Laura Unuk, ki je lani postala mladinska svetovna prvakinja, bo na prvi deski slovenske ženske reprezentance, njena želja pa je, da bi ekipa olimpijado v Batumiju končala med deseterico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Laura Unuk, ki je lani postala mladinska svetovna prvakinja, bo na prvi deski slovenske ženske reprezentance, njena želja pa je, da bi ekipa olimpijado v Batumiju končala med deseterico. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Luka Lenič je za trening prek spleta chess.com odigral partijo s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom in ga premagal. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Laura Unuk
Slovenska ekipa bo v Gruzijo odpotovala v nedeljo, ko bo tudi odprtje tekmovanja, ki bo trajalo do 4. oktobra. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Lenič in Unukova glavna aduta Slovenije na šahovski olimpijadi

Batumi bo od 24. septembra do 4. oktobra gostil 43. šahovsko olimpijado. Slovenska ekipa bo v Gruzijo odpotovala v nedeljo, ko bo tudi odprtje tekmovanja, ki bo trajalo do 4. oktobra. Naslova branijo Američani in Kitajke. Slovenija se bo predstavila tako z moško kot žensko reprezentanco (obe bosta odigrali po 11 krogov), ki ji poveljujeta Luka Lenič in novopečena velemojstrica Laura Unuk. Obe ekipi imata drzno željo, da olimpijado končata med deseterico. V Batumiju bo tudi kongres Fide in s tem volitve za predsednika svetovne šahovske organizacije.

Najstnica, ki bo že tretjič na olimpijadi
"Cilji so zelo visoki. Smo na 35. mestu med 151 ekipami. Mislim, da smo sposobne priti višje. Imamo dve izkušeni šahistki, velemojstrici, že dobitnici medalj na olimpijadah, zraven pa tri mlajše. Prva deseterica bi bila sanjska, vsekakor pa smo sposobne priti med prvih dvajset," pravi 18-letna Laura Unuk, ki bo že tretjič nastopila na tem elitnem tekmovanju. "Prvič sem bila leta 2014 na Norveškem, zastopala sem četrto desko in se šele uvajala. Pred dvema letoma sem že skočila na prvo desko, za mano sta bili dve velemojstrici, videti je bilo kar malo smešno. No, zdaj bo malo manj smešno, saj sem postala velemojstrica."

Ekipni duh na vrhuncu
V čem je posebnost olimpijade, kjer se boriš za reprezentanco? "Že med igro moraš gledati rezultat na preostalih šahovnicah. Če vidiš, da so tvoje reprezentančne kolegice izgubljene, moraš igrati na zmago. Psihologija je malo drugačna, naporneje je." Ekipa, v kateri so še velemojstrici Jana Krivec in Darja Kapš ter članska državna prvakinja Lara Janželj in Teja Vidic, je mešanica izkušenj in mladosti. "Ujamemo se super. Potrebovali smo nekaj let ... Na začetku sem bila najmlajša, ekipe nisem tako dobro poznala, zdaj pa smo prijateljice, gremo na kavo in ne govorimo le o šahu. Ekipni duh je na vrhuncu!"

Samozavest pri šahu še kako pomembna
Laura Unuk, ki je pred enim letom v Montevideu postala mladinska svetovna prvakinja, za konkurentke seveda ni več neznanka. Bo zdaj težje, ker se bodo nasprotnice še bolje pripravile nanjo? "Ne, morda je celo boljše, da me tekmice poznajo. Če imaš titule, naslove prvakinje, jih je kar malo strah in so previdne. Več se pripravljajo in jim vzame več energije (smeh)." Da gre zdaj lahko v vsako partijo samozavestna, še povečuje možnosti za uspeh. "Drži, pomembno je, da verjameš vase, čeprav igraš z boljšimi, ki imajo tudi 300 točk višji 'rejting'. Vedeti moraš, da je vse mogoče in da lahko premagaš vsakogar."

Lenič: Deseterica bi bil vrhunski dosežek
Tudi moška reprezentanca bo v Batumija merila visoko. Selektor Matjaž Mikac je v reprezentanco vpoklical velemojstre Luko Leniča, Jureta Boriška, Jureta Škoberneta in Mateja Šebenika ter mednarodnega mojstra in državnega prvaka Borisa Markojo. Slovenija trenutno na lestvici med 185 reprezentancami zaseda 26. mesto. Selektor bi bil zadovoljen, če bi se tako razpletlo tudi na olimpijadi, medtem ko Luka Lenič meri višje: "Deseterica bi bil vrhunski dosežek, to pa že pomeni, da si samo en dvoboj oddaljen od medalje. Drzen cilj, a vendarle uresničljiv."

Spomin na Baku 2016: fenomenalna olimpijada!
Lenič se dobro spominja, kako blizu deseterici je bila Slovenija predlani: "Odigrali smo fantastično olimpijado. Zadnji krog smo igrali na drugi deski, in to z Ukrajino, ki je nato osvojila bron. Če bi premagali Ukrajino, bi osvojili 3. ali 4. mesto. Žal nam ni uspelo in smo padli na 20. mesto, kar je precej pokvarilo sliko." Kako močne tekmece pričakuje Lenič v Batumiju? "Olimpijada je v začetnih krogih malce lažje tekmovanje kot evropsko prvenstvo, kjer ni slabih reprezentanc. Tu pridejo tudi šahovski eksoti in najbrž bomo v 1. krogu igrali prav s kakim eksotom. V nadaljevanju je pričakovati elitne reprezentance."

Lenič izgubil svojega "Dragića"
Od reprezentance se je po dolgih letih poslovil legendarni velemojster Aleksander Beljavski. "V prejšnjih letih sva se z Beljavskim menjavala na prvi deski. Žal mi je, da ga ni več v ekipi. V vseh teh letih tekmovanj ga je bilo res dobro imeti na svoji levi ali desni, da si vedel, da imaš en stroj, ki reprezentanco poganja naprej. Tako kot je bil Luka Dončić na evropskem prvenstvu vesel, da je imel ob sebi Gorana Dragića. Beljavski sodi med najboljših pet šahistov na svetu. Zelo, zelo težko bom zapolnil njegove čevlje," nam je še povedal 30-letni Lenič, ki je za trening prek spleta chess.com odigral partijo z Magnusom Carlsenom in ga tudi premagal!

Lenič in Unukova glavna aduta Slovenije na šahovski olimpijadi