Izbor šport
Poleg Petra Prevca bodo nastopili še Jernej Damjan, Anže Semenič, Tilen Bartol, Nejc Dežman, Anže Lanišek in Timi Zajc, ki ga bo pred Vikersundom zamenjal Domen Prevc. Foto: EPA
Reuters
Norveška turneja bo potekala neprestano od petka do naslednje nedelje, tekme pa bodo v Oslu, Lillehammerju, Trondheimu in Vikersundu. Foto: Reuters
BoBo/Borut Živulović|
Petrova najboljša uvrstitev v tej zimi je tretje mesto iz Zakopan, je pa z ekipo osvojil srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu v poletih, kjer je branil posamično zlato. Foto: BoBo/Borut Živulović
VIDEO
Skakalci odhajajo na norv...
VIDEO
Pred skakalci šest tekem...

Dodaj v

S skoki, kakršne je Prevc pokazal na treningu, bo prišel tudi uspeh

Glavni načrt, kako se lotiti odpravljanja napake
8. marec 2018 ob 09:10
Ljubljana - MMC RTV SLO

V petek se za smučarske skakalce začenja norveška turneja Raw Air, ki jo, potem ko je izpustil Lahti in s treningi odpravljal napako, nestrpno pričakuje Peter Prevc.

Desetdnevna turneja, kjer v skupen seštevek štejejo skoki na štirih posamičnih tekmah, dveh ekipnih preizkušnjah in štirih kvalifikacijskih serijah, je zadnje dejanje letošnje zime pred zaključkom svetovnega pokala v Planici. Raw Air turneja je bila prvič izvedena lani, ko jo je osvojil Avstrijec Stefan Kraft, najboljši Slovenec pa je bil Peter Prevc, ki jo je končal na petem mestu: "Na tej turneji je urnik res natrpan. Ves čas se nekaj dogaja in je nekakšen 'džumbus'. Če greš na turnejo z napolnjeno glavo, je zagotovo težje, kot je zdaj, ko je vse skupaj malce bolj sproščeno. Mi je bilo pa lani tam všeč. Vse je dobro organizirano glede prevozov. Lahko bi rekel, da je, kar se tega tiče, celo pred novoletno turnejo."

Na turneji prostih dni ni, zato je po Petrovih besedah še toliko pomembneje, da na Norveško odhaja sproščen, kar je posledica tekmovalnega premora, ki ga je izkoristil za treninge. Njegova zadnja tekma je bila 19. februarja, ko je bila v Pjongčangu na sporedu ekipna preizkušnja. Svetovni pokal se je nato nadaljeval v Lahtiju, a je konec tedna na Finskem 25-letni skakalec izpustil: "V bistvu sem imel dva konca tedna prosta in za zdaj je bilo vse zelo dobro. Čas je bil, da sem nekaj naredil, ne le neko krpanje za nazaj, ko skušaš nekaj narediti v nekaj dneh, ki ti ob vseh potovanjih ostanejo. Od tiste sobote, ko smo prišli domov, smo naredili načrt treningov in seznam napak, ki jih bomo s temi treningi odpravili. Za zdaj smo vse lepo izpolnili."

Glavni načrt, kako se lotiti odpravljanja napake
Kot je – vidno sproščen in optimističen, predvsem pa bolj pomirjen, kot je bil februarja v Pjongčangu – dejal, je sestavil načrt, ki ga je potem izvajal pod vodstvom pomočnika glavnega trenerja Gorana Janusa Janija Grilca, ki je tudi njegov klubski trener pri Triglavu. Najprej sta nekoliko višje dvignila rampo, da je Peter pri skokih pridobil kakšen meter, s tem pa je postal bolj sproščen in je vse skupaj, kot pravi, lažje potekalo: "V bistvu smo na spisek dali le eno napako. Bolj je bil pomemben načrt, kako se tega lotiti, da bom sebe umiril in ne bom poskušal rešiti vsega iz enega skoka v drugega. Vzel sem si štiri treninge, da sem lepo počasi in postopoma izboljševal, s tem pa pridobil tudi neko samozaupanje, da sem si več upal. Hkrati je bil načrt tudi obnoviti kondicijsko pripravo in tudi to se je zgodilo."

