Foto:
Foto:
Anton Rop je na čelu poslanske skupine LDS-a zamenjal Antona Anderliča.
Miran Potrč je novi vodja poslanske skupine ZLSD-ja.
Do morebitne zasedbe ministrske funkcije bo Andrej Bajuk vodja poslanske skupine NSi-ja.
Jakob Presečnik je novi vodja poslanske skupine SLS-a, na tem mestu pa je zamenjal Janeza Podobnika.

S tem so vse stranke razen SDS-a konstituirale svoje poslanske skupine in izbrale njihove vodje. Največja parlamentarna stranka bo po napovedih svojega vodjo izbrala v sredo, do takrat pa jo začasno vodi France Cukjati, ki je bil 22. oktobra izvoljen za predsednika državnega zbora.

Rop na čelu LDS-a
LDS je svojega vodjo poslanske skupine izbral že v petek, vodil jo bo predsednik Anton Rop, za njegovega namestnika pa so na tajnem glasovanju izvolili Majdo Širca in Milana M. Cvikla.

Poslansko skupino SNS bo v novem sklicu DZ-ja še naprej vodil strankin predsednik Zmago Jelinčič, DeSUS je za vodjo izbral Franca Žnidaršiča, vodja dveh poslancev narodne skupnosti pa bo predvidoma poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli.

Drnovšek lahko začne poogovore
Ustanovitev poslanskih skupin in njihovih stalnih vodij je sicer pogoj za začetek posvetovanj predsednika države o kandidatu za mandatarja. Tega mora predsednik Drnovšek izbrati najpozneje do 21. novembra, ko preteče 30 dni od konstituitivne seje DZ-ja.

Potrč v koalicijo brez Pečeta
ZLSD se bo prihodnji teden odločil, ali naj stranka začne pogajanja o vstopu v koalicijo, ki naj bi jo oblikoval Janez Janša. Kot je dejal poslanec in novoimenovani vodja poslanske skupine stranke Miran Potrč, bi ob morebitnem vstopu v koalicijo zahtevali zamenjavo podpredsednika DZ-ja Saša Pečeta, saj je zagovarjal izrazito neprijazna stališča do manjšin.

Potrč je poudaril, da je odločitev o vstopu v vlado še zelo daleč. Kot je znano, je bila večina poslancev in vodstva stranke izrecno proti vstopu v koalicijo, medtem ko je predsednik stranke Borut Pahor temu bolj naklonjen.

NSi skrivnostno o pogajanjih
Andrej Bajuk, predsednik NSI-ja in vodja poslanske skupine, je povedal, da bodo poslanci NSi-ja v primeru selitve katerega od poslancev v vlado imenovali novo vodstvo poslanske skupine. Za njegovega namestnika v DZ-ju so sicer imenovali Janeza Drobniča.

Bajuk ni želel komentirati navedbe, da je kandidat za finančnega ministra, Drobnič pa za ministra za delo. V NSi-ju naj bi zahtevali še
šolski in pravosodni resor. Glede programskega usklajevanja koalicijske pogodbe je Bajuk povedal, da pri tem ni nobenih večjih težav.

Presečnik vodja SLS-a
Poslansko skupino so ustanovili tudi poslanci SLS-a, za vodjo pa imenovali Jakoba Presečnika. Osnutek programskih izhodišč koalicijske pogodbe, ki jo je stranki posredoval najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša, je za SLS dober obet, vendar bi posamezna področja tudi dopolnili.

Predsednik Janez Podobnik je dejal, da v osnutku pogrešajo poglavje o reševanju vprašanja zamejcev in Slovencev po svetu, dopolnili pa bi tudi področje davčne politike. V stranki sicer ne skrivajo želje, da bi aktivno sodelovali v prihodnji vladni koaliciji.