Ljubitelji formule ena že pet let niso videli tako napetega boja za naslov svetovnega prvaka. Nazadnje je bilo tako zanimivo leta 2016, ko se je o svetovnem prvaku odločalo na sklepni dirki v Abu Dabiju. Na koncu je smetano pobral Nico Rosberg, ki je v skupnem seštevku moštvenega tekmeca Lewisa Hamiltona ugnal za pet točk. Foto: EPA
Ljubitelji formule ena že pet let niso videli tako napetega boja za naslov svetovnega prvaka. Nazadnje je bilo tako zanimivo leta 2016, ko se je o svetovnem prvaku odločalo na sklepni dirki v Abu Dabiju. Na koncu je smetano pobral Nico Rosberg, ki je v skupnem seštevku moštvenega tekmeca Lewisa Hamiltona ugnal za pet točk. Foto: EPA

Gre za prvo dirko v državi, ki si želi s tovrstnimi športnimi dogodki dvigniti ugled v mednarodnih vodah. Ni skrivnost, da lep del motošportne javnosti nasprotuje dirki v Savdski Arabiji, zlasti zaradi zgodovine kršenja človekovih pravic, a v Džedi, ki je glavno izhodišče za romanje v sveto mesto Meko, je vse pripravljeno za nedeljski spektakel.

Vse oči bodo, razumljivo, uperjene v boj za naslov svetovnega prvaka. Max Verstappen in Lewis Hamilton upata na dober konec tedna. V skupnem seštevku ju loči zgolj 8 točk. Nizozemec želi v vodstvu skupnega seštevka za svetovno prvenstvo ostati tudi po dirki, medtem ko je Britančeva želja vsaj stopiti zaostanek, če ne že skočiti na vrh. Komu dirkališče bolj ustreza, je seveda uganka, a že po prvih prostih treningih se bo izrisala malce jasnejša slika.

27 zavojev in 3 DRS-območja
Proga, ki so jo dokončali tik pred zdajci, je sicer s 6,175 km druga najdaljša na letošnjem koledarju formule ena, daljša je le v kultnem Spa-Francorchampsu. Po projekcijah naj bi dirkači s krogom v kvalifikacijah opravili v minuti in 28 sekundah, na dirki v dobri minuti in pol. Priložnosti za prehitevanje naj ne bi manjkalo, dirkačem bodo namreč na voljo kar tri DRS-območja, v katerih bodo lahko odprli zadnje gibljivo krilce. Šlo naj bi tudi za najhitrejšo progo v zgodovini kraljice motošporta, dirkači naj bi krog odpeljali s povprečno hitrostjo 250 km/h (najhitrejša hitrost naj bi bila 322 km/h). Progo, ki vsebuje kar 27 zavojev, je zasnoval Carsten Tilke, sin nemškega arhitekta Hermanna Tilkeja. 16 zavojev je levih, 11 je desnih. Zanimiv je predvsem zavoj št. 13, v katerem bodo morali dirkači premagati tudi naklon 12 stopinj. Ta je sicer precej manjši od 3. zavoja v Zandvoortu, ki je nagnjen za 18 stopinj.

Max Verstappen se zaveda, da si do konca sezone ne sme več privoščiti niti najmanjše napake, če želi osvojiti naslov prvaka. Foto: EPA
Max Verstappen se zaveda, da si do konca sezone ne sme več privoščiti niti najmanjše napake, če želi osvojiti naslov prvaka. Foto: EPA
Rosberg daje prednost Hamiltonu

Nico Rosberg, Hamiltonov dolgoletni moštveni kolega - in edini, ki je Britanca ugnal v prvenstvu v hibridni dobi formule ena -, več možnosti za naslov pripisuje Britancu. "Lewis ima prednost zaradi izkušenj, čeprav je boj za naslov še vedno povsem odprt. Za Maxa utegneta biti zadnji dirki nekoliko težji, saj še nikoli ni bil v takšnem položaju. Položaju, kjer je najpomembneje ohraniti mirne živce in hladno glavo. Če želi postati svetovni prvak, mora izkoristiti Lewisove šibke točke. Teh ni veliko, a ko mu kaj ne gre po načrtih, zelo hitro izgubi motivacijo, glavo. Takrat ga moraš napasti z vsemi močmi," je za SportBuzzer povedal 36-letni Nemec, ki se še kako dobro zaveda vseh prednosti in slabosti nekdanjega srditega tekmeca.

