Max Verstappen je z izjemo uvodne dirke, ko je odstopil, letos vselej stal na odru za zmagovalce. V Belgiji je ponovil uspeh iz leta 2018, ko je prav tako stal na najnižji stopnički. na Foto: Reuters
Max Verstappen je z izjemo uvodne dirke, ko je odstopil, letos vselej stal na odru za zmagovalce. V Belgiji je ponovil uspeh iz leta 2018, ko je prav tako stal na najnižji stopnički. na Foto: Reuters

Hamilton pospešeno drvi proti novemu, sedmemu naslovu svetovnega prvaka naproti. V letošnji sezoni je na sedmih dozdajšnjih dirkah zmagal petkrat, po predstavah sodeč pa ne kaže, da bi njegova forma usahnila.

V sobotnih kvalifikacijah je podrl rekord proge, si priboril 'pole', nato pa ga brez večjih težav zadržan na nedeljski dirki in se odpeljal novi, že 89. karierni zmagi naproti.

Britanec, ki je v hibridni dobi formule ena postal serijski zmagovalec, je tako še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku, Maxom Verstappnom. Zdaj ima že 47 točk naskoka, še dodatne tri pred moštvenim kolegom Valtterijem Bottasom.

Hamilton se nikoli še ni počutil bolje
Njegova zmaga pravzaprav nikoli ni bila pod vprašajem. Resda ga je proti koncu dirke skrbelo stanje gum, a te so zdržale do ciljne črte. "Vem, da ljubitelji formule ena ne želijo vselej spremljati mercedesov na prvih dveh mestih, a ne glede na silne uspehe moramo ostati na realnih tleh. Ko se vrnem v tovarno, nihče ne proslavlja zmage, vsi so osredotočeni na naslednjo dirko. To je res neverjetna mentaliteta," je po dirki dejal Hamilton in priznal: "Star sem 35 let, kmalu bom 36, toda počutim se bolje, kot kdaj koli prej. To je nadvse pozitivno, za vse skupaj sem hvaležen svoji ekipi."

Bottas ga ni uspel ujeti v ravninah
Znova je moral poraz priznati njegov moštveni tekmec Valtteri Bottas. Finec nikakor ne najde zmagovitega recepta zoper Britanca, tudi v Spa-Francorchampsu je bil nemočen. "Veter je v petem zavoju uvodnega kroga pihal v zadek dirkalnika, podobno je bilo tudi tedaj, ko se je varnostni avtomobil umaknil s steze. V ravnini ga nikakor nisem mogel ujeti, Lewis je odpeljal še eno brezhibno dirko," je pojasnil Bottas in dodal: "Mislim, da je Lewis svoje delo danes opravil brezhibno, tudi včeraj je bil zelo hiter. Sam sem imel tudi brezhiben konec tedna, vesel sem, da bom imel novo priložnost že čez teden dni."

Ferrari je v katastrofalni formi. V Maranellu so se že sprijaznili, da v letošnji in naslednji sezoni ne bodo okusili slasti zmage. Še najbolj bode v oči dejstvo, da se je italijansko moštvo lani veselilo zmage na kultnem dirkališču v Spa-Francorchampsu, letos pa doseglo vsega 13. in 14. mesto. Foto: Reuters
Ferrari je v katastrofalni formi. V Maranellu so se že sprijaznili, da v letošnji in naslednji sezoni ne bodo okusili slasti zmage. Še najbolj bode v oči dejstvo, da se je italijansko moštvo lani veselilo zmage na kultnem dirkališču v Spa-Francorchampsu, letos pa doseglo vsega 13. in 14. mesto. Foto: Reuters

Moramo ostati realni, ne smemo upati na čudeže. Dirkalnik je, kakršen je. Še naprej se moramo osredotočat na pozitivne stvari, čeprav jih je zelo malo. /.../ Ne smemo podleči frustracijam. Te nikoli ne vodijo v dobre stvari

Sebastian Vettel

Verstappen brez dlake na jeziku
Edini pravi tekmec Mercedesu je letos Max Verstappen. 21-letni Nizozemec, edini, ki je ob mercedesih dobil kakšno od letošnjih dirk (VN ob 70. obletnici formule ena v Silverstonu), se je moral tokrat zadovoljiti s tretjim mestom. Po koncu belgijske preizkušnje je brez dlake na jeziku povedal: "Dirka je bila zelo dolgočasna. Ni mi bilo treba kaj dosti početi. Ko sta pritisnila na plin, jima nisem mogel slediti. Zadnjih osem krogov sem dirkal precej bolj rezervirano, želel sem predvsem nadzirati obrabo gum. Danes na progi res nisem užival. Samotno je bilo. Morda to ni najbolj zadovoljivo tretje mesto v karieri, a boljše je kot nič."

