Foto:
Foto:
Palestinska skrajneža sta prerezala žično ograjo in se vtihotapila v bližino kibuca.

Gre za ugotovitev organizacije za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW). V poročilu še piše, da je Izrael napihnil grožnjo, ki jo predstavljajo predori za tihotapljenje orožja med mestom Rafa in Egiptom.

Od začetka spopadov pred štirimi leti je brez domov v mestu ostalo 16.000 ljudi, to pa je ostro obsodil izvršni direktor HRW-ja Kenneth Roth. V 135 strani dolgem poročilu tudi piše, da obseg uničenja v zadnjih štirih letih, kaže na to, da je Izrael v Gazi rušil vsepovprek.

Direktor Agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Peter Hansen je tudi obtožil izraelsko vojsko, da je kršila mednarodno pravo. Dodal je, da je bilo v zadnji izraelski operaciji na območju Gaze uničenih najmanj 90 hiš, kar po njegovem pomeni med 600 in 700 novih brezdomcev.

Palestinski vdor v Izrael
Izraelska vojska je ob meji z Gazo ubila dva palestinska skrajneža, ki sta se vtihotapila v Izrael, in še dva v Gazi. Palestinca, pripadnika Hamasa, sta se skrila v sadovnjaku pri nekem kibucu ob meji z Gazo.

Spopad med izraelskimi vojaki in Palestincema je trajal eno uro. Druga dva Palestinca so ubili, ko sta skušala nastaviti bombo pri nekem judovskem naselju v Gazi. Pri nekem drugem judovskem naselju je bil ubit še en domnevni palestinski skrajnež. Ranjen je bil tudi izraelski vojak.