Sorodna novica Verstappen: En naslov prvaka mi zadostuje. To je največji cilj.

Verstappen: Sem popolnoma miren
Kot rečeno bosta vso pozornost motošportnega sveta ta konec tedna požela Verstappen in Hamilton. Britanec je letos po letu 2016 (končno) dobil dostojnega tekmeca v Nizozemcu, ki ima zares zlato priložnost za svoj krstni naslov med elito, a pot do njega je še dolga in naporna. Predvsem pa se 24-letnik zaveda, da si v Džedi ne sme privoščiti niti najmanjše napake. Enako velja za njegovo moštvo Red Bull. "Sem popolnoma miren. Tako kot vedno bom tudi tokrat dal vse od sebe, na koncu pa bomo videli, kaj mi bo to prineslo. Za zdaj ni še nič odločeno in pripravljeni smo na izziv. Preostalo je še veliko dirkanja in dali bomo vse od sebe. To bo razburljiv zaključek sezone," je za svojo uradno spletno stran dejal nizozemski zvezdnik. Letos lahko postane četrti najmlajši svetovni prvak v zgodovini formule ena. Mlajši od njega so bili le Sebastian Vettel (2010), Hamilton (2008) in Fernando Alonso (2005).

Lewis Hamilton lahko ta konec tedna postane prvi dirkač z zmago na 31 različnih dirkališčih. Foto: EPA
Lewis Hamilton lahko ta konec tedna postane prvi dirkač z zmago na 31 različnih dirkališčih. Foto: EPA

Hamilton favorit, a Verstappen še ni rekel zadnje besede
Stavnice več možnosti za zmago pripisujejo Hamiltonu, ki je bil na zadnjih dveh dirkah v Braziliji in Katarju tako rekoč razred zase. Na voljo ima tudi pogonski sklop, s katerim je dirkal zgolj v Sau Paulu, kjer je bil precej hitrejši od tekmecev. Pričakuje se, da mu bodo omenjeni pogonski sklop namestili v dirkalnik, s katerim bo imel najbrž najboljše možnosti za zmago. Če bo po dveh dirkah zmagal še v Džedi, obenem še osvojil točko za najhitrejši krog, medtem ko bi Verstappen končal na drugem mestu, bi oba največja tekmeca zadnjo dirko za VN Abu Dabija v mondeni Jas Marini začela točkovno izenačena. Seveda pa obstaja tudi možnost, da se boj za naslov odloči že ta konec tedna. Verstappen ga lahko osvoji, če:

- zmaga, odpelje najhitrejši krog, Hamilton pa dirko konča na 6. mestu ali nižje;
- zmaga in Hamilton konča na 7. mestu ali nižje;
- osvoji drugo mesto, Hamilton ne osvoji niti točke.

Začetek dirke pod žarometi v nedeljo ob 18.30
Dirkaški konec tedna se bo v Džedi začel s prvim prostim treningom, ki bo na sporedu v petek ob 14.30, dve uri in pol pozneje bodo dirkači začeli še drugega. V soboto je ob 15. uri na sporedu tretji prosti trening, ob 18.00 se začnejo kvalifikacije. Dirka za VN Savdske Arabije se bo v nedeljo pod žarometi začela ob 18.30. Kot zanimivost: šele prvič po krstni sezoni formule ena se bo v nedeljo zgodilo, da bodo dirkači dvakrat zapored tekmovali v državi, ki je kraljica motošporta še ni obiskala (Katar, Savdska Arabija).