Ricciardo: Nisem želel trčiti z Maxom
Za rezultat sezone je še drugič letos poskrbel Daniel Ricciardo. Pravzaprav je bil Renault prijetno presenečenje v Ardenih, Avstralčev uspeh - 4. mesto, ki ga je sicer osvojil že na letošnji VN Velike Britanije - je s 5. mestom dopolnil Esteban Ocon. "V prvih nekaj zavojih nisem želel preveč tvegati, nisem želel trčiti z Maxom," je uvodoma za Sky Sports po dirki dejal karizmatični Avstralec in nadaljeval: "V zadnjem krogu sem dal vse od sebe, mislim da v dirkalniku ni več ostalo prav nič." Ricciardo je povsem pri koncu odpeljal najhitrejši krog in si zagotovil dodatno točko v skupnem seštevku. "Četrto mesto je največ, kar smo lahko iztržili. To sem dojel, ko sva se na stezi srečala z Gaslyjem," je še povedal Ricciardo.

Sorodna novica Hamilton v Ardenih do nove zmage

Vettel: Ne smemo upati na čudeže
Povsem drugačne volje pa so pri Ferrariju. Pred letom dni je v Ardenih svojo krstno zmago za 'poskočnega konjička' slavil Charles Leclerc, tokrat sta ferrarija osvojila klavrni 13. in 14. mesto. Poraz na vseh področjih, povsem zgrešena zasnova šasije, slabši pogonski sklop. Leclerc in Sebastian Vettel realno nimata nobenih možnosti za zmago v letošnji sezoni. Za nameček jih zdaj čakata še domači dirki: VN Italije in VN Toskane. "Moramo ostati realni, ne smemo upati na čudeže. Dirkalnik je, kakršen je. Še naprej se moramo osredotočiti na pozitivne stvari, čeprav jih je zelo malo. Ta konec tedna nam ni uspelo razviti želene hitrosti, naučili smo se veliko stvari, ostati moramo mirni, ne smemo podleči frustracijam. Te nikoli ne vodijo v dobre stvari," je za BBC povedal Vettel in končal: "Naslednja dirka je v Monzi. Ta dirka nam pomeni ogromno, boriti se moramo do zadnjega."

Kot rečeno, karavana formule ena bo zdaj zavila v sosednjo Italijo, kjer bo prihodnji konec tedna na sporedu dirka za VN Italije v Monzi. Lani je za prvo zmago Ferrarija po letu 2010 poskrbel Leclerc, ki je za slabo sekundo ugnal Bottasa, Hamilton je na tretjem mestu zaostal za 35 sekund.

Peta letošnja zmaga Hamiltona

Zmagovalci vseh dirk za VN Belgije:

LetoDirkačMoštvoPrizorišče
2020Lewis HamiltonMercedesSpa-Francorchamps
2019Charles LeclercFerrari
2018Sebastian VettelFerrari
2017Lewis HamiltonMercedes
2016Nico RosbergMercedes
2015Lewis HamiltonMercedes
2014Daniel RicciardoRed Bull
2013Sebastian VettelRed Bull
2012Jenson ButtonMcLaren
2011Sebastian VettelRed Bull
2010Lewis HamiltonMcLaren
2009Kimi RäikkönenFerrari
2008Felipe MassaFerrari
2007Kimi RäikkönenFerrari
2005Kimi RäikkönenMcLaren
2004Kimi RäikkönenMcLaren
2002Michael SchumacherFerrari
2001Michael SchumacherFerrari
2000Mika HäkkinenMcLaren
1999David CoulthardMcLaren
1998Damon HillJordan
1997Michael SchumacherFerrari
1996Michael SchumacherFerrari
1995Michael SchumacherBenetton
1994Damon HillWilliams
1993Damon HillWilliams
1992Michael SchumacherBenetton
1991Ayrton SennaMcLaren
1990Ayrton SennaMcLaren
1989Ayrton SennaMcLaren
1988Ayrton SennaMcLaren
1987Alain ProstMcLaren
1986Nigel MansellWilliams
1985Ayrton SennaLotus
1984Michele AlboretoFerrariZolder
1983Alain ProstRenaultSpa-Francorchamps
1982John WatsonMcLarenZolder
1981Carlos ReutemannWilliams
1980Didier PironiLigier
1979Jody ScheckterFerrari
1978Mario AndrettiLotus
1977Gunnar NilssonLotus
1976Niki LaudaFerrari
1975Niki LaudaFerrari
1974Emerson FittipaldiMcLarenNivelles
1973Jackie StewartTyrrellZolder
1972Emerson FittipaldiLotusNivelles
1970Pedro RodriguezBRMSpa-Francorchamps
1968Bruce McLarenMcLaren
1967Dan GurneyEagle
1966John SurteesFerrari
1965Jim ClarkLotus
1964Jim ClarkLotus
1963Jim ClarkLotus
1962Jim ClarkLotus
1961Phil HillFerrari
1960Jack BrabhamCooper
1958Tony BrooksVanwall
1956Peter CollinsFerrari
1955Juan Manuel FangioMercedes
1954Juan Manuel FangioMaserati
1953Alberto AscariFerrari
1952Alberto AscariFerrari
1951Giuseppe FarinaAlfa Romeo
1950Juan Manuel FangioAlfa Romeo