Olivier Roy je odigral zadnjo tekmo za Telemach Olimpijo. Kanadski vratar je prejel le dva zadetka v finalni seriji, 202 minuti je zaklenil vrata. Foto: www.alesfevzer.com
Olivier Roy je odigral zadnjo tekmo za Telemach Olimpijo. Kanadski vratar je prejel le dva zadetka v finalni seriji, 202 minuti je zaklenil vrata. Foto: www.alesfevzer.com
Aleš Mušič
Kapetan Aleš Mušič je dvignil pokal v Tivoliju. Vsaj za en dan so zmaji pozabili na številne težave. Foto: www.alesfevzer.com
Bojan Zajc
Bojan Zajc je uspešno vodil ekipo v izjemno težkih razmerah za delo. Zaveda se, da tako ne bo šlo več naprej. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Pešut in Gregor Koblar
Žiga Pešut in Gregor Koblar sta v finalu prikazala precej boljše igre kot lani, ko so naslov presenetljivo osvojili Jeseničani. Foto: www.alesfevzer.com
Navijači Olimpije
Navijači Olimpije so se na odločilni tekmi zbrali v lepem številu. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Popovič
Predsednik Telemacha Olimpije Marko Popovič bo imel malčo časa za slavje, saj ga čaka še ogromno dela v naslednjih dneh. Foto: www.alesfevzer.com
Dejan Varl
Dejan Varl opozarja, da je na Jesenicah premalo pozitivnosti. Pričakovanja so prevelika. Foto: www.alesfevzer.com
Hokejisti Olimpije 15. prvaki Slovenije
Sotlar in Koblar zagotovila naslov Olimpiji


