Josip Iličić je načel mrežo Liverpoola po uri igre na Anfieldu. Foto: Reuters
Josip Iličić je načel mrežo Liverpoola po uri igre na Anfieldu. Foto: Reuters

Liverpool je pred tremi tedni odpravil Atalanto s 5:0 v Bergamu, na Anfieldu bi si lahko že zagotovil napredovanje v osmino finala, a so imeli gostje drugačne načrte. Že v prvem polčasu so bili za odtenek boljši tekmec. Liverpoolu nikakor ni uspelo ogroziti vrat Pierluigija Gollinija, na drugi strani so nogometaši iz Bergama pridno izkoriščali vrzeli, ki so nastale ob odsotnosti ključnih Liverpoolovih branilcev.

Mreža se je prvič vendarle zatresla šele v drugem delu, med strelce pa se je vpisal – Iličić! Alejandro Gomez je po uri igre z leve strani pred vrata poslal natančen predložek, kapetan slovenske reprezentance se je spretno otresel Konstantinosa Cimikasa, podstavil nogo in hladnokrvno premagal nemočnega vratarja Alissona Beckerja. Kmalu zatem je vodstvo povišal Robin Gosens. Nemec je izkoristil veliko nepozornost mladega branilca Rhysa Williamsa in povsem neovirano iz bližine po predložku Hansa Hateboerja zadel za 0:2.

Drugi zadetek je malce prebudil Liverpool, ki pa še vedno ni našel poti mimo dobro postavljene obrambe Bergamčanov, po dveh minutah dodatka je glavni sodnik Carlos Del Cerro Grande odpiskal konec in potrdil prvi letošnji poraz rdečih v Ligi prvakov.

Eden Hazard je z bele točke ukanil Samirja Handanovića. Foto: Reuters
Eden Hazard je z bele točke ukanil Samirja Handanovića. Foto: Reuters

Prvi gol Hazarda za Real v Ligi prvakov
Inter se je že po porazu v Madridu pred tremi tedni znašel v neugodnem položaju, ki pa se je zdaj še močno poslabšal. Trener Reala Zinedine Zidane je imel precej težav s sestavo začetne postave. Manjkali so kapetan Sergio Ramos, Karim Benzema, Luka Jović in Fede Valverde.

Težave za Inter so se začele že v 5. minuti, ko je Nicolo Bareela podrl Nacha v kazenskem prostoru. Eden Hazard je vzel zelo kratek zalet, nato pa z desno nogo ukanil Samirja Handanovića. To je bil prvi zadetek Belgijca v Ligi prvakov za kraljevi klub.

Vidalu se ni uspelo umiriti in Anthony Taylor ni poznal usmiljenja. Inter je moral celo uro igrati le z deseterico. Foto: Reuters
Vidalu se ni uspelo umiriti in Anthony Taylor ni poznal usmiljenja. Inter je moral celo uro igrati le z deseterico. Foto: Reuters

Vidal po sporni odločitvi Taylorja izgubil živce
V 32. minuti je Arturo Vidal preigraval na levi strani kazenskega prostora in skušal priti do strela. Od zadaj je pritekel Raphael Varane in zadel Čilenca v stopalo. Sodnik Anthony Taylor je pokazal, da se igra nadaljuje kljub padcu Vidala. Nekdanji zvezdnik Barcelone in Bayerna je izgubil živce. Najprej mu je Taylor pokazal rumeni karton, a se mu ni uspelo umiriti, zabrusil je še nekaj sočnih besed in takoj zatem prejel še drugi rumeni karton.

Hakimi z avtogolom potrdil zmago Reala
Na začetku drugega polčasa je Antonio Conte v igro poslal Ivana Perišića in Danila d'Ambrosia. Zidane je menjal v 58. minuti, ko je vstopil Rodrygo namesto Mariana Diaza.

Rodrygo je takoj stekel proti vratom Interja in dočakal natančen predložek Lucasa Vazqueza z desne strani. Odločil se je za volej, žoga je zadela Achrafa Hakimija in se odbila v mrežo. Inter je bil v podrejenem položaju, še najlepšo priložnost za znižanje je imel Perišić, ki je skušal zavrtinčiti žogo v mrežo v 71. minuti, a je malce zgrešil.

Nova gladka zmaga Borussie iz Mönchengladbacha
Borussia iz Mönchengladbacha je odpravila Šahtar s 4:0 in se utrdila na prvem mestu skupine B. Izbranci Marca Roseja so prvo tekmo v Ukrajini dobili kar s 6:0 in tudi tokrat so bili za razred boljši tekmec.

