Anže Kopitar je kapetan moštva preostale Evrope zunaj štirih tradicionalnih velesil, pri čemer je v moštvu 23 hokejistov iz osmih različnih držav, prav vsi pa so NHL-ovci. Foto: Reuters
Anže Kopitar je kapetan moštva preostale Evrope zunaj štirih tradicionalnih velesil, pri čemer je v moštvu 23 hokejistov iz osmih različnih držav, prav vsi pa so NHL-ovci. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Kot prvi center Evrope AK11 preigra daleč največ med vsemi napadalci na turnirju, pri čemer je k uspehu moštva prispeval s tremi podajami, od tega dvema v polfinalu. Foto: Reuters
Moštvo Evrope
Moštvo Evrope selektor Ralph Krueger opisuje kot moštvo brez preteklosti in brez prihodnosti, ki živi in uživa v trenutku. Pri tem je bilo že ob oblikovanju bolj ali manj jasno, da gre za enkratno moštvo ob oživitvi svetovnega pokala, a če bi Evropejci senzacionalno celo zmagali ... Foto: Reuters
Sidney Crosby in Carey Price (Kanada)
Evropejce zdaj čaka Kanada, dvakratni zaporedni olimpijski prvak - svetovni pokal naj bi bil vsaj konkurenca olimpijskemu turnirju, za katere pa NHL še vedno ni prižgal nadaljnje zelene luči, in to kljub izjemni želji igralcev. Foto: Reuters
Henrik Lundqvist (Švedska) - Marian Gaborik (Slovaška)
Slovak Marian Gaborik, soigralec Kopitarja tako v klubu kot v Torontu in strelec izenačujočega gola proti Švedski, je zaradi poškodbe izgubljen za finalno serijo. Foto: Reuters
Pred finalom svetovnega pokala v hokeju
Kopitar veliko pripomogel k preboju v finale

Moštvo "preostanka" Evrope se je po zmagi nad Švedsko na veliko presenečenje in napovedi hokejskega sveta uvrstilo v veliki finale tretjega svetovnega pokala v hokeju. Pred finalno serijo na dve zmagi s Kanado je Anže Kopitar strnil svoje misli za slovenske medije.


Ekipa Evrope je v velikem finalu svetovnega pokala. Kot kaže, ste res preslepili vse strokovnjake, in kar je še pomembneje, tudi nasprotnike?
Mislim, da nihče od strokovnjakov ali zunanjega sveta ni pričakoval, da naša ekipa lahko pride do finala. Mislim, da moramo poudariti oz. biti zadovoljni, s kakšno igro smo prišli do tja. Naši prvi dve tekmi nista bili videti nič kaj spodbudno. Že na tisti drugi prijateljski tekmi v Montrealu smo igrali nekako tako, kot smo si zamislili. Igrali smo znotraj našega sistema oz. po našem planu, tako da se je takrat vse začelo dobro odvijati. Nismo igrali najbolj vznemerljivega hokeja, a dokazali smo, da je to uspešen hokej.

Rusija, Kanada, Češka, Finska, Švedska, ZDA … Vse te ekipe se poznajo med seboj, fantje so uigrani, kar radi poudarjate tudi vi, ko pridete na zbor slovenske reprezentance. Tukaj pa ste nabrani igralci iz osmih različnih držav, vetrov. Kaj je pravzaprav uspelo Ralphu Kruegerju in njegovi ekipi na čelu z vami igralci, ki na ledu izpolnjujete vse te njegove zamisli?
Mislim, da je Ralph vse skupaj zelo dobro vpeljal oz. nam predstavil načrt, kako si je zamislil, da bi mi igrali. Ko smo to ugotovili še igralci in se temu prilagodili, je bilo vse precej lahko. Vemo, da vsi fantje prihajajo iz NHL-a in da so vrhunski igralci in da tega ne bo težko vpeljati. Res pa je, da nismo bili uigrani, nekatere igralce sem tudi jaz prvič spoznal in jim segel v roko. Nekaj časa je trajalo, a ne predolgo, da smo se ujeli in da se je med nami razvila neka kemija. Do zdaj smo naloge opravili dobro, zdaj pa nas čaka zelo strma pot, naloga proti Kanadi. Mislim, da se vsi veselimo tega in komaj čakamo, da se začne.

