARRICHELLO Brawn
3. J. TRULLI Toyota