Clarence Seedorf. Foto: www.alesfevzer.com
Clarence Seedorf. Foto: www.alesfevzer.com

Danes 47-letni Nizozemec je bil dvajset let pojem sodobnega vezista, na vrh Evrope se je zavihtel z Ajaxom (1995), madridskim Realom (1998) in dvakrat z Milanom (2003, 2007). Še vedno je odlično telesno pripravljen, kar je dokazal tudi več kot 16 tisoč gledalcem v Ljubljani, ki so bili priča prireditvi Zvezde nogometa za žrtve poplav.

"Rad sem zdrav in rad uživam, ko igram nogomet, ne pa da bi se bal, da bi se že po petih minutah poškodoval," je v smehu pripomnil po petkovem spektaklu ob severni obvoznici.

"Lepo je bilo spet preživeti nekaj časa na igrišču s starimi prijatelji. A mislim, da preveč pogosto igramo, morali bi nas prenehati klicati, vsega skupaj je preveč (smeh). Šalo na stran: seveda je lepo, vendar hkrati to na žalost pomeni, da je na svetu veliko težav, saj velikokrat igramo dobrodelne tekme. Bolje bi bilo, če bi se zbirali zgolj zato, da bi kaj proslavili. Toda če je treba pomagati, naredimo, kar lahko. Vzdušje je bilo izjemno, na tribunah se je zbralo veliko mladih in družin."

Nogometne legende v Stožicah na pomoč Slovencem
Predrag Mijatović. Foto: www.alesfevzer.com
Predrag Mijatović. Foto: www.alesfevzer.com

Mijatović: Za nas starejše bi bilo morda bolje, da ne igramo več

S "štimungo" na največjem slovenskem stadionu je bil zadovoljen tudi Predrag Mijatović, med letoma 1996 in 1999 Seedorfov soigralec pri Realu in mož odločitve v finalu Lige prvakov leta 1998 proti Juventusu.

"Najpomembnejše je, da je bil stadion poln, gledalci so se izjemno izkazali z navijanjem. Upam, da so bili zadovoljni," je povedal 54-letni Črnogorec. "Na zelenici je bilo veliko mlajših, ki so šele pred kratkim končali igrati nogomet, kar se je videlo. Ibrahimović je izjemno pripravljen in je igral vso tekmo. Tudi Figo in Pires sta dobra. Za nas starejše bi bilo morda bolje, da ne igramo več (smeh). Pridemo lahko, igramo pa težko. Se pa radi odzovemo na takšna povabila, če le moremo. Vsi smo le ljudje in prepoznamo stisko pomoči potrebnih."

Olić zbodel Keka in Capella

Podobno je razmišljal Hrvat Ivica Olić. "Veseli me, da sem bil del tega. Občinstvo je prepoznalo akcijo predsednika Čeferina in organizatorjev. Prijetno me je presenetilo, koliko ljudi je prišlo."

V 60 minutah igre so sicer videli samo dva zadetka. "Na igrišču je bilo veliko kakovostnih napadalcev, a na žalost malo golov. Mogoče je bilo to zaradi tega, ker sta bila na klopi dva trenerja, ki sta znana po obrambnem slogu nogometa, Kek in Capello (smeh). Nobena ekipa ni želela izgubiti, ampak zmagati, obe sta se do konca borili za pozitiven izid," je ocenil nekdanji napadalec z bogatimi izkušnjami iz Nemčije (tudi Bayerna – 2009–2012), ki danes šteje 44 let. Trenutno je skupaj s še dvema udeležencema zbora legend, Vedranom Ćorluko in Mariem Mandžukićem, pomočnik selektorja Zlatka Dalića v hrvaški reprezentanci.

