Foto:
Foto:
Predsednik nove komisije je Jose Manuel Barroso.
Tudi slovenski kandidat za komisarja Janez Potočnik poudarja pomen Lizbonske strategije.

Šef kabineta prihodnje komisije Joao Vale de Almeida je povedal, da bo program usmerjen k blaginji in zaposlovanju, h kakovosti življenja državljanov EU-ja ter k spodbujanju vloge Evrope v svetu.

Obnovitev stika z državljani
Dodal je še, da bo program osredotočen le na skrčeno število nalog in na njihovo učinkovitejše uresničevanje ter razložil, da želi komisija s svojim programom odgovoriti na dva ključna izziva, pred katerima se je znašla, to pa sta obnovitev stika z državljani povezave ter ponovna oživitev lastne vloge.

Nujna je konkurenčnost
Ključno orodje za dosego programa bo po mnenju celotne 25-članske ekipe Lizbonska strategija iz leta 2000, cilj katere je EU do leta 2010 preoblikovati v najbolj konkurenčno in na znanju temelječe gospodarstvo v svetovnem merilu. Konkurenca je nujna za dobro kakovost življenja in večje zaposlovanje, saj se po mnenju prihodnje komisije konkurenčnost in socialne pravice ne izključujejo.

Kandidat za komisarja iz Slovenije Janez Potočnik je ocenil, da bo z Lizbonsko strategijo, ki bo prednostna naloga nove ekipe, posebej pomembna tudi vloga resorja, ki ga bo vodil sam, to je področje znanosti in raziskav.

Kot je znano, bo nova komisija pod vodstvom Joseja Manuela Barrosa delo začela 1. novembra. Pred tem jo mora potrditi še Evropski parlament.