15.000 gledalcev se je zbralo na petih tekmah finala državnega prvenstva. Derbi je še vedno pravi magnet za ljubitelje hokeja, ki med sezono ne morejo uživati v vrhunskih predstavah. Liga INL jih ne nudi, Liga Ebel pa je prevelik zalogaj za zmaje, ki so prikovani na dno lestvice.
Navijače v Ljubljani zanimajo le spektakli, zato so šele na odločilni tekmi skoraj popolnoma napolnili Tivoli. 3.700 gledalcev je največ po končnici Lige Ebel marca 2012, ko se je Olimpija merila z madžarsko Albo v četrtfinalu, nato pa z Linzem v polfinalu.
Roy bo verjetno ostal v Ligi Ebel
Junak finala je bil vratar Olivier Roy, ki je za slovo od Tivolija znova zaklenil vrata. Kanadčan je v finalni seriji prejel le dva gola. Zadnjič je iz igre klonil v 43. minuti druge tekme v Podmežakli, ko je zadel Andrej Židan. Kar 202 minuti zapored je ostal nepremagan in je vsekakor najkoristnejši igralec finala.
"Ta finalna serija je bila res nekaj posebnega, saj se je zbralo veliko gledalcev. Poseben občutek je igrati pred takim občinstvom, med sezono se je zbralo precej manj gledalcev. V naslednjih dneh bo znan klub za prihodnjo sezono. Vsi skupaj se moramo pogovoriti in sprejeti najbolj modro odločitev. Želim se preizkusiti v močni ligi. Vsekakor bom igral v Evropi, morda bom ostal v Ligi Ebel," je pojasnil 24-letni čuvaj mreže, ki so ga prejšnji teden v Podmežakli občudovali predstavniki Beljaka. Trener Greg Holst s pomočniki je bil navdušen.
"To je bila težka sezona, saj smo bili vseskozi na dnu lestvice. Končali smo na najboljši mogoči način, saj smo postali državni prvaki. Vedno je lepo končati sezono s tako zmago. V Ljubljani sem se odlično počutil, soigralci so me hitro sprejeli, dobro smo se ujeli," je še dodal Roy, ki je blestel tudi na zadnji tekmi pod Rožnikom (2:0).
Preporod Sotlarja po odhodu Dahlema
Odločilni zadetek je v ponedeljek prispeval Jure Sotlar. V 42. minuti je z bekhendom mojstrsko ukanil Žana Usa in tehtnico močno nagnil na stran zmajev. Zadnji dve sezoni je slišal precej kritik od nekdanjega trenerja Fabiana Dahlema. Ko je Nemec 31. januarja zapustil Tivoli, si je pošteno oddahnil in v finalni seriji državnega prvenstva je bil v sijajni formi.
"Pot do gola se mi je kar odprla. Prevečkrat sem se obotavljal pred vrati, tokrat pa sem se odločil pravilno. Z nekaj sreče je šel plošček v mrežo in vse je bilo precej lažje do konca tekme. Kamen se nam je odvalil od srca. Vse do zadetka je bil Us znova izjemen. Navijači so nas ponesli do naslova, res jih je bilo veliko na vseh tekmah. Na večini tekem smo imeli več priložnosti. Verjeli smo v preobrat po zaostanku z 1:2 v zmagah. Na Jesenicah nikoli ni lahko zmagati, a nam je uspelo," je poudaril najboljši strelec finala z dvema goloma in dvema podajama.
Podaljšanje pogodbe, menjava kluba ali pa kar služba?
"Pogodbe za naslednjo sezono še nimam. Psihično sem imel dve zelo težki leti, saj se nisem ujel z glavnim trenerjem. Pogoji v klubu niso dobri. Denar je treba zaslužiti. Če se razmere ne bodo izboljšale, bo treba poiskati drug klub ali pa se posvetiti službi in rednemu študiju. Že med sezono so mi doma stali ob strani. Zjutraj sem hodil v službo, prav tako kot Jeseničani," je neugoden položaj opisal "Sole", ki veliko obeta pri 22 letih in bi si vsekakor zaslužil novo pogodbo.
Zajc: Največja mentalna zmaga
"To je največja mentalna zmaga, odkar sem v klubu, v več kot dveh desetletjih. Od petih tekem smo bili boljši na štirih. S takim ustrojem kluba ne bo šlo več naprej, nismo konkurenčni. Največji dosežek je, da smo preživeli celotno sezono. Vsak igralec je imel dovolj razlogov, da bi iskal izgovore, saj niso skoraj nič dobili," je pojasnil trener Bojan Zajc, ki je februarja prevzel ekipo po odhodu Dahlema.
"Že na tretji tekmi smo igrali dobro igrali, a nismo zadeli in sledil je poraz po kazenskih strelih. Na Jesenicah smo zasluženo zmagali, na odločilni tekmi smo ostali mirni, dosegli prvi gol in zasluženo osvojili prvenstvo. V finalu sta blestela oba vratarja. Zavedal sem, da bodo tekme napete," je še dodal Zajc.
Mušič: Dobro bi bilo, če bi z Jeseničani igrali v isti ligi
Aleš Mušič je dvignil pokal za naslov prvaka: "Odločalo je to, da smo verjeli do konca. Pritiskali smo na njihova vrata, napadali, prej ali slej se je moralo iziti in se tudi je. Vedeli smo, kako bodo oni igrali. Defenzivno so odigrali pričakovano, ofenzivno pa niso bili tako nevarni, čakali so na protinapade, a smo jih večinoma dobro držali in zasluženo se veselimo tega naslova. Najlepše je seveda zmagati doma."
"Vsako tekmo je bil naš pristop enak. Le na drugi tekmi nismo bili v pravi formi, na vseh preostalih smo bili precej boljši tekmec. Vseskozi smo napadali, veliko streljali, težko pa je bilo zadeti, saj so Jeseničani dobro igrali v obrambi. Zaradi vseh težav v klubu ta naslov res ogromno pomeni. Navijačem derbiji največ pomenijo. Dobro bi bilo, če bi z Jeseničani igrali v isti ligi," je razlagal kapetan zeleno-belih.
Veliko se je v finalni seriji govorilo o sodnikih: "Na odločilni tekmi je bilo sojenje res tisto pravo, saj sta sodila profesionalna sodnika. Na drugih tekmah je bilo veliko napak. Na eni tekmi je eden izmed Jeseničanov spotaknil našega igralca, ki je nato vprašal sodnika, ali to ni bil prekršek. Odvrnil mu je, da je bilo po nesreči. To pove vse. Sodniki samo čakajo, da mu nekaj rečeš nazaj in prejmeš kazen."
Kapetan verjame v naslov nogometašev
"Mislim, da naš naslov ne bo edini, ki ga bo osvojila Olimpija v tej sezoni. Mislim, da bo uspelo tudi nogometašem, res držim pesti za njih. Bodrim jih na tekmah v Stožicah in verjamem, da bodo po dolgih letih znova prvaki," je sporočilo nogometašem Olimpije, ki jih čaka še ogorčen boj z Mariborčani, poslal Mušič.

Koblar: Iz Lige Ebel smo se navajeni braniti
Gregor Koblar
je tri minute pred koncem zatresel prazno mrežo in poskrbel za veliko slavje na tribunah: "Vedeli smo, da bo odločal prvi zadetek. Uspelo nam je, da smo ga dosegli mi. Oni so začeli igrati bolj ofenzivno, a jim ni uspelo. Mi smo iz Lige Ebel navajeni, da se veliko branimo, tu pa smo morali mi napadati in skušati zadeti. Uspelo nam je pripeljati zvezdico nazaj v Ljubljano. Osvojili smo dva naslova, poleg tega še pokal, v Ligi Ebel nam žal ni šlo, ampak upam, da bo naslednje leto drugače."

