Navijači v Podmežakli, na Zlatem polju in v Zalogu si lahko obetajo novo tekmovanje, ki bi moralo biti kakovostnejše kot je bila preminula Slohokej liga. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Navijači v Podmežakli, na Zlatem polju in v Zalogu si lahko obetajo novo tekmovanje, ki bi moralo biti kakovostnejše kot je bila preminula Slohokej liga. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jesenice
Jesenice zaradi visokih dolgov letos ne bodo igrale v Ligi Ebel, kjer so jim "zamrznili članstvo". Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Predsednik ÖEHV Dieter Kalt, podpredsednik Peter Schramm za Avstrijo in generalni sekretar HZS-ja Dejan Kontrec ter tehnični direktor Bogdan Jakopič za Slovenijo so v Beljaku v soboto podpisali dogovor, s katerim se je kljub težavam zadnjih tednov ustanovila prava skupna hokejska liga, ki bo na lestvici moči tik za Ligo Ebel.

V INL le Jesenice, Triglav, Slavija
V "Inter-nacionalni ligi" bo v sezoni 2012/13 sodelovalo sedem klubov. Iz Avstrije prihajajo Bregenzerwald, Feldkirch, Lustenau (vsi iz Vorarlberga) in Zell am See (Tirolska). Iz Slovenije bodo v novem tekmovanju sodelovali Jesenice, Triglav Kranj in Slavija Ljubljana. Maribor in Bled sta sodelovanje zavrnila zaradi previsokih stroškov, medtem ko naj bi HD Mladi Jesenice in HK Olimpija (mladi) sodelovala v mladinski ligi, ki jo pripravlja Liga Ebel.

36-krat v boj za tri točke
Z željo po čim nižjih stroških "drugoligaškega" tekmovanja bo prvenstvo imelo takšen razpored, ki bo čim bolj znižal število potovanj, predvsem med Slovenijo in Vorarlbergom. Vsak drug konec tedna bo na sporedu dvojni urnik. Liga bo imela v rednem delu popoln trokrožni sistem, skupno bo torej odigranih 36 krogov. Prvi krog bo na sporedu 15. septembra, redni del pa se bo končal 2. marca 2013. Na vsaki tekmi se bo podelilo po tri točke: 3 točke zmagovalcu po 60 minutah ali 2 zmagovalcu in 1 poražencu v podaljšku ali po kazenskih strelih.

Sledila bo končnica s polfinalom in finalom, pri čemer se bo igralo na tri zmage. Morebitna peta tekma finala bo odigrana 2. aprila 2013, s čimer bo omogočeno tudi igranje slovenskega DP-ja.

Manj tujcev in prestopov
Omejeno bo število tujcev: vsako moštvo bo lahko imelo dva mlada tujca (letnik 1990 in mlajša) in dva starejša tujca. Med sezono se bo lahko vsak klub do 31. januarja okrepil še s tremi hokejisti. Prestopi med klubi bodo dovoljeni le, če se bosta strinjala oba kluba.

Novi logotip, podrobnejša pravila nove lige in predvsem podpis večletnega sodelovanja ÖEHV-ja in HZS-ja bo v Salzburgu septembra, preden se bo novo hokejsko tekmovanje na obeh straneh Karavank tudi začelo.