"V bistvu je šlo izvajanje načrta kar hitro. Na srečo se je vse lepo odvijalo in ni bilo treba načrta spreminjati oziroma delati kakršnih koli posegov ali modifikacij zastavljenega dela. Tudi z opremo se je vse pokazalo, da ustreza. Zato sem bil lahko osredotočen na mirno in potrpežljivo skakanje," je dejal Prevc, ki zaradi storjenega dela v tem času komaj čaka, da se turneja začne, saj ga zanima razplet: "S tem, kar smo naredili, sem zadovoljen. Verjamem, da se bo tudi na tekmah kaj poznalo. Sicer nikoli ne veš, kako se tam zavrti. Predvsem je bilo glavno, da je bilo okolje mirno. Tudi tekme pokala Cockte so bile v Planici, zato da je bila kranjska skakalnica povsem prosta. V petek popoldne sem jo imel popolnoma zase, dvakrat pa se mi je pridružil še Timi Zajc. V miru sem skakal, to pa je bilo tisto, kar mi je dalo največ sproščenosti."

S takimi skoki bodo prišli tudi uspehi
O rezultatskih ciljih ne želi razmišljati, tudi si jih posebej ne postavlja, saj se s tem ne želi obremenjevati. Kot pravi, "če bo uspelo te skoke prenesti na tekmo, bodo rezultati avtomatično prišli". Vendarle letošnja zima do zdaj ni šla po načrtih in predvsem željah. Pred dvema letoma skakalec, ki ni imel konkurence, je zdaj 17. v svetovnem pokalu: "Malce sem bil po vseh tekmah že zasičen, po eni strani tudi naveličan, saj ves čas verjameš v najboljše. V glavi imaš, kako rešiti stvari, potem pa, ko se odrineš z mize, vidiš, da ni nič bolje. Če ti uspe dober skok, ko pristaneš pri lepi daljavi, je trud poplačan. Ko pa ni uspeha, te pa vse skupaj počasi prazni, saj ni potrditve, da pravilno in dobro delaš. Vseeno se prepričuješ, da je vse v redu, a te, hočeš nočeš, izprazni."

V skladu s celotno sezono je bil tudi nastop na olimpijskih igrah v Pjongčangu, kamor je prišel kot branilec srebrne in bronaste medalje, a je Južno Korejo zapustil z desetim in 12. mestom, nekonkurenčna za vrh pa je bila tudi slovenska ekipa: "Zdaj, ko sem 14 dni doma, drugače gledam na igre, kot sem tedaj, ko so se nastopi končali. Takrat sem bil kar malce žalosten, obupan nad vsem skupaj. Zdaj vidim, da sem naredil vse, kar je bilo v moji moči. Nikoli nisem obupal ali kaj podobnega, da bi si rekel, saj tako ali tako nimam nobenih možnosti in je brez zveze, da kar koli sploh treniram in se aktiviram za tekme. Naredil sem vse, nisem obupal in sem se boril do konca, a pač je bilo tistih devet oziroma 11 takrat boljših od mene."

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Fleaa
# 08.03.2018 ob 09:12
nikol ni prepozno... pričakujem zmago, če ne prej na zaključku v Planici, kar bo lepa popotnica za delo poleti in naslednjo sezono....
samy joe
# 08.03.2018 ob 09:36
Ni kej, da se ne trudi mu ne moremo oporekati. Želim mu vse najboljše.
lookaaa
# 08.03.2018 ob 09:35
Dajmo biti pozitivni. Skoki so odvisni tako od forme tekmovalca (fizika, pravi tajming, obcutek v zraku...), se vec pa od glave. Peter mora resetirati glavo in verjamem, da ga bomo ponovno gledali v vrhunskem izdanju.
Kar terenutno rabi, je mir. Upam, da ga je vsaj malce najdel. Upam pa tudi, da novinarji sedaj ne bodo takoj navali nanj in ga sprasevali bedarije, pa o kakih obcutkih, bognedaj stopnickah...