Kapetan Lars Stindl je z bele točke poskrbel za vodstvo Borussie iz Mönchengladbacha. Foto: Reuters
Kapetan Lars Stindl je z bele točke poskrbel za vodstvo Borussie iz Mönchengladbacha. Foto: Reuters

Po četrt ure je branilec Sergej Krivcov v kazenskem prostoru pokosil Marcusa Thurama. Najstrožjo kazen je zanesljivo izvedel Lars Stindl. Kapetan Borussie se je izkazal tudi s podajo, ko je v 34. minuti z desne strani zaposlil Nica Elvedija. Branilec je z glavo povišal na 2:0. V sodnikovem dodatku je za vrhunec večera poskrbel Breel Embolo, ki je s škarjicami postavil izid polčasa. Gostom ni uspelo izbiti žoge izpred svojih vrat in Švicar je bil natančen s štirih metrov.

V drugem polčasu je Borussia precej znižala ritem igre. Končni izid je postavil Oscar Wendt s prostega strela z desne strani. Žogo je zavrtinčil proti vratom, čuvaj mreže Šahtarja Andrej Pjatova je pričakoval, da se bo še nekdo dotaknil žoge, ki pa ga je presenetila in končala v mali mrežici.

Učinkoviti Bayern potrdil prvo mesto
Bayern je premagal Salzburg s 3:1 in si že zagotovil prvo mesto v skupini A. Avstrijski prvaki so imeli več strelov (11:19) in bili so tudi zelo nevarni, a je znova blestel izjemni Manuel Neuer, ki je preprečil vodstvo Salzburga v prvem polčasu.

Kingsley Coman in Leroy Sane sta v drugem polčasu zagotovila Bayernu četrto zmago v skupini A. Foto: Reuters
Kingsley Coman in Leroy Sane sta v drugem polčasu zagotovila Bayernu četrto zmago v skupini A. Foto: Reuters

Po četrt ure igre je David Alaba zelo slabo podal do Marca Roce, žogo je prestregel Koita in zaposlil Mergima Berisho, ki je stekel sam proti Neuerju, a se je najboljši vratar Lige prvakov v lanski sezoni izkazal. Žoga se je odbila do Enocka Mwepuja, ki mu z desetih metrov prav tako ni uspelo matirati Neuerja.

Izjemno priložnost je imel v 35. minuti Dominik Szoboszlai, ki se je znašel sam pred Neuerjem, a je žogo zadel zelo slabo in jo poslal visoko čez vrata. Mladi Madžar je junak v domovini, saj je odločil tekmo dodatnih kvalifikacij za Euro 2021 proti Islandiji v 92. minuti.

Kazen je sledila dve minuti pred odmorom, ko je Thomas Müller streljal z roba kazenskega prostora, Cican Stanković je žogo odbil, pritekel pa je Robert Lewandowski in jo iz bližine potisnil v mrežo. Poljak potrebuje le eno priložnost za zadetek.

V 52. minuti je Kingsley Coman z leve strani prodrl v kazenski prostor, njegov strel je skušal blokirati Maximilian Wöber, a je žoga spremenila smer in Stanković je bil znova nemočen.

Tudi izključitev Roce ni pomagala Salzburžanom
Bavarci niso blesteli, zelo se je poznalo, da manjka Joshua Kimmich, ki se bo po poškodbi kolena vrnil šele februarja. V 66. minuti je Roca prejel drugi rumeni karton, potem ko je podrl Zlatka Junuzovuića.

Z igralcem manj je Bayern povišal na 3:0. Coman je z leve strani poslal predložek pred vrata, kjer je Leroy Sane z glavo poslal žogo pod prečko. Častni zadetek za Salzburžane je dosegel Berisha, ki je le še podstavil nogo po podaji Rasmusa Kristensena.

Na vseh osmih stadionih so se spomnili Diega Maradone z minuto molka. Foto: Reuters
Na vseh osmih stadionih so se spomnili Diega Maradone z minuto molka. Foto: Reuters

Le točka za Atletico
Atleticu ni uspelo streti "bunkerja" moskovske Lokomotive (0:0) in se bo moral še potruditi za drugo mesto v skupini A. Izbranci Diega Simenoneja so imeli kar 21 strelov, sedem v okvir vrat. Izvajali so 16 kotov, gostje pa le enega. V 68. minuti je Koke sicer zatresel mrežo, a je videosodnik upravičeno razveljavil zadetek zaradi prepovedanega položaja.

