Andrej Hauptman je še vedno edini Slovenec z medaljo na članskih svetovnih prvenstvih na cestni dirki ‒ leta 2001 je bil bronast, kar mu je tistega leta prineslo tudi naziv najboljšega športnika Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Andrej Hauptman je še vedno edini Slovenec z medaljo na članskih svetovnih prvenstvih na cestni dirki ‒ leta 2001 je bil bronast, kar mu je tistega leta prineslo tudi naziv najboljšega športnika Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Ista zgodba na vsaki gorski etapi: v ospredju Primož Roglič in Tadej Pogačar. Roglič je na ponedeljkov prosti dan zatrdil, da bo v Parizu zanesljivo eden od njiju slavil rumeno majico. Foto: Reuters
Ista zgodba na vsaki gorski etapi: v ospredju Primož Roglič in Tadej Pogačar. Roglič je na ponedeljkov prosti dan zatrdil, da bo v Parizu zanesljivo eden od njiju slavil rumeno majico. Foto: Reuters

"Hempi", športni direktor pri Pogačarjevi ekipi UAE Team Emirates in selektor članske reprezentance, se boji morebitnega črnega dneva, ki na tritedenskih dirkah pogosto kruto konča sanje kolesarjev. Najbolje je to v nedeljo izkusil Egan Bernal. Zadnji teden kolesarje na Touru čaka še nekaj mukotrpnih etap. Danes naj bi priložnost dobili ubežniki, jutri sledi kraljevska etapa z vzponoma na Madeleine in najvišjo točko letošnjega Toura, ciljni vzpon na Col de la Loze (2.304 m), v četrtek spet številni klanci, vključno s 1800 m dolgim odsekom makadama na planoti Glieres, v soboto pa še gorski kronometer. V intervjuju preberite, kako Hauptman komentira nepozaben boj Rogliča in Pogačarja za rumeno majico, kaj pravi na dopinške obtožbe in na splošno mnenje, da je največji Pogačarjev minus slabša ekipa, ter kako bo zadnji teden na prizorišču spremljal karavano.

Tour je daleč največja kolesarska dirka na svetu, vsi so nenehno na limitu. Če se en dan počutiš malenkost slabše, si lahko hitro kaznovan z večminutnim zaostankom.

Andrej Hauptman

Tadej Pogačar je po zmagi na nedeljski etapi jasno povedal, da ga zadnji teden zanima rumena majica. Kako do nje, gotovo razmišljate tudi vi?
Načrt je preprost, izvedba pa izjemno zahtevna. Tadej predvsem ne bo smel imeti slabega dne, videli ste v nedeljo, kako je odrezalo Egana Bernala. Na gorskih etapah bo treba v zaključkih še nekaj pridobiti, po drugi strani pa je tako kot Tadej tudi Primož v odlični formi in mu ne bo lahko vzeti rumene majice. Seveda bomo naredili vse, da ga pripeljemo v položaj, da se bo potegoval za končno zmago, kako in kaj, bo pa odvisno od njegovih nog.

Vas je presenetilo, da je Bernal, ki je pred dirko ob Rogliču veljal za prvega favorita, odpadel že ob koncu drugega tedna?
Tudi takšni šampioni so samo ljudje. Vsakomur se to lahko pripeti. Tour je daleč največja kolesarska dirka na svetu, vsi so nenehno na limitu. Če se en dan počutiš malenkost slabše, si lahko hitro kaznovan z večminutnim zaostankom.

Vse kaže, da bo odločitev o končnem zmagovalcu padla v soboto na kronometru. Če malo špekuliramo: denimo, da bo Pogačar do takrat Rogliču ukradel še nekaj sekund in bo Roglič sobotni kronometer začel z 20 do 30 sekundami prednosti pred Pogačarjem. Še vedno bo Roglič v lepi prednosti, saj je izjemen kronometrist. Se strinjate?
Na tritedenskih etapnih dirkah so kronometri sploh v zadnjih dneh dirke zelo specifični in takrat ne pride več do izraza, kdo je odličen kronometrist, ampak kdo je manj utrujen. Mislim, da bo to najbolj odločilno. Je pa jasno, da je Primož izjemen v vožnji na čas in bo favorit. Na etapnih dirkah ni izgubil prav veliko kronometrov.

