Jevgenij Kuznjecov se ni pritožil in bo lahko igral v novi sezoni Lige NHL, ki se začenja 2. oktobra, ko bo Washington gostoval pri prvakih v St. Louisu. Foto: Reuters
Jevgenij Kuznjecov se ni pritožil in bo lahko igral v novi sezoni Lige NHL, ki se začenja 2. oktobra, ko bo Washington gostoval pri prvakih v St. Louisu. Foto: Reuters

IIHF je sporočil, da so test, po katerem so v njegovem telesu našli sledi prepovedanega sredstva, izvedli med SP-jem 26. maja. Dodali so še, da igralec ni zahteval testa vzorca B, začasni suspenz pa je začel veljati že 13. junija.

Hokejist Washington Capitalsov ne bo smel nastopati na tekmah pod okriljem IIHF-a naslednja štiri leta, kazen se bo iztekla 12. junija 2023. To pomeni, da Kuznjecov ne bo mogel nastopati za Rusijo na uradnih reprezentančnih tekmah. Ne bo pa ga niti na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2022, če bosta IIHF in NHL seveda dosegla dogovor o igranju zvezdnikov na Kitajskem.

Vodstvo Lige NHL je v odzivu zapisalo, da se je igralec strinjal, da se bo udeležil delavnice za pomoč pri zlorabah mamil in zdravstvenih težavah. Poleg tega se bo sešel tudi s komisarjem lige Garyjem Bettmanom, kar mora storiti še pred začetkom prvega uradnega treninga svoje ekipe 13. septembra. Vodstvo lige ga sicer ni suspendiralo, saj kokain ni na seznamu prepovedanih sredstev. Je pa na seznamu mamil, zato kršilce čaka kazen v obliki udeležbe na programih odvajanja oziroma svetovalnicah.

"Odločil sem se, da kazen sprejmem. Razočaral sem številne ljudi, ki me imajo radi, družino, prijatelje in soigralce. Žal mi je, da sem vas pustil na cedilu. Edina pot, da spet pridobim zaupanje, je, da začnem od začetka," je sporočil Kuznjecov.

Vodstvo tekmovanja v Ligi NHL je še sporočilo, da se je Kuznjecov strinjal z udeležbo v programih preprečevanja zlorabe mamil, prav tako bo v sklopu teh programov v prihodnje privolil v redna testiranja. Podoben je bil odziv kluba; iz Washingtona so sporočili, da so zaradi pozitivnega testa razočarani, vendar poudarjajo, da se bo njihov hokejist prostovoljno udeležil ustreznih programov in se redno udeleževal testiranj.

Kuznjecov je lani zbral 57 točk za 24 golov in 33 podaj na 70 tekmah v rednem delu Lige NHL in še sedem točk v sedmih tekmah končnice. Skupno je igralec, ki ga je ekipa izbrala na naboru leta 2010, v karieri zbral 337 točk (101 gol in 236 podaj) na 416 tekmah rednega dela in 72 točk (21 golov in 51 podaj) na 76 tekmah v končnici NHL.