Antonin Guigonnat in Julia Simon sta potrebovala le pet poprav, odlično pa sta tudi tekla. Foto: EPA
Antonin Guigonnat in Julia Simon sta potrebovala le pet poprav, odlično pa sta tudi tekla. Foto: EPA

Srebro sta osvojila Norvežana Johannes Thingnes Boe in Tiril Eckhoff, bron pa Šveda Sebastian Samuelsson in Hanna Öberg.

V ospredju se je za zlato kolajno bil srdit boj med Italijo, Francijo, Švedsko, Avstrijo, Ukrajino in Norveško. Po polovici sta vodila Italijana, v zadnji krog pa sta se po polomu Dorothee Wierer skupaj podali Eckhoffova in Simonova.

Johannes Thingnes Boe in Tiril Eckhoff sta bila favorita, a na koncu sta bila zadovoljna tudi s srebrom. Foto: EPA
Johannes Thingnes Boe in Tiril Eckhoff sta bila favorita, a na koncu sta bila zadovoljna tudi s srebrom. Foto: EPA

Eckhoffova brez četrte zlate medalje
Francozinja je bila močnejša v teku in Eckhoffovi preprečila četrto zlato kolajno na tem SP-ju. Norvežana sta zaostala 2,8 sekunde. Tretje mesto je Švedski priborila Hanna Öberg, ki je v cilj pritekla 22,6 sekunde za Francozoma.

"Občutek je neverjeten. Oba sva imela dobro tekmo, odlično sva tekla na tehničnem spustu. Pri tem sva bila kar dobra," je po zlatu povedal Guigonnat.

Simonova je dodala: "Bilo je res lepo. Odlično je bilo že v prvem krogu, morala sem le zaključiti začeto delo. V zadnjem krogu s Tiril je bilo precej naporno, ampak res sem vesela. Moj strelski nastop je bil boljši kot v prejšnjih dneh."

Fak moral v kazenski krog
Fak je v prvi predaji po enkrat zgrešil tako leže kot stoje in za pokritje vseh tarč potreboval dodatne naboje, Klemenčičevi pa je predal kot četrti. Najboljša slovenska biatlonka v teku ni bila konkurenčna tekmicam, na strelišču pa je za deset tarč potrebovala eno popravo.

Jakov Fak je preizkusil formo pred nedeljskim skupinskim štratom, ko bo skušal popraviti vtis na domačem svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Jakov Fak je preizkusil formo pred nedeljskim skupinskim štratom, ko bo skušal popraviti vtis na domačem svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

V drugi del je Fak, ki mu na domačem SP-ju ne gre najbolje od rok, krenil kot 13., pri streljanju stoje pa je moral v kazenski krog po štirih zgrešenih strelih, s čimer je splavala po vodi uvrstitev med najboljšimi desetimi. Klemenčičeva je v cilj pritekla kot 13. z zaostankom dveh minut in pol.

Na zadnjem streljanju komaj stal na nogah
"Ocena mojega nastopa je dobra, ni pa odlična, če govorim zase. Lahko bi še bolje streljal in bi bilo videti veliko lepše. Vedno želiš čim hitreje odstreljati in popraviš tiste naboje, ki niso bili zadeti. Na zadnjem streljanju sem bil že tako izpraznjen, da sem komaj stal na nogah. Seveda sem si želel hitro zadeti vse, a ni šlo," je po tekmi dejal Fak.

"Danes sem veliko bolj zadovoljna. Vesela sem, da se mi je na strelišču uspelo pobrati po prejšnjih dneh. Edino v stoje bi na drugem streljanju zgrešeni strel lahko popravila že s prvim nabojem, ampak pomembno je, da nisem šla v kazenski krog. Zdaj me čaka dan počitka, potem pa še ženska štafeta. Poskušala se bom umiriti in si zapomniti občutke s strelišča, da jih prenesem še na štafeto," je razlagala Klemenčičeva.

V petek bo na Pokljuki prost dan, v soboto pa bosta na vrsti obe štafetni preizkušnji. V nedeljo za konec sledita še tekmi s skupinskim štartom.

Fak in Klemenčičeva ostala brez preboja v deseterico
Mešani pari:                       *   
 1. FRANCIJA             36:42,4 (0+5) 
    Simon/Guigonnat                    
 2. NORVEŠKA                +2,8 (0+9) 
    Eckhoff/J.-T. Boe                  
 3. ŠVEDSKA                 22,6 (0+8) 
    H. Öberg/Samuelsson                
 4. UKRAJINA                35,9 (0+2) 
 5. ITALIJA                 55,2 (1+6) 
 6. AVSTRIJA              1:03,5 (1+7) 
 7. NEMČIJA               1:21,2 (1+10)
 8. KANADA                1:24,4 (0+6) 
 9. ŠVICA                 1:50,2 (1+9) 
10. ESTONIJA              1:56,4 (1+7) 
11. RUSIJA                2:11,7 (0+12)
12. BELORUSIJA            2:17,3 (0+7) 
13. SLOVENIJA             2:31,8 (1+10)
    Klemenčič/Fak                      
     * - kazenski streli + poprave