Blaž Tomaževič je spomladi blestel v dresu Olimpije, ki je izgubila četrtfinalno serijo proti Beljaku šele po sedmih tekmah. Zmaji ga zelo pogrešajo. Foto: www.alesfevzer.com
Blaž Tomaževič je spomladi blestel v dresu Olimpije, ki je izgubila četrtfinalno serijo proti Beljaku šele po sedmih tekmah. Zmaji ga zelo pogrešajo. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so prejšnji teden igrali tri domače tekme in dobili le tri točke od mogočih devetih. V tem tednu imajo na sporedu prav tako tri srečanja, od tega dve domači z Beljačani. Porazi so pustili posledice, obisk je precej slabši, na tribunah pa je vse več negodovanja. Olimpija je v veliki strelski krizi, v ponedeljek je mrežo Triglava zatresla le trikrat, sprožila pa je 69 strelov.

Na prvem od dveh dvobojev s sosedi z druge strani Karavank bi lahko gostitelji iztržili kaj več, toda odnesla sta jih neučinkovitost predvsem v prvi in slab začetek zadnje tretjine. Tako so morali nenehno loviti tekmece, a ko so se približali, so gostje znova zadeli in na koncu zasluženo odnesli vse tri točke. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 36:30, vendar so gostje izkoristili vse velike napake zmajev.

Robert Sabolič je dosegel vodilni zadetek za Beljak. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Sabolič je dosegel vodilni zadetek za Beljak. Foto: www.alesfevzer.com

Sabolič in Collins kaznovala napaki zmajev
Prva tretjina je bila v znamenju Korošcev, čeprav so imeli zeleno-beli celo nekaj več strelov (17:11). A priložnosti niso izkoriščali, znova ne tudi tistih ob igri z igralcem več. Drugače je bilo pri gostih: za Beljak je ob izenačenih močeh najprej zadel slovenski reprezentant Robert Sabolič. Lepo mu je plošček nastavil nekdanji zmaj John Hughes. Ob izteku prvega dela so dosegli drugi zadetek celo z igralcem manj, ko je branilec Carl Neill izgubil plošček. Chris Collins je krenil v protinapad in zanesljivo ukanil Anthonyja Morrona za 0:2.

Kapel in Simšič vlila nekaj upanja
Za nekaj upanja je poskrbel Rok Kapel, ki je takoj na začetku druge tretjine po dolgem času izkoristil "power play" Ljubljančanov. A manj kot dve minuti pozneje je bilo 1:3. Benjamin Lanzinger je poslal plošček pod prečko po podaji Blaža Tomaževiča. Ljubljančanom se je uspelo še enkrat približati, ko je Nik Simšič ukanil Jeana-Philipa Lamoureuxa po podaji Kristjana Čepona v 26. minuti.

Nekdanji vratar Olimpije Jean-Philippe Lamoureux je klonil le dvakrat. Na začetku druge tretjine ga je matiral Rok Kapel. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Nekdanji vratar Olimpije Jean-Philippe Lamoureux je klonil le dvakrat. Na začetku druge tretjine ga je matiral Rok Kapel. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Toda nov prejeti gol že po minuti v zadnji tretjini je zmaje znova postavil na dva zadetka zaostanka. Odlični Collins je izkoristil novo napako v obrambni tretjini in zabil plošček pod prečko. Beljak je imel v zadnji tretjini dve izključitvi. Collins in Philipp Lindner sta morala na kazensko klop, vendar Olimpiji ni uspelo znižati na 3:4. Morrone je minuto in 47 sekund pred koncem zapustil vrata, Alexander Rauchenwald pa je zatresel prazno mrežo. Beljačani so se prebili na tretje mesto, Olimpija ostaja deseta.

Šivic: Ta trenutek ne vem, komu lahko zaupam
"V prvi tretjini je imel Beljak dve priložnosti in dvakrat je zadel po naših napakah. V drugi tretjini smo znižali na 2:3, porabili pa smo preveč energije. Na začetku zadnje tretjine smo si znova privoščili veliko napako, prejeli še četrti zadetek. Hvala lepa in nasvidenje! S takimi napakami ne moreš zmagovati v tej ligi," je poudaril Šivic.

"Na treningih že dalj časa ponavljamo iste stvari, a na tekmah ne steče. V ključnih trenutkih ne sprejemamo pravih odločitev. Ta trenutek ne vem, komu lahko zaupam. Imeli smo že sestanke. Nihče ne želi delati napak, ampak se ponavljajo pogosto," je razmišljal trener zmajev.

Pred štirimi meseci najboljši trener, zdaj pa "Šivic, adijo"
V zadnji tretjini so navijači glasno zahtevali njegov odstop. Nekateri so celo prišli do novinarjev in nas vprašali, ali si ne upamo zapisati, da zahtevajo odstop glavnega trenerja.

"Pred štirimi meseci se je s tribune slišalo, da je Šivic najboljši trener, zdaj pa poslušam 'Šivic, adijo'. Tako to gre v našem poklicu. Nimam več česa dodati," je pogovor končal strateg Olimpije.

Po koncu tekme smo srečali predsednika Miho Butaro, ki ni človek hitrih odločitev. Vzel si bo nekaj časa za razmislek, saj trener vendarle ne more dosegati zadetkov. Tudi tuje okrepitve bi morale pokazati bistveno več.

V petek bodo Ljubljančani gostovali v Linzu, v nedeljo pa bo še enkrat v Tivoli prišel Beljak.

Vnaprej odigrana tekma 40. kroga:
SŽ OLIMPIJA - BELJAK
2:5 (0:2, 2:1, 0:2)
700; Kapel 21., Simšič 26.; Sabolič 11., Collins 20., 42., Lanzinger 23., Rauchenwald 59.

Zadetki s tekme SŽ Olimpija – Beljak
Lestvica:                    * x      
INNSBRUCK              20 13 0 2  5 41
BOLZANO                19 12 1 0  6 38
BELJAK                 20 11 1 1  7 36
SALZBURG               16 11 1 0  4 35
LINZ                   19 10 1 0  8 32
FEHERVAR               20  8 1 5  6 31
--------------------------------------
DUNAJ                  19  9 1 1  8 30
KAC CELOVEC            19  7 3 2  7 29
GRADEC                 20  6 2 3  9 25
SŽ OLIMPIJA            19  6 2 0 11 22
--------------------------------------
PUSTERTAL              19  6 1 0 12 20
ASIAGO                 17  5 1 0 11 17
VORARLBERG             17  3 0 1 13 10
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih 
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih