Tampa je obe finalni seriji, v katerih je sodelovala, začela na enak način. S porazom na uvodni in zmago na drugi tekmi. Leta 2004 je premagala Calgary na sedmih tekmah, leta 2015 pa izgubila proti Chicagu v šestih. Foto: Reuters
Tampa je obe finalni seriji, v katerih je sodelovala, začela na enak način. S porazom na uvodni in zmago na drugi tekmi. Leta 2004 je premagala Calgary na sedmih tekmah, leta 2015 pa izgubila proti Chicagu v šestih. Foto: Reuters

Vsi goli Lightningov so prišli po štirih strelih v obdobju slabih štirih minut, in to proti vratarju Antonu Hudobinu, ki je na prejšnji tekmi zaustavil rekordnih 22 strelov v zadnji tretjini. Trener ga ni potegnil na klop in ruski vratar se mu je v nadaljevanju oddolžil z brezhibno predstavo, a vrnitve za Dallas ni bilo več.

Draisaitl MVP Lige NHL

Leon Draisaitl (Edmonton Oilers) je spisal zgodovino in kot prvi Nemec postal najkoristnejši igralec (MVP) Lige NHL. 24-letnik je v glasovanju za nagrado Hart s 1.309 točkami zanesljivo premagal Nathana MacKinnona (Colorado Avalanche/1162) in Artemija Panarina (New York Rangers/889) ter postal naslednik Rusa Nikite Kučerova, ki je naziv MVP rednega dela osvojil lani.

Draisaitl, ki je zaradi koronavirusa skrajšano sezono po rednem delu končal s 110 točkami na 71 tekmah, je ob nagradi MVP prejel tudi trofejo Ted Lindsay za najboljšega po izboru hokejistov v Ligi NHL.

Tampo je v vodstvo ob igralcu več na ledu v 12. minuti popeljal Brayden Point. Tri minute pozneje se je med strelce prav tako ob številčni premoči vpisal Ondrej Palat. Pri obeh zadetkih je bil podajalec Nikita Kučerov. Tampa je na prejšnjih tekmah zapravila 14 priložnosti z igralcem več zapored. Na 3:0 je 54 sekund pozneje povišal Kevin Shattenkirk.

Joe Pavelski je prvi gol za Dallas zabil v 35. minuti. Mattias Janmark pa je v 45. minuti poskrbel za končni izid.

Andrej Vasilevski je v vratih Tampe zaustavil 28 strelov, na drugi strani Hudobin 27.

"Po slabi prvi tekmi smo res poiskali notranjo moč, tisto, ki nas je krasila čez celotno sezono, delali smo tisto, kar nam je prineslo uspeh. Všeč mi je, kako smo odgovorili ... Enostavno smo jih zaprli," je dejal branilec Tampe Victor Hedman, ki je zbral dve podaji.

FINALE, Edmonton

Druga tekma:
TAMPA BAY - DALLAS (1:1)
3:2 (3:0, 0:1, 0:1)
Point 12., Palat 15., Shattenkirk 16.; Pavelski 35., Janmark 46.
Obrambe: Vasilevski 27; Hudobin 28.