Sorodna novica Po 11-metrovkah zmaga "modrih" z Ibrahimovićem, za pomoč zbrali 3,5 milijona evrov

Kek: "Ibra" se je vozil pet ur iz Milana po naših cestah

"Rezultat si poglejte," je na "očitek" o obrambni igri Oliću na daljavo odgovoril Matjaž Kek, ki je bil trener zmagovalnega moštva. V resnici smo ga novinarji povprašali, ali so številni zvezdniki v njegovem moštvu kaj upoštevali njegove nasvete. "Modri" na čelu z Zlatanom Ibrahimovićem, ki so ga organizatorji do zadnjega "skrivali" kot presenečenje in je z naskokom najbolj obnorel množico na tribunah, so zmagali po streljanju 11-metrovk s skupnim izidom 5:4.

"Privilegij je biti v njihovi družbi, veliko spoštovanje imam do vseh teh imen. Ampak na igrišču so šli vsi do konca. Nekateri morda s kakšnim gramom preveč, drugi s kakšnim lasom manj. A vsi še imajo idejo in predvsem voljni trenutek, s čimer dokazujejo, kako veliki mojstri so nekoč bili. Še danes se to vidi v vsaki potezi," je nadaljeval slovenski selektor.

"Seveda bi raje videl, da razlog za pripravo takšne tekme ne bi bil takšen, kot je bil. Toda zgodila se je v pravem trenutku za slovenski nogomet. Pohvalo si zaslužijo organizatorji za idejo, prav tako fantastični gledalci, ki so pripravili fantastično vzdušje. Hvala tudi velikim zvezdnikom svetovnega nogometa, ki jim ni bilo težko potegniti do Slovenije. 'Ibra' se je vozil pet ur iz Milana po naših cestah (smeh). Vsak je dal svoj pečat. Veseli nas, da se je zbral denar, ki bo prišel še kako prav. Zgoditi bi se moralo še nekaj takšnih tekem, da bi vsaj malo pomagali. A vidi se, da Slovenija zmore stopiti skupaj, če hoče," je poudaril.

Mile Aćimović. Foto: www.alesfevzer.com
Mile Aćimović. Foto: www.alesfevzer.com

Aćimovića kljub operaciji kolena potegnilo na igrišče

Mile Aćimović je danes selektor slovenske reprezentance do 21 let, sam pa šteje 46 pomladi. Med 36 udeleženci tekme je bil nekoliko nepričakovano. "Imel sem res zahtevno operacijo kolena, danes sem prvič po enem letu stopil na igrišče. Nisem načrtoval, da bom igral, a ko si tako blizu igrišča, te potegne, in želiš to doživeti. Po koncu kariere ti manjkajo ti občutki. Potem to podoživiš in vidiš, da je bilo res super."

"Bilo je zelo zanimivo deliti slačilnico s takimi igralci, ki so krojili mojo kariero in osvajali vse mogoče lovorike. Uživali smo, super dogodek. Gotovo je Zlatan najbolj svež od upokojitve, velika čast je bila, da je prišel, a tudi drugih gledalci še niso pozabili. Mislim, da se o čem drugem kot nogometu nismo pogovarjali, pozna se, da smo vsi še naprej povezani z njim. Govorili smo o časih, ko smo sami igrali, o tem, kaj se dogaja trenutno, in o prihodnosti. Glavna tema je bil nogomet," je predstavil utrip slačilnice.

Kakšno sporočilo so prinesli nogometni zvezdniki?
Miroslav Klose. Foto: www.alesfevzer.com
Miroslav Klose. Foto: www.alesfevzer.com

Klose hvalil Rejo

Miroslav Klose, s 16 zadetki najboljši strelec v zgodovini svetovnih prvenstev in z 71 goli najboljši strelec nemške reprezentance, je razkril, da je beseda tekla tudi o Edyju Reji. Zamejec je bil njegov trener pri rimskem Laziu v dveh obdobjih, v sezoni 2011/12 in drugem delu sezone 2013/2014. "Govorili smo o njem v garderobi. Kot trener in človek mi je bil zelo všeč. Ima mehek pristop in ogromno izkušenj, veliko se je pogovarjal z igralci. To mi zelo ustreza."

