Švicarji so v tem desetletju na SP-jih osvojili dve srebrni medalji. Foto: EPA
Švicarji so v tem desetletju na SP-jih osvojili dve srebrni medalji. Foto: EPA

Švicarska hokejska zveza je kot glavni razlog navedla finančna tveganja v povezavi z izbruhom pandemije novega koronavirusa, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

K takšni odločitvi so jih spodbudila "velika gospodarska tveganja" na različnih področjih, od trajanja pandemije do sponzorskih dohodkov. Od vnovične kandidature pa jih je odvrnilo tudi to, da nobena od zavarovalnic noče zavarovati tveganja odpovedi turnirja zaradi koronavirusne pandemije.

Sorodna novica Odpovedano tudi svetovno prvenstvo elitne divizije v Švici

Turnir bi se moral začeti čez sedem dni
"Prišli smo do trpkega spoznanja, da ne obstaja realni scenarij, da bi gostili svetovno prvenstvo," je dejal prvi mož švicarskega hokeja Michael Rindlisbacher. Švica bi letos maja, če ne bi bilo pandemije, v Lozani in Zürichu od 8. do 24. maja gostila SP najvišjega ranga svetovnega reprezentančnega hokeja.

Prvotni načrt: Belorusija in Latvija
Pandemija je načrte postavila na glavo. Krovna mednarodna zveza IIHF se je težko sprijaznila z odpovedjo letošnjega prvenstva. Švicarjem so nazadnje predlagali, da bi poskusili prvenstvo izpeljati prihodnje leto. Leta 2021 je svetovno prvenstvo elitne divizije že predvideno v Belorusiji in Latviji.

Sorodna novica HZS oddal kandidaturo za SP 2021 v Tivoliju

Slovenija v igri za SP 2021
Tudi drugoligaški SP v hokeju, ki bi moral v Ljubljani potekati konec aprila in na začetku maja, je zaradi epidemije novega koronavirusa odpadel. Hokejska zveza Slovenije je za izvedbo tekmovanja drugega kakovostnega razreda, divizije I, skupine A, pri krovni zvezi IIHF oddala vlogo za leto 2021. V slovenskem hokeju pričakujejo, da bodo po junijskem kongresu ta SP tudi dobili. Predvideni nadomestni termin je med 25. aprilom in 1. majem 2021.