Olimpijin dres s številko 24 je upokojen, Tomaž Vnuk pa se bo zdaj posvetil svoji družini. Foto: Iztok Novak
Olimpijin dres s številko 24 je upokojen, Tomaž Vnuk pa se bo zdaj posvetil svoji družini. Foto: Iztok Novak
Zadnja Vnukova predstava v Tivoliju
Predstavitev ekipe 24ever
Kako so Vnuka obesili pod strop Hale Tivoli

Ko je Tomaž Vnuk 5. oktobra lani napovedal slovo od aktivnega igranja hokeja, je bilo velikokrat slišati: "Tomaž, hvala ti za vse, kar si naredil."

"Ko sem se poslovil od aktivnega igranja hokeja, sem obljubil, da bom naredil to tekmo in povabil prijatelje, s katerimi sem včasih igral. In obljuba dela dolg. Fantje so že večkrat v preteklosti napolnili to dvorano in prepričan sem, da nam jo bo uspelo še enkrat. Po dolgem času bomo videli legende, ki so nekoč drsale v Tivoliju. Večine od njih tudi sam že dolgo nisem videl," je povedal "Rajc", ki je obljubo na deževen sobotni dan pred okoli 3.000 navijači v Tivoliju tudi izpolnil.

Vrnitev legend iz Vnukove kariere
Okoli sebe je 40-letni Ljubljančan zbral nekdanje soigralce, ki se jih je v 23-letni karieri nabralo veliko. V Tivoli so na povabilo Vnuka prišli Rus Irek Gimajev in soigralci iz Vnukove generacije pri Olimpiji Dejan Kontrec, Nik Zupančič, Bojan Zajc, brat Jure Vnuk ter Jeseničani Toni Tišler, Tom Jug in Dejan Varl. Med nekdanjimi soigralci iz tujih klubov so bili še trenutni švedski selektor in reprezentant Bengt Ake Gustaffson ter nekoč njegov soigralec pri Feldkirchu, kanadski Slovenec Ed Kastelic, ki je bil, ob Vnuku, pri predstavitvi deležen najbolj bučnega aplavza navijačev, in številni drugi. Trener ekipe legend je bil nekdanji slovenski selektor, Finec Kari Savolainen.

DOLGA IN BOGATA KARIERA TOMAŽA VNUKA
Olimpija in Tomaž Vnuk sta povezana že od njegovih hokejskih začetkov. Za člansko ekipo je prvič zaigral že nekaj let pred osamosvojitvijo Slovenije. Z zeleno-belimi je osvojil sedem naslovov državnega prvaka. V Sloveniji se je preizkusil še v Celju, na Bledu, pri Alfi in na Jesenicah, a večino kariere je preživel v Tivoliju. V tujini je eno sezono nastopal v kanadski ligi WHL, štiri v avstrijskem Feldkirchu, kjer je z evropskim naslovom leta 1998 dosegel tudi enega največjih uspehov v klubski karieri, ter eno v Beljaku.

Z reprezentanco je bil na devetih svetovnih prvenstvih, tudi leta 2001, ko je precej pripomogel k prvi uvrstitvi v elitno skupino SP. V skupini C je bil dvakrat najboljši strelec prvenstva. Skupno je dres z državnim grbom, tudi kot kapetan ekipe, nosil na 150 tekmah in dosegel 88 golov ter 83 podaj. Leta 1991 je bil na SP-ju tudi kot član nekdanje jugoslovanske reprezentance in na sedmih tekmah zbral en gol in pet podaj. Leta 2004 je na svojem zadnjem SP-ju na petih tekmah vknjižil en gol in štiri podaje, reprezentanca pa se je znova prebila v elitno skupino svetovnega hokeja. Skupno je v dolgi karieri dosegel 476 golov in dodal 391 podaj na 639 tekmah.

Vnukovi ekipi je nasproti stala aktualna ekipa Tilie Olimpije. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da ni šlo za tekmo s pretiranim športnim nabojem; igralo se je štirikrat po 12 minut, "legende" pa so pokazale, da niso pozabile hokejskih veščin. Odmori so bili namenjeni zabavanim igram, pri katerih so sodelovali gledalci.

Prvi plošček je vrgel legendarni delavec Hale Tivoli Marjan Marolt - Faza, ki je delo v dvorani začel, ko je Vnuk začel trenirati. Da še zna zadeti, je pokazal tudi Tomaž, ko je po samostojnem prodoru po lepi podaji Igorja Beribaka ugnal Matijo Pintariča. Zelo dobra sta branila Luka Simšič in Zvone Bolta.

Tekma je imela tudi dobrodelen pridih. Denar, zbran s prodajo dresov, bo šel namreč organizaciji Rdeča žoga. Izklicna cena za Vnukov dres je bila 100 evrov, domov pa ga je odnesel navijač, ki je zanj odštel več kot 450 evrov.

Vrhunec večera upokojitev 24-ice
Osrednji in sklepni dogodek je bila upokojitev Vnukove številke 24, ki si jo je "Rajc" ogledal v družbi žene, nekdanje alpske reprezentantke Špele Bračun Vnuk, ter hčerke in sina. "Kmalu me bodo obesili," se je v svojem slogu pošalil Vnuk. "A pod stropom Hale Tivoli mi zagotovo ne bo dolgčas," je še dodal. Skladno z običaji iz tujine so dres z 24-tico kot prvega in za zdaj edinega obesili visoko pod strop Hale Tivoli.

Tilia Olimpija - Legende 24ever 5:6 (3:3)
3.000: Higgins (15./M. Hočevar, Dervarič), Hočevar (21./Stopar), Hughes (23./E. Pance), Pavlin (44./Stopar), E. Pance (48.); Polončič (9./Rojšek), Kastelic (14./J. Vnuk, T. Vnuk), T. Vnuk (19./Beribak), Gustafsson (32./Rahmatullin), J. Vnuk (39./kazenski strel), Gorenc (42./Zupančič)









Zadnja Vnukova predstava v Tivoliju
Predstavitev ekipe 24ever
Kako so Vnuka obesili pod strop Hale Tivoli