Jan Urbas je prvi premagal vratarja Belorusije. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Jan Urbas je prvi premagal vratarja Belorusije. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Risi bodo februarja drugič zapored igrali na olimpijskih igrah. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Strelci za Slovenijo so bili Jan Urbas (8.), Sabahudin Kovačevič (31.) in Anže Kuralt (53.). Varovanci Karija Savolainena so zasedli končno tretje mesto, potem ko so prvi dan po podaljšku ugnali gostitelje Francoze. Prvi so bili Latvijci, drugi Belorusi.

V uvodu je začetno belorusko vodstvo izničil Jan Urbas, ki je izkoristil že prvi slovenski "power-play" na tekmi. V tem elementu so bili uspešni tudi Belorusi pri vodilnem zadetku, pozneje pa so ob izenačenih močeh na ledu šest minut pred koncem uvodnega dela vodstvo povišali.

Tudi naslednji zadetek je padel ob razmerju 5-4, spet pa so bili v prednosti slovenski tekmeci. A le do polovice tekme, potem pa je Sabahudin Kovačevič znova izkoristil igralca več na ledu in že po nekaj sekundah takšne prednosti je Slovenija znižala na 2:3.

Takšen izid je pomenil spodbudo za nadaljevanje, prav to pa je prinesla zadnja tretjina. Slovenija je pritiskala in nato drugič na tekmi tudi izenačila, strelec zadetka za 3:3 pa je bil Anže Kuralt. Slovenci so tako imeli šest minut pred koncem aktiven izid in možnost, da naredijo popoln preobrat, a se je tekma spet zasukala na belorusko stran. Po zadetku Dimitrija Bujnickega so imeli izbranci Savolainena zelo malo časa, da bi še enkrat ujeli Beloruse, v zadnji minuti pa je slovenski strateg razumljivo tvegal še s šestimi igralci v polju; toda tveganje je pomenilo še en beloruski gol in dokončno potrditev zmage tekmecev.

TURNIR EVROPSKEGA IZZIVA CERGY (Francija)

3. krog:
SLOVENIJA - BELORUSIJA
3:5 (1:2, 1:1, 1:2)
Urbas 8., Kovačević 31., Kuralt 54.; Bojarčuk 4., Djukov 14., Karaban 28., Bujnicki 58., Gavrus 60.
FRANCIJA - LATVIJA
1:3 (0:1, 0:0, 1:2)
2. krog:
LATVIJA - SLOVENIJA
4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
BELORUSIJA - FRANCIJA
* 3:2 (0:2, 1:0, 1:0)
* - v podaljšku
1. krog:
FRANCIJA - SLOVENIJA
* 2:3 (1:0, 0:2, 1:0)
* - v podaljšku
BELORUSIJA - LATVIJA
5:7 (0:2, 2:0, 3:5)