Lewis Hamilton, zmagovalec krstne dirke za VN Štajerske v Spielbergu. Foto: Reuters
Lewis Hamilton, zmagovalec krstne dirke za VN Štajerske v Spielbergu. Foto: Reuters

Hamilton, ki je na uvodni dirki sezone ostal celo brez stopničk, je tokrat stresel jezo nad tekmeci. Njegova zmaga pravzaprav nikoli ni bila pod vprašajem. Na štartu je zlahka ubranil vodstvo, tudi postanek je opravil brez težav, tako da je mirno odpeljal novi, že 85. zmagi naproti.

Dirka za VN Štajerske, izidi:          
 1. L. HAMILTON    Mercedes 1:22:50,683
 2. V. BOTTAS      Mercedes     +13,719
 3. M. VERSTAPPEN  Red Bull      33,698
 4. A. ALBON       Red Bull      44,400
 5. L. NORRIS      McLaren     1:01,470
 6. S. PEREZ       R. Point    1:02,387
 7. L. STROLL      R. Point    1:02,453
 8. D. RICCIARDO   Renault     1:02,591
 9. C. SAINZ       McLaren       1 krog
10. D. KVJAT       AlphaTauri    1 krog
11. K. RÄIKKÖNEN   Alfa Romeo    1 krog
12. K. MAGNUSSEN   Haas          1 krog
13. R. GROSJEAN    Haas          1 krog
14. A. GIOVINAZZI  Alfa Romeo    1 krog
15. P. GASLY       AlphaTauri    1 krog
16. G. RUSSELL     Williams     2 kroga
17. N. LATIFI      Williams     2 kroga
                                       
Odstop: Vettel, Leclerc, Ocon          
                                       
Najhitrejši krog: Sainz (1:05,619)     
Sorodna novica Hamilton dobil deževne kvalifikacije v Spielbergu

Precej več dela je imel njegov moštveni kolega Bottas, za katerega so pri Mercedesu izbrali drugačno taktiko. Potem ko sta Verstappen in Hamilton svoj edini postanek opravila v 25. oziroma 28. krogu, je Bottas v bokse zavil precej pozneje, s ciljem, da mladega Nizozemca z brezhibno vožnjo ujame v samih izdihljajih štajerske preizkušnje in ga napade za končno drugo mesto.

Sorodna novica Verstappen napovedal boj z mercedesoma

Napad se je Fincu, zmagovalcu uvodne dirke sezone, posrečil, a ne brez boja. Verstappna je prvič napadel v 66. krogu, ga tudi prehitel, a je 22-letnik zelo hitro vrnil udarec. Sledil je odličen dvoboj, ki se je končal krog pozneje v tretjem zavoju proge, zavoju Schlossgold - Bottas je pametno 'zaprl' dirkača Red Bulla, ohranil drugo mesto in se odpeljal v daljavo.

Verstappnu je v tolažbo ostal poskus za dodatno točko, ki jo je želel osvojiti z odpeljanim najhitrejšim krogom. Po izgubljenem boju z Bottasom je namreč odpeljal v bokse, kjer so mu namestili najmehkejšo različico gum. Dodatne točke ni osvojil, ta je romala na račun Carlosa Sainza (McLaren).

Skupni vrstni red po 2 dirkah:         
 1. V. BOTTAS      Mercedes     43 točk
 2. L. HAMILTON    Mercedes     37     
 3. L. NORRIS      McLaren      26     
 4. C. LECLERC     Ferrari      18     
 5. S. PEREZ       R. Point     16     
 6. M. VERSTAPPEN  Red Bull     15     
 7. C. SAINZ       McLaren      13     
 8. A. ALBON       Red Bull     12     
 9. P. GASLY       AlphaTauri   6      
10. L. STROLL      R. Point     6      
...                                    

Že na uvodu varnostni avtomobil in - odstop ferrarijev
V prvem zavoju dirke po štartu ni bilo presenečenj, dirkači v ospredju so zadržali svoje položaje na stezi, nato pa je prišlo v zavoju Remus do trka obeh Ferrarijev, zaradi česar je na stezo zapeljal varnostni avtomobil. Charles Leclerc je zapeljal preveč optimistično in trčil v Sebastiana Vettla. Monačan si je polomil sprednje krilce dirkalnika, tudi stranski del, Nemec je iz drugega zavoja dirke zapeljal s povsem uničenim zadnjim delom. Štirikratni svetovni prvak je bil primoran svoj ferrari zapeljati v garažo, enako je le nekaj krogov pozneje, potem ko se je varnostni avtomobil že umaknil s steze, storil Leclerc. Dvojni odstop in (nova) katastrofa za moštvo iz Maranella.

Norris najboljše znova prihranil za konec
Že drugi konec tedna zapored je veliko pozornosti požel Lando Norris. Dirkač McLarna je pred tednom dni prvič v zgodovini stopil na oder za zmagovalce, potem ko si je tretje mesto zagotovil na ciljni črti, tudi tokrat je najboljšo predstavo prihranil za konec. Namreč, v zadnjih dveh krogih je s sijajnim, brezkompromisnim dirkanjem in hrabrostjo skočil z 9. na 5. mesto! Izkoristil je napake in smolo tekmecev (Sergia Pereza, ki je dirko sklenil s polomljenim sprednjim krilcem, je prehitel v zadnjem zavoju dirke) ter poskrbel za drugo najboljšo uvrstitev v karieri.

Že čez teden dni na Hungaroringu
Sezona formule ena se nadaljuje že prihodnji konec tedna v Budimpešti, kjer je na sporedu tretja dirka sezone, dirka za VN Madžarske. Lani je slavil Hamilton pred Verstappnom in Vettlom. Britanec je sicer daleč najuspešnejši dirkač v zgodovini dirk elitnega razreda motošporta na Hungaroringu. Zmagal je že sedemkrat, na večni lestvici je njegov najbližji zasledovalec Michael Schumacher s štirimi zmagami.

Hamilton po slavju v Spielbergu kot v devetih nebesih