Kako se znajdete v vlogi kapetana? Iz garderobe ne prihajate več zadnji na ledeno ploskev.
Ne, tudi v Los Angelesu grem na led takoj za vratarjem. Da grem zadnji na led, se dogaja samo pri slovenski reprezentanci, ker nisem želel spreminjati rutine našim fantom, saj na reprezentančne akcije ne pridem prav velikokrat. S tem se mogoče malce umaknem, ko pridem zadnji na led. Tukaj pa je navada, da grem prvi na led.

Pohvale res kar dežujejo, tako o sami igri vaše ekipe kot o vaši vlogi kapetana. Veliko pohvalo pa je pred dnevi ameriškim medijem zaupal tudi največji med največjimi, Wayne Gretzky. To ni bila njegova prva pohvala na vaš račun, a ta se zdi, da je vredna še nekoliko več, ker je bila povedana ameriškim medijem? Kako ste sami doživeli to pohvalo največjega hokejista vseh časov?
Normalno, da vsakič, ko te igralec takšnega kova, kot je bil Wayne, pohvali oz. samo omeni, je poseben občutek. To ti da dodatnega zagona in upam, da me bo še kdaj lahko pohvalil.

Ekipa Evrope je začela slabo, a rasli ste iz tekme v tekmo. Zdaj vas čaka verjetno najboljša reprezentanca - če ne zadnjega desetletja, pa zagotovo zadnjih let. Kje je recept, da sploh pridete blizu Kanadi?
Recept je to, da igramo z glavo, zelo pametno. Ne smemo delati preveč napak, hkrati moramo izkoristiti priložnosti, ki se nam bodo ponudile. Treba je odigrati ekipno tekmo do vrhunca. Kar bo manj kot 100%, bo premalo. Treba bo igrati 100%, pokazati vse karte, jih dati na mizo in nato bomo videli, kako se bo izteklo.

Bo glavno izhodišče pri pripravi tista že odigrana tekma s Kanado ali vse tekme, skozi katere ste rasli?
Oboje. Treba je omeniti nekatere dobre in nekatere slabe stvari proti Kanadi, naj povzamem tudi dobre stvari, ki smo jih delali proti preostalim reprezentancam in se tako pripraviti na tekme s Kanado.

Mislite, da ima Ralph Krueger v rokavu še kakšnega asa? Tu mislim predvsem na izjemen nos, ki ga ima, denimo ko je Tomaša Tatarja za nekaj časa umaknil iz vaše linije, nato pa ga vrnil in Slovak se mu je oddolžil z dvema izjemno pomembnima zadetkoma?
Upam, da ga ima. Nam še ni omenil, da ga ima. Zelo pomembna bo ekipna predstava, ne predstava vsakega posameznika. Tako smo igrali zdaj in tako bo treba igrati tudi naprej.

Za konec še enkrat pogled na tekmo proti Švedski. Ste se pred tekmo kdaj spomnili na četrtfinalni obračun olimpijskih iger v Sočiju?
Povedano po pravici, se nisem. Spomnil sem se po tekmi, ko sem govoril z novinarji, ki so me spraševali, ali lahko primerjam ta dva uspeha. Občutki so bili približno isti, obakrat sem bil zelo vesel. Zato sem se spomnil na tisto tekmo s Švedsko.


SVETOVNI POKAL 2016 - TORONTO

FINALNA SERIJA

Prva tekma v sredo ob 2.00:
KANADA - EVROPA (Kopitar)

Druga tekma v petek ob 2.00:
KANADA - EVROPA (Kopitar)

Morebitna tretja tekma v nedeljo ob 1.00.

Zmagovalca 3. svetovnega pokala bo dala finalna serija na dve zmagi.

Pred finalom svetovnega pokala v hokeju
Kopitar veliko pripomogel k preboju v finale