Igor Bišćan je na trenerski klopi Olimpije preživel 369 dni. Foto: www.alesfevzer.com
Igor Bišćan je na trenerski klopi Olimpije preživel 369 dni. Foto: www.alesfevzer.com

Ne obžalujem niti enega dne v Ljubljani, bilo mi je prelepo. Kamor koli sem šel, so me spoštovali, tudi jaz sem spoštoval vse. Ne le v klubu, tudi v mestu. Žal to ni zgodba s srečnim koncem, kot so vsi pričakovali, a menim, da smo naredili veliko dobrega – in na to smo lahko zelo ponosni!

Igor Bišćan
Nogometaši Olimpije so pod Bišćanovim vodstvom 27. maja osvojili naslov državnega prvaka ... Foto: www.alesfevzer.com
... tri dni pozneje so postali še pokalni zmagovalci, s čimer so osvojili prvo dvojno krono po sezoni 1992/93. Foto: www.alesfevzer.com

Ko zmaguješ, je vse v najlepšem redu, ko pa izgubljaš, se pa zahteva, da je treba zamenjati vse. Tako je povsod, v vseh klubih. Toda jaz sem tisti, ki vodi Olimpijo in sprejema odločitve. Dokler sem tukaj, bom vedno sprejemal odločitve, ki so po mojem mnenju najboljše za ta klub.

Milan Mandarić
Bišćan je na trenerski stolček Olimpije sedel 2. junija lani. V dobrem letu dni je med drugim tudi podrl klubski rekord po številu osvojenih točk v domačem prvenstvu. Foto: Borut Živulović/BoBo

Bišćan, ki je na trenerski stolček ljubljanskega kolektiva sedel lani poleti, je postal prvi trener Olimpije po 13 letih, ki je preživel celotno sezono v prvoligaški konkurenci.

Zagrebčan je zaupanje vodstva kluba in predsednika sicer upravičil, zeleno-bele je popeljal do naslova državnih prvakov, sezono je sklenil še z naslovom pokalnega zmagovalca.

A to ni bilo dovolj, da bi se obdržal na vselej vročem stolčku ljubljanske ekipe. Predsednik Milan Mandarić se je z njim v zadnjih dneh večkrat sešel, naposled je le sprejel odločitev, da Ljubljančani potrebujejo novega trenerja.

V zadnjih dneh smo bili ves čas na preži glede dogajanja v Stožicah, po večurnem čakanju je Bišćana pred mikrofonom v Ljubljani vendarle ujel novinar Televizije Slovenija Anže Bašelj.

Bišćan: Navijači razumejo položaj
Bišćan, ki je Olimpijo vodil na 42 tekmah, na katerih je le štirikrat okusil grenkobo poraza, o podrobnosti sporazumne prekinitve ni želel govoriti, je pa priznal, da je nekoliko razočaran. "Mislim, da ni potrebe po tem, da povem, kako zelo sem razočaran zaradi tega. Zgodba bi se lahko, še posebej po takšni sezoni, kakršna je bila letošnja, razvila tudi drugače. A tako pač je, to je življenje, takšen je trenerski posel," je dejal 40-letnik in nadaljeval: "Ob tem bi izkoristil priložnost, da se zahvalim klubu, ki mi je zaupal pomembno vlogo, čeprav sem bil še precej neizkušen. Zagotovo se klubu ni bilo enostavno odločiti zame. Zahvalil bi se svojim sodelavcem, ki so delovali z mano in pomembno vplivali na naš uspeh. Hvala tudi navijačem, ki so nas vzljubili in pokazali, da razumejo položaj. Dokazali so, da imajo občutek za ljudi, ki so pošteno oddelali svoje delo."

Nogometašem je dolžen do konca življenja
Nekdanji hrvaški reprezentant – za člansko ekipo je zbral 15 nastopov in en zadetek – se je zahvalil tudi medijem. "Ti so bili po mojem mnenju objektivni in velikokrat na strani poštenosti in poštenega dela," je povedal, največje zahvale pa podelil zdaj že nekdanjim varovancem iz zmajevega gnezda. "Seveda pa gre največja zahvala nogometašem. Brez njihovega truda od prvega do zadnjega dne ne bi dosegli tega, kar smo. Rad bi se jim zahvalil za vse, kar so naredili zame in za moje sodelavce. Na neki način sem jim ostal dolžen do konca življenja. Dokazali so, da se s poštenim in trdim delom lahko preživi vse težave, ki so – recimo – standardne za Olimpijo, in sezono konča na najboljši mogoči način. Olimpiji in njeni ekipi želim veliko sreče v boju za Evropo in za naslednjo sezono," je dodal.