45-letni napadalec poljskega rodu, ki ga je Reja označil za najboljšega nogometaša, kar jih je vodil, se je po koncu kariere leta 2016 tudi sam preizkusil kot trener. V pretekli sezoni je sedel na klopi avstrijskega prvoligaša Altacha iz Predarlberškega, kjer pa je marca zaradi slabih izidov izgubil službo. "Trenutno sem strokovni komentator za Ligo prvakov za Nemčijo in Italijo na platformi Amazon Prime Video, to delo me veseli. Rad pa bi bil spet tudi trener. Če se bo ponudila prava priložnost, jo bom sprejel," je pojasnil svoj trenutni status.

Veseli se tudi evropskega prvenstva v Nemčiji prihodnje leto. "Leta 2006 sem domače svetovno prvenstvo doživel kot nogometaš, zdaj bom navijač. V torek sem si v Dortmundu v živo ogledal prijateljsko tekmo med Nemčijo in Francijo (2:1)."

Presenetil ga je Pires

In v kakšnem spominu bo ohranil dobrodelni večer v Stožicah? "Zelo zabavno je bilo. Lepo je, da se nam je pridružil tudi Zlatan. Seveda smo igralci danes že malce prej izvedeli, da bo prišel. Ne smemo pozabiti še nekaterih, ki so zelo dobro pripravljeni. Pires me je presenetil, ima 49 let, res je dober. Tudi Abidal je veliko tekel po krilu. Lahko bi naštel še 10, 15 imen. Več takšnih superzvezdnikov pride, več denarja se zbere."

Nogometaši so včeraj pomagali zbirati denar, ki se ga sicer v tem športu vrti izjemno veliko. A kot pravi Klose, se večina igralcev za šelestenje bankovcev ne meni kaj preveč. In želi si, da bi se ljudje tega zavedali. "Pomembno je, da pokažemo, da v nogometu ne gre samo za denar, da ne šteje samo to. Tudi danes smo videli, da to ni pomembno. Vsi igramo s srcem, vsi smo začenjali na slabih in umazanih igriščih, kjer smo igrali. Ker smo preprosto imeli radi nogomet."

Hamit Altintop. Foto: www.alesfevzer.com
Hamit Altintop. Foto: www.alesfevzer.com

Altintop: Smo velika družina

Dopolnil ga je njegov nekdanji soigralec pri Bayernu, Turek Hamit Altintop. Skupaj sta v Münchnu preživela štiriletno obdobje med letoma 2007 in 2011. "To sta ljubezen in strast. Nogomet nam je odprl veliko vrat, zato mu moramo nekaj vrniti. Moramo ostati skromni, držati skupaj in varovati vrednote, ki jih pooseblja. Zelo sem hvaležen, da sem imel priložnost priti sem in se srečati z nekdanjimi soigralci in prijatelji. To je vedno nekaj posebnega. Hvala gospodu Čeferinu, da je organiziral ta čudoviti dogodek, na katerem smo izrazili podporo in pomoč vaši državi v težkih trenutkih. Čaka nas še prijetna večerja, na kateri bomo poklepetali. Na igrišču smo se vedno borili za svoj klub oziroma državo, na koncu pa smo prijatelji oziroma velika družina. Vedno je nekaj vznemirjenja, tako je bilo tudi danes."

Altintopu je sicer pripadlo zadnje dejanje na tekmi, v majici "rdečih" ni bil uspešen z bele pike v peti seriji, žogo je ustavila prečka: "11-metrovke nisem dobro streljal (smeh), a na koncu smo bili vsi zadovoljni in uživali v tekmi. Tudi jaz. Veselim se že prihodnje podobne priložnosti."

Županja Črne Romana Lesjak in Nataša Pirc Musar hvaležni za dobrodelno tekmo v Stožicah
Dobrodelna nogometna tekma za prizadete v poplavah