Gremo Pero!
Voly
# 08.03.2018 ob 10:10
Ves sarkazem in pljuvanje v zgornjih postih je seveda odraz tega, da so nas skakalci na čelu s Petrom in Janusom močno razvadili. Ves čas ponavljam, da ne znamo skakati samo mi in da ne moremo biti vedno v vrhu. To se ne dogaja v nobenem športu, kaj šele v tako specifičnem, kot so smučarski skoki.
Verjamem, da je med kritizerji večina mlajših, ki skoke spremljajo od ere Janusa naprej. Dve-tri leta nazaj je res izgledalo, kot da ni mej, da bodo samo naši krojili vrh, ostali pa pobirali drobtinice, predvsem v poletih. Toda konkurenca seveda ni počivala, predvsem Nemci, Norvežani in Poljaki so močno napredovali, Naši, Avstrijci in Čehi pa nazadovali.
To je povsem normalen proces v tem športu. Osebno sem prepričan, da se bo trend rezultatov pri nas spet dvignil, z Janusom ali s kom drugim.
Zato je treba biti malo potrpežljiv in našim orlom stati ob strani. Pri Prevcu se vidi, da se trudi krivuljo obrniti navzgor in upam, da mu bo to uspelo še letos, če ne prej na letalnicah. To bi bila izvrstna popotnica za naslednjo sezono. Seveda pa ni pričakovati kar zmag, kajti konkurenca je trenutno res pred našimi.
caree
# 08.03.2018 ob 09:41
Pa kaj skoz nekaj jamrate. Sezona sploh ni tako slaba, le mi smo se toliko razvadili. 10 let nazaj bi molili za tako sezono.
Imamao 2x zmaga, 1x mesto in ekipno 2 mesto na SP v poletih.
5tane
# 08.03.2018 ob 09:52
Dajmo Pero. Jaz te podpiram 110 %.
Dejstvo
# 08.03.2018 ob 10:17
Res, že 101. članek na to temo.
S takimi članki se samo ustvarja pritisk, da mora čimprej pridobiti formo, kar pa ga le še dodatno obremenjuje in podaljšuje čas vrnitve.

Pustite ga, razultati bodo prišli, ali pa tudi ne.

Kakorkoli, Prevc je že dokazal svoje, tudi če nikoli več ne stoji na stopničkah.
mile952
# 08.03.2018 ob 10:00
Mene Peter Prevc niti ne skrbi, sigurno bo prišel v formo. Bolj je problematično, da je njegov brat Domen tako padel v formi. meni se je zdel večji genij kot Peter, letos ga pa nikjer ni.
jakosol
# 08.03.2018 ob 12:19
Peter bo še prišel na vrh. Pri skokih je to povsem običajno. Tudi drugi odlični skakalci so imeli luknje v karieri (Stoch, Ammann).
kokio
# 08.03.2018 ob 11:59
Njegov vzpon je bil šolski.. sezono za sezono.. korak za korakom. Ko bo porihtal glavo, ko do sebe nebo imel prevelikih pričakovanj in bo začel uživet v tem kar dela potem verjamem da bo hitro spet pri stopničkah.

Njegov brat Domen je večji problem. Pri njemu imam dvom, da se bo vrnil na zmagovalna pota.
miki331
# 08.03.2018 ob 11:30
Če je rešil odriv in začetno fazo leta je že zmagu.
Ples
# 08.03.2018 ob 11:21
Hrkati je bil načrt

To je vedno načrt doktorja - in tudi vedno ga realizira, nadpovprečno! ;)
izmanator
# 08.03.2018 ob 10:21
Sramotko, ti sam sebi ena velika sramota. Šalabajzr
mysterion
# 08.03.2018 ob 17:52
Veliko skakalcev je imelo dominantno sezono, ampak take kot jo je mel Prevc ni in mogoče tudi nihče več ne bo imel. Peter Kralj, pa tut če takoj neha...
vapor22
# 08.03.2018 ob 13:37
Doma je pokazal da zna skočit:) sicer pa srečno Peter. Želim ti čim prejšnjo vrnitev na vrh.
krtmenedva
# 08.03.2018 ob 13:44
S skoki, kakršne je Prevc pokazal na treningu, bo prišel tudi uspeh

