Hokejisti Finske so izkoristili lepo priložnost, na domačem terenu so se uvrstili v veliki finale svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Hokejisti Finske so izkoristili lepo priložnost, na domačem terenu so se uvrstili v veliki finale svetovnega prvenstva. Foto: EPA

Finci, aktualni olimpijski zmagovalci, so zadnji naslov svetovnega prvaka osvojili leta 2019.

Schmidt povedel ZDA v vodstvo, Heiskanen izenačil

Schmidt hitro utišal glasne finske navijače
Američani so hitro utišali glasno občinstvo v Tampereju, ki je v veliki večini navijalo za finske hokejiste, že po 64 sekundah se je namreč domača mreža zatresla, potem ko je vratarja Jussija Olkinuoro po podaji Andrewa Peeka s strelom iz zapestja z razdalje ugnal Nate Schmidt, sicer branilec Winnipega. Finci tudi po hitri hladni prhi v obrambi niso igrali dobro, tekmecu so puščali odločno preveč prostora, s kančkom sreče bi lahko Američani vodstvo podvojili, a je na olajšanje domačih navijačev ostalo pri minimalnem vodstvu. V 17. minuti je gostiteljem le uspelo izenačiti: branilec Miro Heiskanen je po levi strani oddrsal pred vrata in z bekendom plošček zabil pod prečko nemočnega Jeremyja Swaymana. Na prvi odmor sta reprezentanci torej odšli rezultatsko poravnani.

Zadetki iz 2. tretjine tekme Finska - ZDA

Manninen poskrbel za preobrat
Že v uvodnih minutah druge tretjine je Fincem uspel preobrat. Natančneje v 25. minuti, ko je Sakari Manninen proti vratom oddrsal z leve strani in nato z izjemno natančnim strelom iz zapestja na Swaymanovo lovilko plošček poslal pod prečko za 2:1. Mojstrovina, ob kateri ameriški vratar ni imel niti najmanjših možnosti. A kmalu je sledilo novo presenečenje za vratarja Olkinuoro. Že dve minuti pozneje je z natančnim strelom iz zapestja v desni zgornji kot presenetil Sean Farrell. Finci so nemudoma pritisnili, začeli so obleganje ameriških vrat, ki se je izplačalo po pol ure igre, ko je Sami Vatanen iz neposredne bližine plošček med Swaymanovima nogama strpal v mrežo za 3:2.

Zadetka iz 3. tretjine tekme Finska - ZDA

Napeto vse do konca
Finci so igralca več izkoristili tudi v tretji tretjini, Heiskanen je podal na desno stran, od daleč je natančno streljal Joel Armia za prvo dvojno vodstvo na tekmi (4:2).

Nekoliko ležernejši pristop Finske, ki je v zadnjih minutah le še branila prednost, bi se skorajda maščeval; Američani so namreč že tri minute pred koncem potegnili vratarja na klop, potem pa v 58. minuti z golom Adama Gaudetta tudi znižali le na gol zaostanka. A na koncu je bilo to vendarle njihovo zadnje polfinalno dejanje, saj kljub pritisku v zadnji minuti niso zadeli še enkrat in Finska se je uvrstila v boj za zlato medaljo.

Kanadčani lovijo 28. naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Kanadčani lovijo 28. naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Zadetka iz 1. tretjine tekme Kanada - Češka

Čehi sicer prvi zadeli ...
Drugi polfinale so bolje začeli Čehi, v 8. minuti so z igralcem več izpeljali uspešno akcijo, ki jo je s silovitim strelom kronal David Krejci. Kanadčanom se je vztrajnost poplačala ob koncu prve tretjine, ko je Dylan Cozens prišel do odbitka in izenačil (1:1).

Odločitev je padla v razmiku treh minut srednje tretjine, ko so Kanadčani dosegli tri gole. V 28. minuti je Adam Lowry po odlično odigranem power-playu izkoristil gnečo pred vrati, plošček je med nogama vratarja Češke poslal v mrežo (2:1). Kanadčani so minuto in 20 sekund pozneje proslavljali še tretji gol, podajalec pri prejšnjem golu Kent Johnson se je tokrat vpisal med strelce (3:1). Mathew Barzal je v 31. minuti poskrbel za drugi kanadski gol v power-playu. Streljal je diagonalno, plošček pa se je od vratnice odbil in končal v mreži (4:1).

Trije zadetki Kanade v drugi tretjini

Aktualni prvaki v zadnji tretjini niso dopustili preobrata, še več – dosegli so še dva gola in se prepričljivo uvrstili v finale.

SP elitne divizije v hokeju na ledu, Tampere

Polfinale:
FINSKA − ZDA
4:3 (1:1, 2:1, 1:1)
11.000; Heiskanen 17., Manninen 25., Vatanen 30., Armia 46.; Schmidt 2., Farrell 27., Gaudette 58.

KANADA − Češka
6:1 (1:1, 3:0, 2:0)
Cozens 20., Lowry 28., Johnson 29., Barzal 31., Sillinger 44., Cozens 53.; Krejci 8.

Tekma za tretje mesto bo v nedeljo ob 14.20, finale pa ob 19.20.

Kanada in Finska tretjič zapored v finalu SP-ja