Žiga Jeglič je zelo motiviran pred turnirjem v Latviji, Robert Sabolič pa bo manjkal zaradi poškodbe. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Jeglič je zelo motiviran pred turnirjem v Latviji, Robert Sabolič pa bo manjkal zaradi poškodbe. Foto: www.alesfevzer.com

To bo zadnji turnir pred februarskimi predkvalifikacijami za olimpijske igre 2022 na Jesenicah.

Selektor Matjaž Kopitar je za jesensko akcijo zbral mešanico izkušenih hokejistov, ki že leta tvorijo jedro ekipe, ter mladih. Tako kot vedno bo novembra priložnost ponudil še neuveljavljenim igralcem, nekaterim sicer stalnim članom se je moral odpovedati zaradi poškodb. V zadnjem hipu je tako ostal tudi brez vratarja Gašperja Krošlja, zamenjal ga bo Žan Us. Na branilskem položaju bo Davida Planka zamenjal Nejc Stojan. Kar pet hokejistov prihaja iz ekipe Jesenic, štirje pa iz Olimpije.

"Novembrski turnir je že vrsto let priložnost za nekatere nove obraze. Tudi letos ni nič drugače. V nekaj sprememb smo bili prisiljeni. Želel sem si dva izkušenejša napada, kar je nekako uspelo, v dveh napadih pa imamo mlade in bomo to lahko preizkusili. To je mednarodna raven, lepa priložnost za dokazovanje, tekmeci pa bodo tudi dobri," je na novinarski konferenci na Bledu dejal selektor.

Matjaž Kopitar bo v Latviji zadnjič preizkusil kandidate za predolimpijske kvalifikacije. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kopitar bo v Latviji zadnjič preizkusil kandidate za predolimpijske kvalifikacije. Foto: www.alesfevzer.com

Maver bo dobil priložnost
Želel je, da bi na vsaki od tekem branil eden od vratarjev, ki jih je vpoklical (na seznamu sta še Luka Gračnar in Matija Pintarič), poškodba Krošlja je to nekoliko spremenila, a še vedno računa na to, da bo verjetno vsakemu od trojice v Latviji ponudil priložnost. "Poškodbe so krojile tudi ta seznam. Sem pa vesel, da je jedro igralcev okrog mene pravo, da so fantje prišli z veseljem in da so zdravi," je dejal Kopitar.

Na seznamu je novinec Luka Maver, ki igra v ameriški študentski ligi. "Naši skavti so ga opazovali in zadnji dve leti je zelo napredoval. Zelo sem vesel, da smo ga dobili, da ga vidimo. Je mlad, igra univerzitetni hokej in mislim, da bi nam lahko pomagal," je pojasnil Kopitar.
"V prejšnjem mandatu so bili fantje še mlajši, še pobalini, zdaj pa so že možje in očetje. Pričakujem še večjo odgovornost, pa tudi to, da bomo skupaj še kakšnega mladega pripeljali v reprezentanco in da sestavimo jedro, ki bo sposobno za velike rezultate," je razmišljal Kopitar.

Risi bodo na Bledu opravilui dva treninga, nato pa sledi pot v Liepajo. Foto: www.alesfevzer.com
Risi bodo na Bledu opravilui dva treninga, nato pa sledi pot v Liepajo. Foto: www.alesfevzer.com

Kmalu se bo zapeljal v Bern na kavo z Muršakom
Dodal je, da še ni popolnoma odpisal Jana Muršaka, ki je sicer napovedal konec reprezentančne kariere. Kopitar pravi, da se namerava še osebno pogovoriti z njim in ugotoviti, ali so možnosti za vrnitev. Po eni izmed tekem se bo zapeljal v Bern na kavo z Muršakom.

Jeglič se veseli vrnitve
Med tistimi, ki jih precej časa ni bilo v reprezentanci, je tudi Žiga Jeglič. Veseli se vrnitve v izbrano vrsto, po vseh zdravstvenih težavah zadnjega obdobja pa je zdaj popolnoma pripravljen: "Lepo je biti nazaj, imam veliko energije. Sem dobro pripravljen, kar težka rehabilitacija je bila, a sem dobil zeleno luč in zelo sem vesel, da sem spet tukaj."

Kopitar: Hokej se spreminja - vse je v hitrosti, ni več grobosti

Seznam selektorja Matjaža Kopitarja za turnir v Liepaji:

Vratarji: Luka Gračnar (Storhamar/NOR), Žan Us (SŽ Olimpija), Matija Pintarič (Rouen/FRA).

Branilci: Aljoša Crnovič (SIJ Acroni Jesenice), Mark Čepon (SŽ Olimpija), Blaž Gregorc (Vitkovice/ČEŠ), Aleksandar Magovac (Poprad/SLK), Nejc Stojan (SIJ Acroni Jesenice), Klemen Pretnar (Unia Oswiecim/POL), Jurij Repe (Košice/SLK), Luka Zorko (SŽ Olimpija).

Napadalci: Tadej Čimžar (Katowice/POL), Gašper Glavič (SIJ Acroni Jesenice), Boštjan Goličič (Bordeaux/FRA), Andrej Hebar (SIJ Acroni Jesenice), Žiga Jeglič (Berani Zlin/ČEŠ), Luka Maver (American International College/ZDA), Luka Kalan (Unia Oswiecim/POL), Gregor Koblar (Unia Oswiecim/POL), Gal Koren (SŽ Olimpija), Anže Kuralt (Fehervar/MAD), Ken Ograjenšek (Gradec/AVT), Rok Tičar (Oskarhamm/ŠVE), Blaž Tomaževič (SIJ Acroni Jesenice), Miha Zajc (Innsbruck/AVT).


Četrtek, 7. novembra, ob 20.30:
LATVIJA – SLOVENIJA

Petek, 8. novembra:, ob 16.30:
BELORUSIJA – SLOVENIJA

Sobota, 9. novembra, ob 14.30:
SLOVENIJA – FRANCIJA

Tičar zelo vesel, da se je na selektorsko mesto vrnil Kopitar