... predvsem pa z novim trenerjem.
Owl
# 08.03.2018 ob 11:40
Js mu verjamem in verjamem v njegov uspeh ... je pa res, da sem verjel tudi v SMC #naivnost
glasnost
# 08.03.2018 ob 10:25
Hrkati je bil načrt

Aha. Se pravi, da bodo skoke skušali izboljšati s pravilnim hrkanjem. :-)
Soni
# 08.03.2018 ob 10:11
Lesinar@
Res nisi duhovit!
CTM
# 08.03.2018 ob 23:59
"potrebno je biti potrpežljiv".... "korak po korak" ....je rekel že decembra.... pa januarja...pa februarja....do poletne sezone bo pa že "taprav" ....
DAbears
# 08.03.2018 ob 14:47
Gotovi so vsi
Orel prevc is back
macak
# 08.03.2018 ob 13:54
Peter welcome back in a gang.
Strokovnjak
# 08.03.2018 ob 17:13
glasnost
# 08.03.2018 ob 10:25
Hrkati je bil načrt

Aha. Se pravi, da bodo skoke skušali izboljšati s pravilnim hrkanjem. :-)


Pod vodstvom nesporne avtoritete tega področja, nikogar drugega kot dr. Stareta, lol
robip44
# 08.03.2018 ob 10:30
Moj nasvet Prevcu, kako skakati:
- Zelo močno se je potrebno odriniti;
- Odriv se opravi z obema nogama in roke se položi ob bok;
- V zraku biti čimbolj miren; po potrebi uporabiti persen ali drugo pomirjevalo
- Bistvo pa šele sledi: Čim dlje ostati v zraku
- Pri doskoku paziti, da ena noga naprej, druga nazaj
- Obvezno na koncu naredit zavoj - kristianijo, ki se tudi ocenjuje; ta zavoj tudi omogoča, sse skakalec ustavi.
- Nato zmagoslavno dvigniti roke in s tem dati jasno vedeti, da si najboljši

MEN JE TOLE DUHOVITO IN ZELO NA MESTU.......OSTALI PA NAJ GREDO NA NOVA24
Nikolaj
# 08.03.2018 ob 09:47
Prevc bo zmagovalec norveške turneje.
In potem bo tudi zmagovalec Planice.
Prevc je najboljši.
veza
# 09.03.2018 ob 03:18
Voly

Bistvo se skriva v tem, da ne vemo, zakaj so Nemci, Poljaki, Norvežani napredovali, mi in ostali pa nazadovali, kot moštva in kot posamezniki.
Mogoče naša stroka to celo ve, pa ne povedo, zdaj je Peter prvič nekaj malega razkril, upajmo, da mu je uspelo "napako" odpravit.
Čeprav spet ni povedal, v če je bila ta napaka, a ne bodimo malenkostni, važno, da je sedaj optimističen, itak bodo pa tekme povedale svoje.
El Khan Diablo
# 12.03.2018 ob 17:01
Samo še v resnici moram dobit 1.000.000 evrov tako kot sem sanjal pa bom milijonar!!!
El Khan Diablo
# 12.03.2018 ob 16:57
A ne znate drugega pisat!? Že celo sezono pišete isto! Kaj bi bilo, če bi to, če bi ono, v glavnem če, če, če...! Če bi bula imela če; bi bila čebula!!!
moj komentar
# 08.03.2018 ob 21:13
frlekin
Peter bo prišel na vrh samo še mogoče pri snemanju reklam, te mu še grejo 'dobro' od rok.