Na svoje delo pri Olimpiji je ponosen
Se pa ni želel dotakniti trenutka, ko je začutil slabe vibracije v klubu. "Ne bi bilo pošteno, da se ob vsem dobrem, kar sem naredil, govori o slabih stvareh. To bi v meni povzročilo slabo voljo. Menim, da bi se morali osredotočati na pozitivne stvari, ne pa se vedno znova vračati k stvarem, ljudem, slabim občutkom, ki smo jih doživeli v zadnjem času. Zgodilo se je preveč lepega in pomembnega zame, za vse okoli mene in navijače, da bi nenehno govorili o tem," je priznal in sklenil: "Ne obžalujem niti enega dne v Ljubljani, bilo mi je prelepo. Kamor koli sem šel, so me spoštovali, tudi jaz sem spoštoval vse. Ne le v klubu, tudi v mestu. Žal to ni zgodba s srečnim koncem, kot so vsi pričakovali, a menim, da smo naredili veliko dobrega – in na to smo lahko zelo ponosni!"

Mandarić: Nihče ni večji od kluba
Pred mikrofon smo dobili tudi predsednika Mandarića, ki je poudaril, da odločitev o menjavi trenerja ni bila enostavna. "Toda na dolgi rok sem storil vse za dobrobit kluba in razvoj nogometašev. Razšli smo se sporazumno, na prijateljski, profesionalen in miren način. Igorju se zahvaljujem za vse, kar je dal na poti do letošnjega velikega uspeha," je v uvodu dejal 79-letni podjetnik in nadaljeval: "Nisva se strinjala glede sestavljanja ekipe, v kateri ni bilo mlajših, v klubu vzgojenih nogometašev. Tu se ne bi spuščal v podrobnosti, najpomembneje je, da smo se razšli na športen, profesionalen način. Odločitev, ki sem jo sprejel, je najboljša za klub. Morda je zame najslabša, a vedno sem govoril, da je klub pomembnejši od trenerja, igralcev in predsednika. Zadovoljen sem, da sem to storil."

Predsednik je tisti, ki vodi Olimpijo
Predsednika Olimpije javno mnenje ne skrbi preveč. "Ko zmaguješ, je vse v najlepšem redu, ko pa izgubljaš, se pa zahteva, da je treba zamenjati vse. Tako je povsod, v vseh klubih. Toda jaz sem tisti, ki vodi Olimpijo in sprejema odločitve. Dokler sem tukaj, bom vedno sprejemal odločitve, ki so po mojem mnenju najboljše za ta klub," je poudaril. In katera je zdaj najboljša naslednja odločitev za Olimpijo? "Iščemo trenerja, ki bo prišel v klub in na dolgi rok deloval v dobro kluba. Trenerja, ki goji napadalni, zmagovalni nogomet in razvija mlade slovenske nogometaše, kar je za Olimpijo ključnega pomena," je pojasnil. Kot Bišćanova zamenjava se je v zadnjih dneh največkrat omenjal Slaviša Stojanović, nekdanji selektor slovenske članske izbrane vrste, a o novem imenu Mandarić ni želel preveč govoriti: "Počakajte še malo, ne bo dolgo, ko bo znan novi trener. Pod pritiskom smo, da ga hitro najdemo, saj se bo kmalu začela sezona v evropskih tekmovanjih. Pripeljati moramo tudi nove nogometaše, nekaj jih bo odšlo, nekaj prišlo. A najprej bomo morali poiskati novega trenerja."

Olimpija miren in stabilen klub
Velikokrat se ugiba, koliko časa bo Mandarić ostal v Olimpiji, pred kratkim so se pojavile govorice, da utegne klub prodati slovenskemu podjetniku Jocu Pečečniku. "V Olimpiji sta mir in stabilnost boljša kot kadar koli prej. Vprašanje, ali bo Milan ostal ali odšel, to ni pomembno. Pomembno je, da bo Milan do zadnje ure, ko bo pri Olimpiji, delal vse za dobro tega kluba. Ali bo odšel jutri ali čez pet let, tega ne vem. Vseeno pa sem vedno rekel, da sem zadovoljen s svojim poslanstvom v tem klubu. Ko bo napočil čas za odhod iz kluba, boste zagotovo vi prvi, ki boste izvedeli."

Ne obžalujem niti enega dne v Ljubljani, bilo mi je prelepo. Kamor koli sem šel, so me spoštovali, tudi jaz sem spoštoval vse. Ne le v klubu, tudi v mestu. Žal to ni zgodba s srečnim koncem, kot so vsi pričakovali, a menim, da smo naredili veliko dobrega – in na to smo lahko zelo ponosni!

Igor Bišćan

Ko zmaguješ, je vse v najlepšem redu, ko pa izgubljaš, se pa zahteva, da je treba zamenjati vse. Tako je povsod, v vseh klubih. Toda jaz sem tisti, ki vodi Olimpijo in sprejema odločitve. Dokler sem tukaj, bom vedno sprejemal odločitve, ki so po mojem mnenju najboljše za ta klub.

Milan Mandarić
Mandarić: To je bila najboljša odločitev za Olimpijo
Bišćan ponosen na opravljeno delo pri Olimpiji
Mandarić: To je bila najboljša odločitev za Olimpijo
Bišćan ponosen na opravljeno delo pri Olimpiji