Filippo Ganna je uresničil vse tri velike cilje sezone: nova etapna zmaga na kronometrih Gira, zlata olimpijska medalja v ekipnem zasledovanju in ubranitev mavrične majice svetovnega prvaka. Foto: Reuters
Filippo Ganna je uresničil vse tri velike cilje sezone: nova etapna zmaga na kronometrih Gira, zlata olimpijska medalja v ekipnem zasledovanju in ubranitev mavrične majice svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Nič ne bo od prvega svetovnega naslova Belgijca v posamični vožnji na čas, saj je Filippo Ganna ubranil mavrično majico z izvrstnim stopnjevanjem. Pred zadnjo tretjino proge je 25-letnik iz Verbanie zaostajal za Woutom van Aertom za pičlih 84 stotink, a v cilj je Italijan prišel s prednostjo 5,37 sekunde pred Belgijcem.

"Zbudil sem se s sanjami, da zmagam. Ko sem začel dirko, sem čutil, da bom ubranil mavrično majico. Hvala obema Belgijcema – Woutu in Remcu –, da sta me še dodatno motivirala in prisilila k izboljšanju. Resnično sem zelo vesel," je dejal novi stari svetovni prvak.

Ob boku legend vožnje na čas

Najhitrejši kolesarji v uri resnici Flandrije 2021, kjer pa na štartu ni bilo najboljših treh s preteklih olimpijskih iger, na čelu s prvakom Primožem Rogličem. Foto: Reuters
Najhitrejši kolesarji v uri resnici Flandrije 2021, kjer pa na štartu ni bilo najboljših treh s preteklih olimpijskih iger, na čelu s prvakom Primožem Rogličem. Foto: Reuters

Kar 193 cm visoki in 82 kg težki kolesar, ki ga v domovini poznajo pod vzdevkom Top Ganna (italijanski prevod za sloviti film Top Gun) je postal šele šesti kolesar z najmanj dvema naslovoma svetovnega prvaka v kronometru. Rekorderja sta s po štirimi naslovi Švicar Fabian Cancellara in tokrat šesti Nemec Tony Martin, ki se po SP-ju tekmovalno upokojuje. Trikrat je mavrično majico osvojil Avstralec Michael Rogers, po dvakrat pa Avstralec Rohan Dennis in Nemec Jan Ullrich.

Bron Evenepoelu, lesena medalja Asgreenu

Zemljevid in prerez (čisto spodaj) kronometrske proge elite moških. Od obale do Bruggeja in malce naokoli nazaj v slovito flamsko mesto. Foto: Organizator/ProCyclingMaps.com
Zemljevid in prerez (čisto spodaj) kronometrske proge elite moških. Od obale do Bruggeja in malce naokoli nazaj v slovito flamsko mesto. Foto: Organizator/ProCyclingMaps.com

Zlato in druga zaporedna mavrična majica za Ganno, srebro za van Aerta. Tudi lani v Imoli je bil na kronometru za SP Ganna pred van Aertom. Belgijcem v uteho pa je pripadla tudi bronasta medalja, ki jo je osvojil Remco Evenepoel (+43,34). Osmoljenec kronometra je Danes Kasper Asgreen, ki je brez medalje ostal za vsega 2,30 sekunde! Novi stari evropski prvak v vožnji na čas Švicar Stefan Küng je osvojil peto mesto, a že z več kot minuto zaostanka za novim starim svetovnim prvakom.

Pogačarjev kronometrski debi na SP-jih

Ganna v kronometru obdržal mavrično majico

Skupna dolžina proge kot palačinka ravne trase je znašala 43,3 km s skupno vsega 78 višinskimi metri, kar ni bilo po okusu obeh Slovencev. Vseeno je Tadej Pogačar stopnjeval nastop in na svojem debitantskem kronometrskem nastopu na SP-jih končal v deseterici, medtem ko je Jan Tratnik zaokrožil najboljšo petnajsterico.

"Upal sem na dobro deseterico. Ko sem pogledal, kakšen sem imel čas in hitrost, sem bil kar zadovoljen. Na evropskem prvenstvu sem bil kar malce razočaran, ker ni šlo popolnoma tako, kot sem si predstavljal. Sem kar zadovoljen. Mislim, da bo kar dober zaključek sezone," je Pogačar v cilju v Bruggeju ocenil svoj nastop v vožnji na čas.

Prihod najboljših na kronometru za SP

94. SVETOVNO PRVENSTVO V CESTNEM KOLESARSTVU
FLANDRIJA 2021

VOŽNJA NA ČAS, člani (43,3 km):

Končni vrstni red, Knokke-Heist-Brugge:
 1. F. GANNA         ITA       47:47,83
 2. W. VAN AERT      BEL          +5,37
 3. R. EVENEPOEL     BEL          43,34
 4. K. ASGREEN       DAN          45,64
 5. S. KÜNG          ŠVI        1:06,20
 6. T. MARTIN        NEM        1:17,27
 7. S. BISSEGGER     ŠVI        1:25,44
 8. E. HAYTER         VB        1:26,21
 9. E. AFFINI        ITA        1:48,70
10  T. POGAČAR       SLO        1:52,54
11. M. WALSCHEID     NEM        1:53,47
12. J. VAN EMDEN     NIZ        1:54,12
13. N. OLIVEIRA      POR        1:54,95
14. R. CAVAGNA       FRA        1:58,42
15. J. TRATNIK       SLO        2:04,06

Pogačar v tempu Tratnika, a rahlo hitreje

Na prvem vmesnem času na 13,8 km je najboljši izid postavil Belgijec Wout van Aert (15:19,38), medtem ko je bil Tadej Pogačar 16. (+47,00), Jan Tratnik pa 17. (+50,08).