Za predsednika Popoviča ne bo odmora
"Za finalne tekme bi morali delegirati izkušene sodnike. Na odločilni tekmi je bilo sojenje zelo dobro. V tem finalu smo bili boljši, a nikoli ne smeš podcenjevati Jesenic, ki imajo na teh tekmah prav poseben motiv. Žal mi je, da je bilo nekaj polomljenih stolov. Vzdušje je bilo sicer enkratno," je dejal predsednik Marko Popovič, ki je bil prejšnji četrtek na sestanku Lige Ebel.
"Končne odločitve na sestanku še ni bilo. Zelo verjetno ne bo širitve Lige Ebel. Mi moramo dokazati, da smo sposobni poravnavati finančne obveznosti. Prav tako morata garancijo podati tudi oba kandidata za vstop. Zagotoviti moramo nemoteno poslovanje skozi celotno sezono. Letošnja sezona je bila vsekakor najtežja v zgodovini kluba. Lani smo štiri mesece posvetili prisilni poravnavi, zdaj nas čaka poravnava obveznosti za nazaj. Zame se že v sredo začenja nova sezona. Ostajam optimist, vsekakor pa ne bo lahko," je še dodal Popovič.

Brus: Razočaranje ne bo veliko, a bo ostalo
Jeseničani so najboljše predstave v letošnji sezoni prikazali v finalu. Vodili so z 2:1 v zmagah in imeli v Podmežakli zaključni plošček. Ni jim uspelo, ker niso imeli pravega ostrostrelca. Vratar Žan Us je bil pravo odkritje finala, a vsega ni mogel rešiti sam. Železarji so v 305 minutah finalne serije dosegli le dva gola.
"Ko bomo vse skupaj malo prespali, mislim, da bomo kljub vsemu lahko rekli, da smo dali vse od sebe. Vso sezono smo igrali eno raven nižje kot Olimpija. Žal smo imeli zaključni plošček, a ga nismo izkoristili, treba bo s tem živeti. No, ne bo tako težko, razočaranje ne bo tako veliko, a bo ostalo," je povedal kapetan Miha Brus, ki je odločil tretjo tekmo v Tivoliju v osmi seriji kazenskih strelov.

Varl: Z dvema goloma ne moreš dobiti finala
Dejan Varl
je v finalu odlično pripravil moštvo, izvlekel je maksimum iz vseh posameznikov. Po porazu na uvodni tekmi je spremenil taktiko in bil na pragu presenečenja.
"Manjkal nam je zaključek, realizacija. Že na Jesenicah smo izgoreli, nismo ponovili predstave s prve tekme doma, premalo samo bili agresivni in odločni. Vratar Olimpije je preveč vplival na naše igralce. Prvi zadetek nas je presekal. Z dvema goloma ne moreš dobiti finalne serije, to je absolutno premalo. Zahteval sem strele z vseh položajev, saj se lahko plošček s palice, drsalke, noge ali celo zadnjice odbije v gol. Mogoče je bil pritisk za nekatere prevelik, premalo smo bili odločni. In ta surov, preprost hokej, ko se vržeš na led - to nam je manjkalo in to je odločilo finale," je razložil dolgoletni igralec rdečih.

Pričakovanja na Jesenicah so prevelika
"Zadovoljen sem s pristopom, prikazali smo zelo dobre predstave. Vsi vemo, da so tekme proti Olimpiji posebne. To je za nas višek sezone. Za Ligo INL se je precej težje motivirati. Upam, da je bil ta finale dobra popotnica za vrnitev v Ligo Ebel. Premalo pozitivnosti je na Jesenicah. Vsi govorijo, da štejejo le izidi. Pričakovanja so bila prevelika, treba je ostati realen. Tudi če se vrnemo v Ligo Ebel, bomo imeli omejen proračun. Hitro se lahko ponovi stara zgodba. Treba je biti potrpežljiv in počasi graditi ekipo," ostaja previden Varl.

Župan Janković v Tivoliju v klubski jakni
Pri skupinski fotografiji prvakov ni manjkal župan Zoran Janković, ki se je oblekel v zeleno klubsko jakno. V garderobi je bilo glasno še dolgo po tekmi, šampanjec in pivo sta tekla v potokih. Zadnji dan sezone je bil vsekakor najlepši za zeleno-bele.

Hokejisti Olimpije 15. prvaki Slovenije
Sotlar in Koblar zagotovila naslov Olimpiji