Foden odločil v Pireju, tudi City v osmini finala
Med najboljših 16 se je uvrstil tudi Manchester City. Izbranci Pepa Guardiole so v Pireju premagali Olympiacos (0:1). Odločilni zadetek je dosegel Phil Foden v 36. minuti po sijajni podaji Raheema Sterlinga s peto.

Iličić načel mrežo Liverpoola na kultnem Anfieldu

4. krog, skupina A:
ATLETICO MADRID - LOKOMOTIV MOSKVA 0:0
Oblak (Atletico) je branil vso tekmo.

Sodnik: Slavko Vinčić

BAYERN - SALZBURG 3:1 (1:0)
Lewandowski 43., Coman 52., Sane 68.; Berisha 73.
RK: Roca 66./Bayern

Bayern: Neuer, Pavard (63./Hernandez), Boateng, Alaba, Richards (79./Javi Martinez), Roca, Goretzka, Gnabry (62./Sane), Müller, Coman (78./Douglas Costa), Lewandowski.

Salzburg: Stanković, Kristensen, Ramalho, Wöber, Ulmer, Camara, Junuzović (71./Adeyami), Mwepu (71./Ashimeru), Szoboszlai (71./Sučić), Berisha, Koita.

Sodnik: Orel Grinfeld (Izrael)

Lestvica:                           
BAYERN *           4  4 0 0 15:4 12 
ATLETICO MADRID    4  1 2 1  4:7  5 
LOKOMOTIV MOSKVA   4  0 3 1  4:5  3 
SALZBURG           4  0 1 3  7:14 1 
          * - v osmini finala       

Skupina B:
BORUSSIA (M) - ŠAHTAR DONECK 4:0 (3:0)
Stindl 17./11-m, Elvedi 34., Embolo 45., Wendt 77.

INTER - REAL MADRID 0:2 (0:1)
Hazard 7./11-m, Hakimi 59./ag
RK: Vidal 33./Inter

Inter: Handanović, Škriniar, de Vrij, Bastoni (46./D'Ambrosio), Barella, Gagliardini (78./Sensi), Hakimi (64./Sanchez), Vidal, Young, Lukaku (86./Eriksen), Martinez (46./Perišić).

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Varane, Nacho, Mendy, Modrić, Kroos, Vazquez, Ödegaard (58./Casemiro), Hazard (78./Junior Vinicius), Mariano Diaz (59./Rodrygo).

Sodnik: Anthony Taylor (Anglija)

Lestvica:                           
BORUSSIA (M)       4  2 2 0 14:4  8 
REAL MADRID        4  2 1 1  9:7  7 
ŠAHTAR DONECK      4  1 1 2  3:12 4 
INTER              4  0 2 2  4:7  2 

Skupina C:
OLYMPIACOS - MANCHESTER CITY 0:1 (0:1)
Foden 36.

MARSEILLE - PORTO 0:2 (0:1)
Sanusi 39., Oliveira 72.
RK: Balerdi 70.; Grujić 67.

Lestvica:                          
MANCHESTER CITY *  4  4 0 0 10:1 12
PORTO              4  3 0 1  7:3  9
OLYMPIACOS         4  1 0 3  1:6  3
MARSEILLE          4  0 0 4  0:9  0
          * - v osmini finala      

Skupina D:
LIVERPOOL - ATALANTA 0:2 (0:0)
Iličić 60., Gosens 64.

Liverpool: Alisson, Williams, R. Williams, Matip (85./Minamino), Cimikas (61./Robertson), Jones, Milner, Wijnaldum (61./Fabinho), Salah (61./Firmino), Origi (61./Jota), Mane.

Atalanta: Gollini, Rafael Toloi, Romero, Djimsiti, Hateboer, de Roon, Freuler, Pessina (85./Mirančuk), Gosens (75./Mojica), Gomez, Iličić (70./Zapata).

Sodnik: Carlos del Cerro Grande (Španija)

AJAX - MIDTJYLLAND 3:1 (0:0)
Gravenberch 47., Mazraoui 49., Neres 66.; Mabil 81./11-m
RK: Sviatchenko 91./Midtylland

Lestvica:                          
LIVERPOOL          4  3 0 1  8:2  9
AJAX               4  2 1 1  7:5  7
ATALANTA           4  2 1 1  8:7  7
MIDTJYLLAND        4  0 0 4  2:11 0