Na treh dirkališčih bomo letos spremljali sprinterske dirke, ki bodo poskrbele za razvrstitev startnih mest za nedeljsko dirko. Foto: EPA
Na treh dirkališčih bomo letos spremljali sprinterske dirke, ki bodo poskrbele za razvrstitev startnih mest za nedeljsko dirko. Foto: EPA

Ta bo odločala o startnem vrstnem redu na nedeljski dirki. Kot so sporočili pri vodstvu tekmovanja, so dogovor za novost dosegli v sodelovanju z Mednarodno avtomobilistično zvezo (FIA) in vsemi desetimi moštvi.

Novost bodo preizkusili na dveh evropskih dirkah in eni neevropski, prizorišč pa za zdaj še niso izbrali. Sprinterska kvalifikacijska dirka bo imela poleg določanja štartnih mest tudi dodaten motiv, saj bo zmagovalec dobil tri točke, drugouvrščeni dve in tretji eno točko v skupnem seštevku za svetovno prvenstvo.

Na tistih treh dirkah, kjer bodo novost preizkusili, se bo spremenil tudi potek petkovega dogajanja; namesto dveh prostih treningov v petek bodo po prvem opravili kvalifikacije za sobotno sprintersko dirko.

Za novost so se ogrela vsa moštva
Namen sprememb je povečati zanimanje za tekmovanje in poskrbeti za več dogajanja ob dirkaškem koncu tedna. "Videti boje dirkačev vse tri dni ob dirkaškem koncu tedna bo razburljivo. Prepričan sem, da bodo dodani boji všeč tudi njim. Vesel sem, da so se za novost ogrele vse ekipe. To je del načrta, da bi navijačem ponudili več dogajanja, medtem ko spoštujemo tradicijo našega športa," je dejal vodja formule ena in nekdanji vodja moštva Ferrari Stefano Domenicali.