Sorodna novica Pogačar: Dobili smo izvide in vse je v redu. Zdaj je samo še kolo in Alpe.

Se je Pogačar pripravljal na ta zahteven gorski kronometer, ki na koncu prinaša 5,9-kilometrski vzpon na La Planche-des-Belles-Filles (povprečni naklon: 8,5 odstotka)?
Prevozil ga je pred dobrim mesecem, ko je bil tam s trenerjem. Seveda se je pripravil, a se je tudi Primož.

Po ponedeljkovem prostem dnevu sleditjo nove etape v Alpah. Kaj napovedujete? Nove Pogačarjeve napade?
Ni problem napadati, če imaš dober dan, težko pa je izpeljati celoten Tour de France brez slabega dneva. Vsaka gorska etapa je do zdaj pokazala, kdo ne bo zmagovalec Torua, ne pa, kdo bo zmagovalec. Treba je preprosto iti dan za dnem in previdno izbrati trenutek za napad. Izjemno zanimivo bo še, najpomembneje je, kot sem že rekel, da nimaš slabega dneva.

Pričakujete danes spet dvoboj Rogliča in Pogačarja za etapni zmagi?
Nerad napovedujem. Če bo vse normalno in se bosta počutila dobro, potem bo najbrž res tako, kot je bilo do zdaj, in bosta med najboljšimi.

Tadej Pogačar je ta hip najbolj vznemirljivo ime v kolesarstvu. Lani, ko je bil debitant med profesionalci, je že osupnil širšo javnost (med drugim je bil tudi tretji na Vuelti), letos se na svojem debitantskem Touru bori za rumeno majico. Belo (za najboljšega mladega kolesarja) ima že skoraj zagotovljeno, saj Enric Mas zaostaja 2:35. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je ta hip najbolj vznemirljivo ime v kolesarstvu. Lani, ko je bil debitant med profesionalci, je že osupnil širšo javnost (med drugim je bil tudi tretji na Vuelti), letos se na svojem debitantskem Touru bori za rumeno majico. Belo (za najboljšega mladega kolesarja) ima že skoraj zagotovljeno, saj Enric Mas zaostaja 2:35. Foto: Reuters

Številni slovenski navijači so že prepričani, da bo eden izmed Slovencev na Elizejskih poljanah nazdravljal zgodovinski zmagi. Se vam zdi še prezgodaj, da smo tako optimistični, saj je do konca še šest etap in se lahko zgodi še marsikaj?
No, prav je, da smo pozitivni in tudi navijaški. Res si srčno želim, da ne Primož ne Tadej ne bosta imela slabega dne, potem pa ‒ naj zmaga boljši.

Vam je težko, ker boste morali pri ekipi UAE Emirates narediti vse, da Pogačar "sleče" Primoža Rogliča, ki mu tudi vi zelo privoščite zmago?
Služba je služba, svoje delo je treba narediti 100-odstotno. Vsi smo profesionalci in se zavedamo, da smo pred etapo in po njej prijatelji, med dirko pa ima vsaka ekipa svoj bojni načrt in si vsaka ekipa želi zmagati. Verjetno to vsi razumejo.

Vsekakor to lažje razumemo, kot da ima Slovenija pred odločilnimi etapami kar dva kolesarja na vrhu skupnega seštevka in bosta ‒ tako vsaj trenutno kaže ‒ med seboj obračunala o končni zmagi. Še pred nekaj leti nismo upali sanjati, da bi se na dirki vseh dirk eden boril za zmagovalni oder, zdaj sta dva v najboljšem položaju za zmago ...
Ja, težko je razumeti, da se takole vse sestavi in da se v majhni Sloveniji rodita dva tako vrhunska kolesarja v istem obdobju. Ne le dva, tukaj je tudi Luka Mezgec, ki je v soboto skoraj dobil etapo, pa Matej Mohorič, ki je zmagal že na veliko dirkah. Fantastično. Je pa res, da se super dela v slovenskem kolesarstvu in nasploh v slovenskem športu. Slovenci smo radi uspešni in ne popuščamo.