Šprinterska klasika v Frankfurtu Philipsenu

58. izvedba ednodnevne dirke Eschborn-Frankfurt, ki je del svetovne serije, se je kot običajno razpletla z množičnim šprintom. V njem je bil najmočnejši Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin Fenix), ki je prehitel Nemca Johna Degenkolba (Lotto Soudal) in Norvežana Alexandra Kristoffa (UAE Emirates). Od Slovencev je dirkal Luka Mezgec (53.; +0:11), ki je pri ekipi BikeExchange vnovič zaman delal za tokrat devetega Michaela Matthewsa. IZIDI

Tudi na drugem vmesnem času na 33,3 km je bil najhitrejši Wout van Aert (36:45,33), ki pa se mu je branilec naslova Italijan Filippo Ganna približal na vsega 84 stotink! Tretji čas je držal Remco Evenepoel, ki ga je v boju za medaljo ogrožal Danec Kasper Asgreen z zaostankom sedmih sekund.

Pogačar je tudi po dveh tretjinah proge ohranil dobre tri sekunde prednosti pred Tratnikom, skupno pa sta napredovala na 10. in 13. mesto po 33,3 km. V cilj je Pogačar prišel s šestim časom, za njim pa je bilo na progi še pet kolesarjev.

Tratnik "blazno" zadovoljen

Ob prečkanju ciljne črte je Jan Tratnik prevzel drugo mesto, z zaostankom 10,59 za takrat vodilnim Nemcem Maximilianom Walscheidom (49:41,30). Daleč najboljši čas je v prvi polovici nastopajočih postavil Remco Evenepoel (48:31,17), ki je pričakovano izzval tekmece in napovedal kandidaturo tudi za naslov svetovnega prvaka.

Sorodna novica Flamska ura resnice pisana za van Aerta, kaj pa za Tratnika in Pogačarja?

31-letni Idrijčan je dolgo držal peto mesto v cilju. Svojo vožnjo pa je v pogovoru za TV Slovenija z Igorjem Juričem pokomentiral še pred razpletom kronometra, povedal je: "Lahko bi rekel, da je bil to eden mojih boljših kronometrov. Glede počutja, dolžine in na tip trase. Optimalno, nobene krize. Merilec moči mi je pokazal več, kot sem predvideval sam na začetku. Upam, da bo dovolj za dober izid. Če pogledamo čase, nisem prav tako veliko zaostal za specialisti za po ravnini, zato sem "blazno" zadovoljen."

Naslednjo nedeljo odkrito po medaljo

Tako Pogačar kot Tratnik nista sodila v krog favoritov, česar nista skrivala, saj na tako ravninskem kronometru nista konkurenčna za najvišje uvrstitve. Vendar boj z uro je kot naročen v okviru priprav za naslednjo nedeljo, ko bo Slovenija z elitno osmerico igrala pomembno vlogo in odkrito cilja na medaljo z Matejem Mohoričem.

Štirikratni svetovni prvak Tony Martin po SP-ju končuje športno pot

Nemec Tony Martin, štirikratni svetovni prvak v kronometru, se je odločil, da bo po letošnjem svetovnem prvenstvu v kolesarstvu končal tekmovalno kariero, so v nedeljo sporočili iz ekipe Jumbo Visma. 36-letnik je sicer imel z ekipo Primoža Rogliča pogodbo do konca sezone 2022, a je bilo letos vse preveč poškodb.

"Svetovno prvenstvo v kronometru in mešani štafeti bosta zadnji tekmi v moji karieri," je dejal Martin, ki od leta 2019 dirka za nizozemsko moštvo. Martin je naslove svetovnega prvaka v posamični vožnji na čas osvojil v letih 2011, 2012, 2013 in 2016. Za slovo je bil tokrat izvrsten šesti, v sredo ga čaka z Nemčijo še nastop v mešani štafeti.

Tragedija zaznamuje odprtje SP-ja

V soboto je med kolesarjenjem v Bruggeju umrl nekdanji dolgoletni profesionalni kolesar in zadnja leta strokovni komentator za dansko TV2 Chris Anker Sørensen. 37-letnika je ob križanju kolesarske steze s cesto do smrti zbil voznik avtomobila. Večino kariere je vozil za dansko ekipo CSC oz. Saxobank, v 13-letih pa je zanesljivi pomočnik za hribe slavil pet zmag.

Leta 2010 tretji na Krvavcu in skupno na Dirki po Sloveniji
Najbolj znana pa je bila v 8. etapi Gira 2010 s ciljem na gorskem prelazu Terminillo. Istega leta je bil tudi skupno tretji na Dirki po Sloveniji, za Vincenzem Nibalijem in Giovannijem Viscontijem, prav tako tretji je bil tudi v kraljevski etapi na Krvavec.

Analiza po kronometru za SP