Če ne bo pri vrhu, potem tudi zanimanja podjetij za snemanje reklam ne bo.
zigadr
# 08.03.2018 ob 13:38
Kera napaka je to
Hijena
# 08.03.2018 ob 09:51
Ni prvič, da so naši blesteli na treningih in kvalifikacijah, na tekmi pa pogoreli. Zato razna predvidevanja samo stopnjujejo pritisk na naše skakalce, ki že tako ali tako niso v formi.
moj komentar
# 08.03.2018 ob 13:30
Brata prevc naj si čimprej najdeta osebne trenerje. Tenis mojster nima pojma.....
Lesinar
# 08.03.2018 ob 10:05
Moj nasvet Prevcu, kako skakati:
- Zelo močno se je potrebno odriniti;
- Odriv se opravi z obema nogama in roke se položi ob bok;
- V zraku biti čimbolj miren; po potrebi uporabiti persen ali drugo pomirjevalo
- Bistvo pa šele sledi: Čim dlje ostati v zraku
- Pri doskoku paziti, da ena noga naprej, druga nazaj
- Obvezno na koncu naredit zavoj - kristianijo, ki se tudi ocenjuje; ta zavoj tudi omogoča, sse skakalec ustavi.
- Nato zmagoslavno dvigniti roke in s tem dati jasno vedeti, da si najboljši


A z zastavico bi znal zamahniti?
frlekin
# 08.03.2018 ob 14:20
Peter bo prišel na vrh samo še mogoče pri snemanju reklam, te mu še grejo 'dobro' od rok.
pantani
# 08.03.2018 ob 10:15
Mislim, da v reprezentanci ni več pravega vzdušja pa tudi ko enkrat začneš menjavat opremo, češ da ti zaradi tega ne gre...
Semin
# 08.03.2018 ob 09:43
6.mesto?
Svit-1
# 08.03.2018 ob 10:54
Dokler bo samo testiral in testiral (npr. smuči do konca septembra, kasneje drese, čevlje, nogavice, ...) ne bo nič!
frlekin
# 08.03.2018 ob 12:18
Ne, ne bo več uspeha.
Nikolaj
# 08.03.2018 ob 10:12
Lesinar

Zelo dober komentar, ki popestri dan.
UH-Me piš
# 08.03.2018 ob 09:58
Ma kaj trening ? na tekmi je potrebno pokazat kdo in kaj si !
sramotko
# 08.03.2018 ob 10:19
Pust biznis in pejd skakat. Glave nimaš pri skokih Pero....
robip44
# 08.03.2018 ob 10:17
dve sezoni se že išče tale Prevc........mislim, da je z mislimi pri svoji dragi in pri poslu tako, da mu ni rešitve.....nikoli več ne bo v špici
Nikolaj
# 08.03.2018 ob 09:58
Moj nasvet Prevcu, kako skakati:
- Zelo močno se je potrebno odriniti;
- Odriv se opravi z obema nogama in roke se položi ob bok;
- V zraku biti čimbolj miren; po potrebi uporabiti persen ali drugo pomirjevalo
- Bistvo pa šele sledi: Čim dlje ostati v zraku
- Pri doskoku paziti, da ena noga naprej, druga nazaj
- Obvezno na koncu naredit zavoj - kristianijo, ki se tudi ocenjuje; ta zavoj tudi omogoča, sse skakalec ustavi.
- Nato zmagoslavno dvigniti roke in s tem dati jasno vedeti, da si najboljši
Lesinar
# 08.03.2018 ob 09:40
Janus, povedi nas v .... (Janus brez črke j)
krosnjar
# 08.03.2018 ob 09:30
Načrt.. Dvigniti rampo in skakati sam...
In je zadovoljen. Načrt uspel... Le dvakrat ga je zmotil Zajc.
O. K. Jaz sem laik.. :)
sandiego1995
# 08.03.2018 ob 09:35
"S skoki, kakršne je Prevc pokazal na treningu, bo prišel tudi rezultat"

To pa zagotovo. Še posebej, če mu bo z zastavico mahal trenerski mag, Janus Goran!!
odlekiran
# 08.03.2018 ob 09:33
Super, torej so ga pripravili za naskok med prvih 15. Kar korajžno, v dveh tednih se pa ja ujame nikakršno konkurenco. Ajejej.
urednik01
# 08.03.2018 ob 10:12
če ga ni bilo v lahtiju, naj niti sem ne hodi in naj skače doma
El Khan Diablo
# 08.03.2018 ob 09:28
Bodo prišli rezultati!? Bla, bla, bla,...to se govori že celo sezono!!!
Kazalo