Na poletne počitnice gre Hamilton z lepim vodstvom v skupnem seštevku, kar bodo pri Mercedesu brez dvoma znali pošteno proslaviti. Foto: Reuters
Na poletne počitnice gre Hamilton z lepim vodstvom v skupnem seštevku, kar bodo pri Mercedesu brez dvoma znali pošteno proslaviti. Foto: Reuters
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton je na Hungaroringu pridirkal do 67. zmage v karieri, že šeste za VN Madžarske, pri čemer ima Britanec progo pri Budimpešti za svojo najljubšo. Foto: Reuters
Valtteri Bottas
Valtteri Bottas je na koncu naredil dve neumnosti, zaradi česar je s stopničk zdrsnil na 5. mesto, a jo je odnesel brez dodatne kazni. Posledično se je Ferrari v konstruktorskem seštevku Mercedesu približal le na 10 točk. Foto: Reuters
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo se je z 12. mesta na štartu prebil vse do 4. mesta in bil dirkač, ki je največ pridobil na dirki. Foto: Reuters
Hamilton v Budimpešti še povečal prednost pred Vettlom

V skupnem seštevku ima Hamilton po drugi zaporedni in skupno peti zmagi leta z vstopom v drugo polovico sezone zdaj 24 točk prednosti pred drugouvrščenim Sebastianom Vettlom, medtem ko Kimi Räikkönen zaostaja že za 67 točk. V svetu formule ena sledi enomesečni poletni premor, zadnji konec tedna v avgustu je na sporedu VN Belgije v Spa Francorchampsu.

Vročina ga ni ubila, boji pa se slavja
"Čudovit dan, odličen avtomobil. Moštvo je opravilo izredno delo, to smo dosegli, ker nas je Ferrari tako priganjal na prostih treningih. Močno sem se potil. Bilo je izredno vroče in fizično zahtevno, a mi je uspelo držati ritem. Zdaj me bo pa slavje z moštvom ubilo ..."
se je smejalo Hamiltonu, ki je brez napake odvozil kvalifikacije in celotno dirko. Kakšnih večjih počitniških načrtov vodilni v svetovnem prvenstvu nima: "Nisem ravno tip za na plažo. Ostal bom dejaven in bom treniral ter se pripravljal za drugi del sezone."

Vettel poskusil z drugačno taktiko
Zmagovalec deževnih sobotnih kvalifikacij Lewis Hamilton (Mercedes) je najhitreje potegnil na štartu in je vodil vse do prvega postanka v boksih v 26. krogu. Nemec Sebastian Vettel (Ferrari) je takoj prehitel moštvenega kolega Kimija Räikkönena, pozneje je ob menjavi gum prehitel še Valtterija Bottasa (Mercedes) in z drugačno taktiko postankov kot vodilni dolgo vztrajal na progi. A v 40. krogu je šel Vettel na menjavo gum, na stezo pa se je vrnil tik za Bottasom na 3. mesto, vodstvo je znova prevzel Hamilton, ki do konca ni dal zasledovalcem najmanjšega upanja na preobrat.

Junak dirke Ricciardo: z 12. do 4. mesta
Iz ozadja se je neutrudno naprej prebijal Daniel Ricciardo (Red Bull), ki se je z 12. štartnega mesta z napadalno vožnjo zavihtel vse do 4. mesta. Avstralec je na prvih gumah vztrajal vse do 45. kroga, iz boksov se mu je uspelo vrniti na 5. mesto in tako je potrdil pravilnost tvegane taktike.

Bottas poskrbel za dramo ob koncu
V končnici je Hamilton pobegnil Vettlu, razvil pa se je boj za preostale stopničke, kjer sta oba rdeča konjička Vettel in Räikkönen prehitela Bottasa, ki se je na izrabljenih gumah komaj še držal ceste v ovinkih, zaradi česar je zakrivil dva incidenta v zadnjih krogih. Najprej je ob branjenju 2. mesta trčil ob Vettla, poškodoval avtomobil, kar sta oba Ferrarija s pridom izkoristila.

Iz ozadja je pridivjal še razpoloženi Ricciardo, ga skušal prehiteti po zunanji strani, pustil več kot dovolj prostora Fincu, ki pa je zadel še Avstralca. V zadnjem krogu je bilo Bottasu naročeno, da prepusti 4. mesto Ricciardu, saj je bil krivec za oba incidenta, a ga naknadno niso dodatno kaznovali.

Za najboljšo peterico so se zvrstili še Pierre Gasly (Toro Rosso), Kevin Magnussen (Haas), Fernando Alonso (McLaren), nekdanji svetovni prvak je prav danes praznoval 37. rojstni dan, ter Carlos Sainz (Toro Rosso) in Romain Grosjean (Haas).

Srebrni vrnili udarec rdečim
Že v 2. krogu je odstopil Charles Leclerc, kmalu se mu je zaradi težav z motorjem pridružil še Max Verstappen, v zaključku dirke je predčasno končal še Belgijec Stoffel Vandoorne zaradi težav z menjalnikom. Lani sta na Hungaroringu za dvojno zmago Ferrarija poskrbela Vettel in Räikkönen, na odru za zmagovalce se jima je pridružil še Bottas (Mercedes).

Dirka za VN Madžarske, Budimpešta

                                       
Končni vrstni red (70 krogov):         
 1. L. HAMILTON    Mercedes 1:37:16,427
 2. S. VETTEL      Ferrari      +17,123
 3. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari       20,101
 4. D. RICCIARDO   Red Bull      46,419
 5. V. BOTTAS      Mercedes      50,000
 6. P. GASLY       Toro Rosso  1:13,273
 7. K. MAGNUSSEN   Haas          1 krog
 8. F. ALONSO      McLaren       1 krog
 9. C. SAINZ       Renault       1 krog
10. R. GROSJEAN    Haas          1 krog
11. B. HARTLEY     Toro Rosso    1 krog
12. E. OCON        Force India   1 krog
13. N. HULKENBERG  Renault       1 krog
14. S. PEREZ       Force India   1 krog
                                       
Odstop: Verstappen, Leclerc, Vandoorne.


SKUPNI VRSTNI RED (12/21)

                                      
Dirkači:                              
 1. L. HAMILTON    Mercedes        213
 2. S. VETTEL      Ferrari         189
 3. K. RÄIKKÖNEN   Ferrari         146
 4. V. BOTTAS      Mercedes        132
 5. D. RICCIARDO   Red Bull        118
 6. M. VERSTAPPEN  Red Bull        105
 7. N. HÜLKENBERG  Renault          52
 8. K. MAGNUSSEN   Haas             45
 9. F. ALONSO      McLaren          44
10. S. PEREZ       Force India      30
    C. SAINZ       Renault          30

                   
Moštva:            
 1. MERCEDES    345
 2. FERRARI     335
 3. RED BULL    223
 4. RENAULT      82
 5. HAAS FERRARI 66
 6. FORCE INDIA  59
 7. McLAREN      52
 8. TORO ROSSO   28
                   
Hamilton v Budimpešti še povečal prednost pred Vettlom