Jonathan Quick je na 3. tekmi branil kot ob šampionskem pohodu leta 2012. Na sliki neverjetna obramba s palico proti Matsu Zuccarellu v 1. tretjini. Foto: Reuters
Jonathan Quick je na 3. tekmi branil kot ob šampionskem pohodu leta 2012. Na sliki neverjetna obramba s palico proti Matsu Zuccarellu v 1. tretjini. Foto: Reuters
Anže Kopitar, Jake Muzzin, Jeff Carter in Marian Gaborik (Los Angeles Kings)
Anže Kopitar je kot vodja igre Kraljev z igralcem več prišel še do 21. podaje v končnici in skupno 26. točke, s čimer je ohranil prednost dveh točk pred Jeffom Carterjem in Justinom Williamsom. Foto: Reuters
Jeff Carter (Los Angeles Kings)
Jeff Carter je samo 0,7 sekunde pred iztekom 1. tretjine z desetim golom končnice utišal evforični Madison Square Garden, ki je do konca vse bolj mlačno podpiral jalov trud "modrosrajčnikov". Foto: Reuters
Jonathan Quick (Los Angeles Kings)
32 obramb za številko 32 Los Angeles Kingsov in deveti "shutout" Jonathana Quicka v končnicah Lige NHL. Foto: Reuters
Henrik Lundqvist (New York Kings)
Na drugi strani Henrik Lundqvist, na papirju prvi adut Rangersov, ni imel najboljšega večera, pri čemer pa sta mu pri prvih dveh golih ponagajala tudi preusmeritvi ploščka od njegovih soigralcev pred njim. Foto: Reuters

32 obramb Jonathana Quicka je popolnoma razorožilo Newyorčane, ki so zdaj pred nalogo nemogoče. Ob zaostanku z 0:3 v zmagah morajo štirikrat zapored premagati Kralje, ki se jim nasmiha drugi naslov prvakov v zadnjih treh letih. A če kdo ve, da tudi vodstvo s 3:0 ni varno, so ravno Kralji, ki so v 1. krogu končnice kot četrto moštvo v zgodovini NHL-a proti San Joseju uprizorili tovrsten preobrat. Četrta in morebiti že zadnja tekma finalne serije bo v noči na četrtek, znova v Madison Square Gardnu v New Yorku.

Carter, Muzzin in Richards za 3:0
Razmerje strelov je bilo na koncu kar 32:15 za Rangerse, a tekma še zdaleč ni bila enostranska. Kalifornijci so zasluženo povedli za tri gole, saj so ob vodstvu prepustili pobudo neučinkovitim gostiteljem. Najprej je Jeff Carter zadel v prav zadnji sekundi 1. tretjine in s tem utišal evforične domače navijače. V 2. tretjini je ob številčni premoči Anže Kopitar našel Jaka Muzzina, ki je zadel z razdalje, piko na i pa je v protinapadu postavil Mike Richards in potrdil, da Henrik Lundqvist (12 obramb) nima svojega večera.

Se lahko ponovi Toronto 1942?
Los Angeles je tudi pred dvema letoma proti New Jerseyju vodil s 3:0, na koncu pa osvojil prvi naslov prvaka s 4:2. Na drugi strani morajo NY Rangersi ponoviti dosežek Toronta iz leta 1942, ko so postali prvaki po velikem preobratu proti Detroitu. Zadnja "metla" v velikem finalu Lige NHL se je zgodila leta 1998, ko je Detroit s 4:0 premagal Washington.

Film 3. tekme

Carter zadel 0,7 sekunde pred koncem
Začetek tekme sta tako kot na prvih dveh tekmah v Los Angelesu zaznamovala visok ritem in malo prekinitev, a tudi manj napak. Največja priložnost 1. tretjine se je ponudila Matsu Zuccarellu, ki je stal na levi vratnici, a mu je gol preprečil Jonathan Quick z osupljivo obrambo s palico, po kateri so še igralci Kraljev spraševali na klopi, kako plošček ni prečkal gol črte.

Po izničeni kazni Willyja Mitchlla je ob izteku uvodne tretjine v napad krenil Justin Williams in ostrostrelec Jeff Carter je z vrha desnega kroga matiral Henrika Lundqvista v zadnji sekundi tretjine za prvo vodstvo Kraljev v finalni seriji.

Muzzin kaznoval previsoke palice Rangersov
Druga tretjina je prinesla dve zaporedni kazni Rangersom zaradi visoke palice, Kingsi pa so izkoristili drugo ob številčni premoči z udarno peterko, v kateri ima prvo besedo Anže Kopitar. Prvi center je podal na modro črto do Jaka Muzzina, čigar močan strel je oplazil drsalko Martina St. Louisa in prevaral Lundqvista za 2:0 v korist gostov.

Ko se četrti center piše Richards
Lov na izenačenje se ni posrečil: ob drugi kazni Mitchlla na tekmi so "modrosrajčniki" silovito pritisnili, po treh zaporednih obrambah je Quick na koncu še "oropal" Dericka Brassarda. Na drugi strani je ob novi številčni premoči Kalifornijcev Lundqvist ujel nevarni strel Carterja. Sledil je nov nalet gostiteljev, a zadeli so Kralji: Mike Richards je krenil v protinapad, podaja za Trevorja Lewisa se mu je odbila nazaj, kar pa na papirju 4. centra ni zmedlo in je zadel za velikih 3:0. Ves trud Rangersov po priključku ni obrodil sadov, Quick je ubranil vseh 16 strelov v tretjini, v mreži pa se je znašel samo Rick Nash.

Bližje 4:0 kot vsaj častnemu golu
Zadnja tretjina je prinesla kopičenje strelov Rangersov, a so bili Kingsi bližje novemu golu, ko sta po napadu trojice Kopitar, Carter in Marian Gaborik ob igralcu več šele vratnica in Dan Girardi na gol črti preprečila gol Slovaka, ki je štiri leta blestel v dresu Newyorčanov. Proti koncu je bil pritisk Rangersov vse bolj jalov, tudi več kot štirimi minutami igranja brez vratarja ni pomagalo, pri čemer pa tudi Kingsi niso znali zadeti praznega gola.


FINALE STANLEYJEVEGA POKALA 2014

Prva tekma:
LOS ANGELES - NY RANGERS 1:0
3:2 (1:2, 1:0, 0:0) - v podaljšku
Clifford 18., Doughty 27., Williams 65.; Pouliot 14., Hagelin 16.
Obrambe: Quick 25; Lundqvist 40.

Druga tekma:
LOS ANGELES - NY RANGERS 2:0
5:4 (0:2, 2:2, 2:0) - v 2. podaljšku
Stoll 22., Mitchell 35., King 42., Gaborik 48., Brown 91. (podaja Kopitar); McDonagh 11., Zuccarello 19., St. Louis 31., Brassard 35.
Obrambe: Quick 34; Lundqvist 39.

3. tekma:
NY RANGERS - LOS ANGELES 0:3
0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Carter 20., Muzzin 25. (podaja Kopitar), Richards 38.
Obrambe: Lundqvist 12; Quick 32.

4. tekma, četrtek ob 2.00:
NY RANGERS - LOS ANGELES

--- morebitne tekme ---

5. tekma, sobota, 14. junija, ob 2.00:
LOS ANGELES - NY RANGERS

6. tekma, torek, 17. junija, ob 2.00:
NY RANGERS - LOS ANGELES

7. tekma, četrtek, 19. junija, ob 2.00:
LOS ANGELES - NY RANGERS

Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Nova podaja Kopitarja za PP-gol Muzzina


Vrhunci 3. tekme finala