Samir Handanović v letošnji sezoni ne brani veliko, saj je prvi vratar Interja Kamerunec Andre Onana. Kljub temu pri skoraj 39 letih, ki jih bo dopolnil sredi julija, doživlja  najlepše trenutke klubske kariere. Vrhunec bi bila zmaga črno-modrih v Ligi prvakov čez dva tedna in pol. Foto: Reuters
Samir Handanović v letošnji sezoni ne brani veliko, saj je prvi vratar Interja Kamerunec Andre Onana. Kljub temu pri skoraj 39 letih, ki jih bo dopolnil sredi julija, doživlja najlepše trenutke klubske kariere. Vrhunec bi bila zmaga črno-modrih v Ligi prvakov čez dva tedna in pol. Foto: Reuters

Lovoriko je na olimpijskem stadionu dvignil kapetan moštva in nekdanji kapetan slovenske reprezentance Samir Handanović, ki je branil vso tekmo.

Martinez se je med strelce vpisal v 29. in 37. minuti, potem ko je Firenčane v vodstvo že v 3. minuti popeljal Nicolas Gonzalez. Z leve strani kazenskega prostora je diagonalno podal Jonathan Ikone, na drugi strani pa je bil osamljen argentinski napadalec in iz bližine žogo poslal za hrbet Handanovića.

Po zapravljeni priložnosti Edina Džeka iz zelo ugodnega položaja (streljal je čez prečko) je Lautaro po slabe pol ure igre izenačil s strelom z desne strani, ko je po podaji Marcela Brozovića izkoristil luknjo v obrambi tekmecev. Osem minut pozneje je bil znova spretnejši od branilcev in s sedmih metrov sijajno zatresel mrežo iz voleja s strelom pod prečko. V tej sezoni je že pri številki 27. Podal mu je Nicolo Barella.

"Sarma" ubranil poskus Jovića za izenačenje

Fiorentina je bila v drugem polčasu nekajkrat blizu izenačenja, najlepšo priložnost je imel v 79. minuti Luka Jović, čigar poskus je Handanović imenitno ubranil. Srbski napadalec je tri minute pozneje še enkrat nevarno streljal z glavo, žoga je zletela malo mimo vrat.

Milančani bi lahko potrdili zmago s še enim golom v 67. minuti, a se je vratar Pietro Terracciano izkazal z dvojno obrambo po strelih Romela Lukakuja in Federica Dimarca.

Oba kluba tudi v evropskem finalu

Za Inter, ki je januarja z zmago s 3:0 nad Milanom osvojil tudi italijanski superpokal, 10. junija pa ga v Carigradu čaka še finale Lige prvakov proti Manchester Cityju, je to deveti pokalni naslov. Fiorentina bo tri dni prej igrala v finalu Konferenčne lige proti West Hamu, ostaja pa pri šestih osvojenih italijanskih pokalih.

Interju je na poti do lovorike v polfinalu prvič v šestem poskusu uspelo ustaviti Juventus. Od stare dame je bil boljši tudi v lanskem finalu, ko je po podaljšku zmagal s 4:2.

Italijanski pokal, finale

Fiorentina - INTER 1:2 (1:2)
73.261; Gonzalez 3.; Martinez 29., 37.

Fiorentina: Terracciano, Dodo (82./Terzić), Milenković, Martinez Quarta (70./Ranieri), Biraghi, Bonaventura, Amrabat (70./Jović), Castrovilli (60./Mandragora), Ikone (60./Sottil), Arthur Cabral, Gonzalez.

Inter: Handanović, Darmian, Acerbi, Bastoni (58./de Vrij), Dumfries, Barella, Brozović, Calhanoglu (83./Gagliardini), Dimarco (68./Gosens), Džeko (58./Lukaku), Martinez (84./Correa).

Sodnik: Massimiliano Irrati