Foto:
Foto:

Berlusconijeva vladna koalicija naj bi na začetku prihodnjega leta sprejela zakon o znižanju davkov na dohodek. Vsako zavlačevanje koalicijskih partnerjev bi njegova stranka Naprej Italija razumela kot povod za predčasne parlamentarne volitve.

Vodja Nacionalnega zavezništva (AN) Gianfranco Fini, ki je bil včeraj imenovan za zunanjega ministra, je dejal, da bo stranka razmislila o premierjevih predlogih, vendar znižanje davkov ne bi smelo imeti za posledico rast plač pri državnih uslužbencih, ki sicer volijo njihovo stranko.

Berlusconi vztraja, da bi znižanje davkov imelo ugoden vpliv na rast ekonomije, kar pa nekateri italijanski strokovnjaki zanikajo. Po njihovem gre le za drobtinice - zgolj za politično potezo vlade.

Premier si želi, da bi znižanje davkov znašalo 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 6 milijard evrov. Nato bi tri leta vsako leto davke znižali za enak odstotek. Minister za gospodarstvo Domenico Siniscalco opozarja, da bo morala davčnemu znižanju slediti tudi državna blagajna, saj bo sicer državni primankljaj presegel 3 odstotke BDP-ja, kar bi bilo v nasprotju z zahtevami EU-ja.

Berlusconi proti Berlusconiju?
Premierja pa je razjezila tudi zahteva za odškodnino v višini 1,1 milijona evrov, ki jo kot oškodovana stranka v procesu proti Berlusconiju zahteva premierjeva pisarna. Dogodek imenujejo Berlusconi proti Berlusconiju, kar se nanaša na film Kramer proti Kramerju. Premierjeva pisarna sicer meni, da je Berlusconi v sodnem procesu, ki poteka že štiri leta, kriv.

Berlusconi naj bi v preteklosti podkupil več sodnikov, zato državni tožilec zanj zahteva osem let zapora. Berlusconi, ki ga ščiti imuniteta, je izjavil, da je nedolžen.