Letošnja Planica bo nekaj posebnega, saj se bo poslovil eden najboljši letalcev vseh časov Robert Kranjec. Foto: BoBo
Letošnja Planica bo nekaj posebnega, saj se bo poslovil eden najboljši letalcev vseh časov Robert Kranjec. Foto: BoBo

Prvič bo v dolini pod Poncami v tej vlogi. V njegovi premierni sezoni na mestu selektorja je Slovenija v svetovnem pokalu zmagala na treh tekmah, vse v poletih. Timi Zajc je začel februarja, ko se je prvič v karieri na najvišjo stopničko povzpel v Oberstdorfu, izjemen pa je bil zadnji konec tedna v Vikersundu, kjer je v soboto najprej četverica Zajc, Anže Semenič, Peter in Domen Prevc dobila ekipno preizkušnjo, v nedeljo pa je do zmage poletel še mlajši izmed bratov Prevc, svoje pete v karieri in prve na velikankah. S tem so slovenski orli tudi poskrbeli za najlepše povabilo v dolino rekordov, Planico, kjer letalnica bratov Gorišek letos praznuje 50 let.

Po koliko so vstopnice?

Vstopnice za Planico se prodajajo po posameznih dnevih. Za četrtkove kvalifikacije, ko se bodo ob letalnici zbrali predvsem otroci (pokrovitelj jih bo pripeljal 3.500), morajo odrasli odšteti 15 evrov, za petkovo, sobotno ali nedeljsko tekmo pa 29 evrov. V predprodaji, ki se je začela 8. novembra, končala pa 5. marca, je bilo sicer mogoče vstopnice kupiti po znižani ceni.

"Na finale sezone prihajamo z dobro popotnico in pred nami je poseben dogodek. Skakanje na domačih tleh je posebna čast, hkrati pa dolžnost, da dobro nastopimo. Želimo ponoviti polete iz Vikersunda. Domen je bil tam odličen in je naš prvi favorit za posamično tekmo. Visoko ciljamo tudi na ekipni preizkušnji," je povedal Bertoncelj, ki dodaja, da, če si uspešen v Vikersundu, podobno velja tudi za Planico. Tako tudi pričakuje, da bodo na slovenski letalnici isti favoriti, kot so bili na norveški.

V kvalifikacijah 12 Slovencev
Z dvema zmagama je za Bertoncljem, ki je drugi slovenski trener s slavjem na ekipni tekmi, najuspešnejši konec tedna: "Domen se je posebej psihično pripravil na turnejo Raw Air in ves čas je dobro deloval. Imel je le en spodrsljaj v Trondheimu. V Vikersundu je bil željan dobrih daljav. Moštvena zmaga je bila nekaj posebnega. V Vikersundu vsi radi letijo. Da je to na norveških tleh, je še nekaj posebnega." V četrtek bo na štartu 12 skakalcev, šesterici iz svetovnega pokala se doda še šesterica iz nacionalne kvote. V nedeljo bo na finalu 30 najboljših skupnega seštevka, kot kaže za zdaj, s petimi slovenskimi orli, v soboto pa bo na sporedu ekipna tekma, kjer bo seveda nastopila le četverica.

Sorodna novica Na preizkusu letalnice bratov Gorišek z 224 m najdaljši Pograjc

"Jurij Tepeš je imel lani skromno sezono, a je bil v Planici uspešen in tudi letos lahko ponovi. Upam, da bo Robi Kranjec ponovil lanske rezultate iz Planice. Tudi Tilen Bartol bi bil lahko zanimiv, Bor Pavlovčič je bil lani tudi uspešen … Kar nekaj je takšnih, ki bi lahko bili uspešni," je povedal o tistih, ki niso toliko v ospredju, glede izbora za sobotno tekmo pa pristavil: "Vnaprej bi težko postavil ekipo, bi pa želel, da se sestavi taka, ki ima potencial za stopničke. Lani je Domnu spodletelo v kvalifikacijah in pravilno je bilo, da je vseeno nato nastopil na moštveni tekmi, na kateri je bil najboljši posameznik ekipe."

Končno se je Domnu vse poklopilo
Z najboljšo popotnico seveda prihaja Domen Prevc. Med zimo je bilo ogromno nihanj. Po dobrem začetku je sledil padec forme, a na turneji Raw Air je znova skakal dobro, predvsem pa je bil izvrsten v Vikersundu, kjer je prinesel največji delež k ekipni zmagi, v nedeljo pa se je še sam zavihtel na najvišjo stopničko: "Končno je za mano konec tedna, ko se mi je vse poklopilo. Vse leto sem delal za to. Končno se mi je poklopilo, zato sem to zmago tudi bolj emocionalno doživljal, kot recimo tisto prvo v Ruki. Bolj se me je dotaknila."