Vprašanja o dopingu so neprimerna za nekoga, ki pride v cilj naporne etape. Najprej mu čestitaš, potem pa takšno vprašanje ... To je grdo. Dopinške kontrole so redne, oba sta zame čista in to je to.

Andrej Hauptman

Naj ta nepopustljivost pride tudi do izraza pri Primožu in Tadeju v zadnjem tednu dirkanja, ko o spočitih kolesarjih ne moremo več govoriti, ampak je pomembno, kdo je manj "mrtev" od drugega. Kako v tej zgodbi vidite Tadeja? Lani je imel na Vuelti močne noge, bo lahko tudi letos na Touru ohranil to izjemno formo?

Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, je pa eno največjih Tadejevih orožij to, da ima neverjetno regeneracijo, zato je v tretjem tednu tudi tako dober.

Začela so se pojavljati tudi neprijetna vprašanja. Zadnji teden boste na prizorišču Toura in najbrž bodo tudi vas spraševali, kako je lahko Tadej Pogačar pri 21 letih tako izjemen, ali pa, kako je lahko Primož Roglič od smučarskega skakalca tako "mimogrede" prišel do statusa najboljšega kolesarja na svetu. Kaj boste odgovorili?
Za oba sem popolnoma miren. Oba poznam in točno vem, da sta na tej ravni zato, ker sta se takšna rodila. Sam sicer nisem zasledil, da bi bila kakšna neprijetna vprašanja.

Novinarji so po nedeljski etapi spraševali Rogliča, ali lahko zagotovi, da je vse v redu z njegovo verodostojnostjo ...
Poglejte, vsak si lahko ustvari svojo sliko. Jaz ne razmišljam tako, so pa ljudje različni in takoj ko nekdo začne zmagovati, pomislijo na doping. Jaz bi se prej potrudil, da bi spoštoval kolesarje takšnega kova. Vprašanja o dopingu so neprimerna za nekoga, ki pride v cilj naporne etape. Najprej mu čestitaš, potem pa takšno vprašanje ... To je grdo. Dopinške kontrole so redne, oba sta zame čista in to je to. Več težko povem.

Kako komentirate teorijo, da sta Slovenca tako izjemna, ker sta lahko med epidemijo bolj kot ne normalno trenirala po cestah, medtem ko so bili preostali obsojeni na trenažerje?
Ne, mislim, da ni nič na tem, navsezadnje je tudi že kar nekaj mesecev od zaprtja gospodarstev.

Skupni vrstni red po 15. etapi:    
  1. P. ROGLIČ        SLO  65:37:07
  2. T. POGAČAR       SLO     +0:40
  3. R. URAN          KOL      1:34
  4. M. A. LOPEZ      KOL      1:45
  5. A. YATES         VB       2:03
  6. R. PORTE         AVS      2:13
  7. M. LANDA         ŠPA      2:16
  8. E. MAS           ŠPA      3:15
  9. N. QUINTANA      KOL      5:08
 10. T. DUMOULIN      NIZ      5:12

Kdo od Kolumbijcev bi prej lahko ogrozil slovensko zmagoslavje v Parizu, Uran (3. mesto skupno; +1:34) ali Lopez (4. mesto; +1:45)?
Uran, že zato, ker zna zelo dobro odpeljati kronometer.

Kakšna bo vaša naloga zadnji teden Toura?
Glavno vlogo na dirki ima Allan Peiper, prvi športni direktor UEA-ja, in menedžer ekipe Joxean Fernandez Matxin. Ona določita dnevni oziroma tedenski red. Danes zvečer (v ponedeljek, op. a.) pridem v hotel, imeli bomo sestanek in dobil bom zadolžitve. Ali bom z moštvenim avtomobilom pred karavano, za prvo skupino ali v drugem avtomobilu, še ne vem točno.

