V Ligi NHL bodo imeli v času zimskih olimpijskih iger v Pekingu premor. Foto: EPA
V Ligi NHL bodo imeli v času zimskih olimpijskih iger v Pekingu premor. Foto: EPA

Potem ko Liga NHL ni ustavila tekmovanja zaradi prejšnjih olimpijskih iger v Pjongčangu, bo tokrat naredila vse, da svojim igralcem omogoči morebitni nastop na olimpijski sceni, in sicer v letih 2022 in 2026. Vse to v okviru štiriletnega podaljšanja kolektivne pogodbe, ki jo je lani poleti sklenila z Združenjem igralcev NHL-a.

Spori naj bi bili zglajeni do konca meseca
Nova kolektivna pogodba igralcem sicer izrecno ne zagotavlja nastopa na zimskih olimpijskih igrah, zato bo morala liga rešiti še kar nekaj vprašanj z Mednarodnim olimpijskim komitejem (MOK), ki po njenih navedbah hokejistom iz najelitnejše hokejske lige na svetu ni dovolila nastopanja v Pjongčangu. "Lani poleti smo se v dobri veri pogajali z Združenjem igralcev Lige NHL. Strinjali smo se, da se bomo lahko dogovorili o vseh materialnih vprašanjih, če bodo pogoji ustrezni. Podprli bomo odhod na olimpijske igre, to je naše uradno stališče," je za ESPN že prejšnji mesec povedal namestnik komisarja lige Bill Daly.

Po poročanju dobro obveščenih virov naj bi Liga NHL in MOK vsa morebitna nesoglasja zgladila do konca julija.

Hokej se vrača v Seattle

Liga NHL se s sezono 2021/22 širi na 32 ekip, saj se bo moštvo Seattle Kraken pridružilo Pacifiški diviziji. Nabor igralcev za moštvo bodo izvedli 21. julija ob 17. uri po krajevnem času. Seattle bo iz vsake izmed 30 ekip (Vegas Golden Knights so izvzeti, saj so se ligi pridružili leta 2017) izbral po enega hokejista. Vsako izmed 30 moštev lahko pred izborom zavaruje sedem napadalcev, tri branilce in vratarja.