19-letni – zdaj že lahko rečemo – mojster poletov je tudi lani z dobrimi občutki po uspešnem Vikersundu prišel v Planico, a se mu je nato prikradla napaka v kvalifikacijah. Rezultatskih ciljev si letos ni postavil, želi le čim bolj uživati v vsakem skoku posebej: "Če uživamo skakalci v poletih, je po navadi tako, da je tudi rezultat pravi za navijače in medije. Upam, da bom užival, potem pa se bodo rezultati že sami poklopili."

Domen Prevc glavni slovenski adut v Planici

Letalnico v Vikersundu so letos nekoliko spremenili, po besedah Domna pa na njej še vedno bolj uživa kot na planiški, za katero pa upa, da se bo to letos s pravimi vremenskimi pogoji tudi spremenilo: "Planica je zagotovo lepša, enostavnejša in ponuja tiste užitke, a Vikersund daje res tisti pravi letalni "feedback". Večji užitek mi je leteti v Vikersundu, čeprav se je zdaj malce spremenilo in je letalnica zahtevnejša, a občutki ostajajo. Planica letos veliko obeta, saj bo lepo vreme. Tukaj še nisem izkusil tiste prave termike in upam, da bom letos imel to priložnost."

Zajc komaj čaka planiški debi
Domen je letos drugi najboljši Slovenec za Timijem Zajcem, ki je premierno zmago v tej zimi dosegel na nemški letalnici Heinija Klopferja, zdaj pa se veseli debija na domači velikanki: "Komaj že čakam, da bom lahko končno skočil pred domačimi gledalci v Planici. Lani, ko sem lahko le gledal, sem bil zelo nestrpen, ker sem si tudi sam želel leteti, letos pa bom končno izkusil, kako je skakati v Planici."

Sorodna novica Robert Kranjec oznanil: "Zadnjič v Planico kot tekmovalec"

"Energije bo za ta konec tedna še dovolj. Od norveške turneje sem se odpočil. V Vikersundu sicer skoki niso bili več pravi. Poznala se je utrujenost, zdaj pa sem te dni do Planice namenil za počitek in bom pravi. Letalnica v Vikersundu je zahtevna in nisem je spoznal do konca. Ves čas sem tipal, kje so zanke in ne vem še točno, kako je treba tam skočiti. Parabola leta je zelo nizka in s tega vidika verjamem, da bo v Planici lažje," je povedal najmlajši v slovenski ekipi za Planico in dodal: "Želja in cilj je deseterica. Tudi v skupnem seštevku bi to rad dosegel, hkrati pa bi v Planici rad še enkrat prečrtal številko na smučeh." Iz Oberstdorfa je ta 233,5 m.

Tako brezkompromisno le še Evensen in Kranjec
Med Slovenci je v Planici do zdaj najdlje letel Peter Prevc pred štirimi leti, ko je pristal pri 248,5 m, istega leta pa je bil še meter in pol daljši v Vikersundu, kar je tudi državni rekord. Na norveški turneji so bili njegovi skoki boljši kot pred tem, v Oslu se je celo znova zavihtel na stopničke, ko je zasedel tretje mesto. Prispeval je tudi pomemben delež k ekipni zmagi, v nedeljo pa je v izteku skakalnice dvignil mlajšega brata na ramena: "Zelo sem bil vesel, ko sem lahko dvignil Domna, saj mu nekaj časa ni šlo. Zelo se je mučil, potem pa je na turnejo Raw Air prišel dobro pripravljen. V Trondheimu je imel smolo, v Vikersundu pa je res blestel. Mislim, da je zelo prav prišlo, da so nekoliko zrezali 'pukl', ki je zdaj nižji. Tako brezkompromisno, kot je šel on, sem jaz videl verjetno le še Evensena, ko je tedaj skočil rekord, in Kranjca, ko je postal svetovni prvak. Drugače pa jih ni bilo veliko."

Praznik smučarskih poletov v dolini pod Poncami bo potekal od četrtka do nedelje. Prenosi bodo na TV SLO 2, Valu 202 in MMC-ju. Več TUKAJ.

Zdaj se zaradi tega v Vikersundu tudi nekoliko krajše leti. "Je manjša, saj so s tem izgubili krivino, kjer so prej pridobili kakšen meter. Spodaj pri 253 m je videti bolj ravno, kot je bilo prej. Mislim, da je tisti Domnov poskusni skok, ko je pristal pri 245 m, že kar maksimum te skakalnice," je sklenil štirikratni zmagovalec tekem v Planici, ki je glede pričakovanj še dodal: "Če se bom mučil do 210 m, zagotovo ne bom zadovoljen. Hočem začutiti tisti adrenalin, ko pristanem, kar se zgodi po 220 m. Torej, da naredim svojo nalogo, skočim daleč in sem zadovoljen."