Boste prav vi dajali Tadeju Pogačarju navodila med etapami?
Odvisno. Na določenih dirkah sem to že počel. Zagotovo pa bom med kronometrom v avtomobilu, da bo dobil podporo tudi v slovenščini.

Ne zdi se mi, da bi Tadej potrošil toliko več moči. Iz dneva v dan je boljši, sploh v nedeljo je bila forma na vrhuncu.

Andrej Hauptman

Kaj pravite na to, da ima Tadej ob sebi mnogo slabšo ekipo kot Primož? V zaključkih etap je vedno sam ...
Vem, da se o tem veliko govori, ampak ‒ za Tadeja je bilo vedno odlično poskrbljeno in tudi sam je vedno pohvalil delo ekipe. Jan Polanc je bil pogosto zraven v kritičnih trenutkih, tudi v nedeljo. Res je, da je Jumbo Visma odlična ekipa, a zdi se mi, da je tudi UAE na visoki ravni in da vedno naredimo vse, kar je v naši moči, da Tadeja pripeljemo v položaj, da lahko zmaga.

Dve tretjini dirke sta mimo. Roglič ni razmetaval z močmi, Pogačar pa je pogosto napadal in bil predvsem brez pomočnikov na najtežjih delih etap. Se vam ne zdi, da v ključne etape Roglič prihaja manj iztrošen?
Hmmm (daljši premislek). Ne zdi se mi, da bi Tadej potrošil toliko več moči. Iz dneva v dan je boljši, sploh v nedeljo je bila forma na vrhuncu.

Ste še sami presenečeni, s kakšnimi vati obrača pedale in kako je v idealnem trenutku v najboljši formi?
Tako je bilo tudi načrtovano. Uspelo mu je, pa tudi Primožu. Oba sta zelo konstantna in že vso sezono na zelo visoki ravni. Na Touru je zraven še dejavnik velike motivacije in je potem vsak še za nekaj odstotkov boljši.

Prijateljstvo med Pogačarjem in Rogličem bo zadnji teden Toura pozabljeno, saj se vsak zaveda, kaj pomeni zmagati na takšni dirki. Foto: Reuters
Prijateljstvo med Pogačarjem in Rogličem bo zadnji teden Toura pozabljeno, saj se vsak zaveda, kaj pomeni zmagati na takšni dirki. Foto: Reuters

Ste kaj razmišljali, ali bi bil Pogačar danes v rumeni majici, če ne bi bilo tistega zaostanka v 7. etapi na vetrovni etapi?
Tisto je bil res splet nesrečnih okoliščin, saj se mu še ni zgodilo, da bi na takšni etapi ostal tako zadaj. Če ne bi zaostal, bi se dirka seveda odvijala drugače, ampak ‒ škoda energije, razmišljati o tem. Imamo dovolj drugega dela.

Fabio Aru je prišel na štart v Nici kot eden sokapetanov UAE-ja, čeprav je jasno, da je Pogačar močnejši. Ste nalašč postavili še Aruja za sokapetana, da na "Pogiju" ne bi bilo toliko pritiska?
Tadej je vse leto vedel, da mora biti na Touru najbolje pripravljen. Aru je v preteklosti pokazal, da je odličen kolesar, sa je dobival etapa na Touru, zmagal je na Vuelti in prav je, da je bil na štartu eden od sokapetanov.

Do zdaj je veljalo, da ima Pogačar v vročini težave, toda na letošnjem Touru mu tudi toplo vreme ne pride do živega ...
Se ne strinjam popolnoma, saj je zmagoval tudi na dirkah, ki so potekale v sončnem vremenu. Prej bi rekel, da je boljši od drugih v hladnem vremenu. Sploh, če ga primerjaš s kolumbijskimi hribolazci, ki imajo pogosto težave v mrazu.