Thibau Nys je že malo pred ciljem vedel, da je zmagal. Foto: Zajem zaslona
Thibau Nys je že malo pred ciljem vedel, da je zmagal. Foto: Zajem zaslona

Mlajši člani so se pomerili na 133,6 km dolgi trasi oziroma desetih krogih v okolici Trenta. V manjši skupini, ki se je odlepila po napadu na vzponu Povo, je bil najboljši komaj 18-letni Thibau Nys, sicer specialist za ciklokros. Za njim sta zaostala Italijan Filippo Baroncini in Španec Juan Ayuso, moštveni kolega Tadeja Pogačarja pri UAE Team Emiratesu.

Glivar v drugi skupini
Gal Glivar
je v cilj prišel 19 sekund za zmagovalcem v drugi manjši skupini, za las pa je zgrešil najboljšo deseterico. Kristjan Hočevar je bil 33. (+1:34), Anže Skok (52.), Nik Čemažar (55.) in Aljaž Jarc (56.) pa so ciljno črto prečkali 5:59 za zmagovalcem.

Sorodna novica Slovenski upi visoki, a kako selektivna bo proga?

"Spredaj kolesarji z brzino več"
"Na dirko sem prišel zelo sproščen, brez pritiska, nisem se obremenjeval. Že včeraj sem vedel, da se zelo dobro počutim, komaj sem čakal današnjo dirko. Ko smo startali, je šlo na polno. Tako rekoč je bila to dirka na izpadanje. Ostal sem, dokler sem lahko do zadnjega kroga, potem pa prišel do cilja z drugo skupino. Na zadnji klanec sem upal, da bom lahko čim dlje zraven. Zadnjih 500 metrov je bilo res težkih in nisem mogel slediti tem kolesarjem. To so kolesarji svetovne serije in imajo 'brzino' več," je tekmo ocenil Glivar.

Cestna dirka, mlajši člani, 133 km:    
  1. T. NYS            BEL      3:06:57
  2. F. BARONCINI      ITA          oba
  3. J. AYUSO          ŠPA     isti čas
 ...                                   
 11. G. GLIVAR         SLO        +0:19
 33. K. HOČEVAR        SLO         1:35

Hvastija: S trdim delom se da
"Obstaja upanje, ti rezultati to kažejo. V zadnjih dveh mesecih smo z ekipami sestavili tekmovalni program, da so fantje ujeli pravi ritem. Danes veseli dober nastop Gala Glivarja, ki je seveda prvo leto v tej konkurenci, lani je bil še mladinec. Vsak je drugačen. Samo veliki šampioni preskakujejo razrede. Treba je dirkati postopoma. Glivar ima v tej konkurenci še dve, tri leta. Enostavno se mora učiti, stopnjevati treninge, obremenitve, dolžine dirk. Danes je bila kratka dirka, a je imel na koncu vseeno veliko težav, torej je treba delati za vzdržljivost in izkušnje. Tudi s takšnim talentom, kot ga imajo nekateri od teh, se s trdim delom da nekaj narediti," pa je nastop ocenil selektor Martin Hvastija.

Van Dijk evropska prvakinja, Bujak 13.
Nizozemska kolesarka Ellen van Dijk je po samostojnem napadu na cestni dirki premagala vse tekmice in postala evropska prvakinja. Na krožni trasi v okolici italijanskega Trenta (107,2 km) je srebro osvojila Nemka Liane Lippert, bron pa Litovka Raso Leleivite.

Za van Dijk je to druga kolajna na tem prvenstvu, potem ko je srebro osvojila že v vožnji na čas. Izkušena 34-letnica je bila sprva del ubežne skupine štirih tekmovalk, ki so zbežale v prvi polovici dirke. Nato je imela največ moči in sama nadaljevala na poti do naslova evropske prvakinje.

"Po slabšem nastopu v četrtek je bil danes zame lepši dan. Veselim se tega rezultata, ki mi bo dal dodatno motivacijo za naprej, predvsem za svetovno prvenstvo. Mi je pa žal, da mi je malo zmanjkalo, da nisem bila zraven pri odločilnem napadu, ki ga nismo pričakovali. Tudi v sprintu sem imela rezerve, sem pozabila, kako je izpeljana proga, zato sem morala zavirati, tako da me je nekaj deklet prehitelo. A noge so bile odlične, zato sem zadovoljna," je po dirki dejala Bujak.

Cestna dirka (Ž), 107,2 km:            
  1. E. VAN DIJK       NIZ      2:50:35
  2. L. LIPPERT        NEM        +1:18
  3. R. LELEIVITE      LIT     isti čas
 ...                                   
 13. E. BUJAK          SLO         2:28
 23. U. ŽIGART         SLO     isti čas
                                       
Odstop: Bravec (SLO) ...               

To je že peti naslov za Nizozemsko, vse odkar so leta 2016 začeli organizirati tudi dirke v članski konkurenci. Le leta 2018 je prevlado tekmovalk iz dežele tulipanov prekinila Italijanka Marta Bastianelli.

Najboljši slovenski izid je dosegla Eugenia Bujak, ki je bila 13. V cilj je prišla v tretji skupini tekmovalk, 2:28 minute za zmagovalko. Urška Žigart je preizkušnjo prav tako končala v tretji skupini, na 23. mestu. Urška Bravec cestne dirke ni končala.

Van Dijk evropska prvakinja, Bujak 13.

V nedeljo od 12.45 naprej se bo EP končal z nastopom članov na cestni dirki (179,2 km). Nastopilo bo pet Slovencev, Tadej Pogačar, Matej Mohorič, Domen Novak, Žiga Jerman in David Per.