Dejan Kontrec je vse misli že usmeril k naslednji hokejski sezoni. Veliko vprašanje je, ali se bo lahko začela že septembra. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Kontrec je vse misli že usmeril k naslednji hokejski sezoni. Veliko vprašanje je, ali se bo lahko začela že septembra. Foto: MMC RTV SLO

Na tekme z Avstrijo, Francijo, Romunijo, Madžarsko in Južno Korejo bo zdaj treba predvidoma počakati eno leto. Načrtovan je nov termin od 25. aprila do 1. maja 2021.

"Vsa prvenstva, ki so bila odpovedana, bodo lahko organizatorji izvedli naslednje leto. Predlog je bil, da bi zaradi ligaških tekmovanj vsa svetovna prvenstva zamaknili za mesec dni. SP elitne divizije bi potekal junija. Pripravljeno je pismo za IIHF, tudi druge zveze so temu naklonjene," je v pogovoru za TV Slovenija dejal generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec.

"Partnerji ostajajo isti, vsi se zavedamo, da je bila to višja sila. Imamo pošten dogovor, vložena sredstva bodo štela za naslednje leto."

Za zdaj ni znano niti, kdaj bo kongres krovne zveze IIHF, na katerem bodo odločali o prvenstvih. "Vse je še neznanka. Najprej moramo izvesti klubska tekmovanja. Če se bo kriza vlekla in se ne bodo začela septembra, se tudi prvenstvo ne bo začelo 25. aprila. Vsaj približno izvedena tekmovanja so pogoj za SP. Ko se bodo začela tekmovanja in mednarodne lige, se bo našla rešitev za SP. Zato je v tem trenutku to prednostna naloga, potem pa bo IIHF odločal o prvenstvih. Ne nazadnje niti kongresa ni smiselno izvesti, če še nimamo rešitev. Bomo pa pripravili več scenarijev, stvari pa se nenehno spreminjajo, zato je težko najti pametne rešitve v tem trenutku."

Velik del prenove Tivolija že narejen
Del projekta SP-ja je bila tudi prenova dvorane Tivoli. Zdaj, ko tekem v tej sezoni zaradi pandemije ni več, je tudi v Tivoliju nekoliko bolj sproščeno: "Zdaj se ne mudi več tako s prenovo. Velik del je že narejen, zdaj pa je še nekaj časa, da se stvari uredijo. Naslednje leto pa bo ta dvorana, upam, že precej v uporabi, tako da ne bo neznank za SP."

Olimpijske kvalifikacije morda preložene na februar
V predvidenem avgustovskem terminu za zdaj še ostajaj olimpijske kvalifikacije na Norveškem, kjer bo Slovenija lovila tretji zaporedni preboj na olimpijske igre. "Za zdaj to ostaja. Kvalifikacije bomo enkrat morali odigrati, nadomestni mogoči termin pa je februar. Stvari so nepredvidljive, točnih informacij za zdaj še nimam," je dejal Kontrec.

O tem, kako bodo izpeljali naslednjo sezono, se zdaj že dogovarjajo, čeprav je zaradi koronakrize pri vsem skupaj precej negotovosti. "Format tekmovanja je odvisen od ukrepov, začeli bomo, ko bo varno in sprejemljivo za vse tri države. Morda ne septembra, bomo pa mi, če bo le mogoče, takrat začeli državno prvenstvo."

Bodo uvedli nacionalne skupine v Alpski ligi?
"Moj predlog je, da bi vsaka država imela v Alpski ligi svojo nacionalno skupino. V Avstriji in Italiji ni težave, saj imajo po osem klubov v Alpski ligi, pri nas je to težko, saj imamo le dva," je razmišljal Kontrec in dodal, da bi na začetku Alpske lige tekmovali tudi preostali slovenski klubi. Najboljša dva bi se nato priključila najboljšim ekipam iz Avstrije in Italije.

Scenarijev imajo na HZS-ju več, Kontrec poudarja, da bo najpomembneje, da tekmovanja bodo. "Če hokejisti nimajo treningov in tekmovanj, ne bo sponzorjev, ne bo vsega, kar potrebuješ za razvoj. In to bi otežilo razvoj za nekaj let."

Od države si ne obeta pomoči
Hokej v Sloveniji sicer temelji na obeh najboljših klubih. Vsem drugim pomaga HZS, s krizo se bo potreba po pomoči še povečala. "Med klubi so seveda velike razlike, Olimpija in Jesenice sta precej pred preostalimi. Pri drugih moramo najti kompromis. Upam, da jim bomo lahko priskočili na pomoč, predvidevam, da bo imel tudi HZS težave. Vedno pa najdemo rešitev za klube, skušali bomo znižati stroške tekmovanj in racionalizirati organizacijo. Znašli smo se v neznanem položaju, a v hokeju smo že od prej navajeni na težke razmere. Lahko nam tako ali tako ni bilo nikoli. Upam, da bomo obdržali hokej na ravni, ki si jo želimo."

O pomoči hokeju in tudi športu na splošno na državni ravni je Kontrec dejal, da je do zdaj v protikriznih ukrepih ni zasledil. "V teh svežnjih pomoči oziroma dejavnosti nisem zaznal rešitev za šport ali da bi bil šport omenjen. Verjamem, da so druge težave večje, da je bilo treba zajeziti bolezen in zagnati gospodarstvo, ki ne nazadnje sponzorira šport."

Eno od rešitev vidi tudi v davčnih olajšavah za vlaganje v šport. "Ne računam na vladno pomoč, pomoč bi bila sicer dobrodošla že prej. Klubi so v težavah, za normalen razvoj so vložki višji, se pa moramo predvsem osredotočiti nase. Če nam bo kdo pomagal, bomo zelo veseli, a v tej smeri ne računam na kdo ve koliko pomoči."

Kontrec: Predlog je, da se vsa svetovna prvenstva zamakne za mesec