Mikaela Shiffrin je v tej sezoni osvojila kar štiri globuse, skupaj jih ima že 11. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin je v tej sezoni osvojila kar štiri globuse, skupaj jih ima že 11. Foto: Reuters

Če pogledamo številke, potem je odgovor jasen – "seveda". V spodnji tabeli je primerjava njunih najboljših sezon – in kako primerno, v obeh sezonah je bilo izpeljanih enako število tekem (35). In še sladkorček za ljubitelje številk – obe sezoni sta se sinhronizirali celo do dneva natančno – obe sta se začeli 27. oktobra in končali 17. marca.

StatistikaTina Maze 2013Mikaela Shiffrin 2019
zmage1117
stopničke2421
top 53125
top 103226
nastopi3526
tekme3535
točke24142204
% vseh možnih68,9762,97
% na odpeljano tekmo68,9784,77

Shiffrinova je odpeljala kar devet tekem manj, a se je rekordu Tine Maze vseeno približala na vsega dobrih 200 točk. Tinin povprečni izkupiček na eno tekmo je bil neverjeten (69), a kaj potem poreči na Mikaelo, ki je na vsako odpeljano tekmo v povprečju osvojila skoraj 85 točk? Američanka brez dvoma še ima rezerve.

Sorodna novica Kaj nas uči zgodba Lindsey Vonn in kateremu delu nismo pripravljeni prisluhniti?

A če bi poslušali samo Mikaelo, potem je odgovor jasen – "najbrž ne oziroma sila težko". V pogovorih po zadnji tekmi je namreč priznala, da je izpeljani program v letošnji sezoni približala svoji osebni meji. V prvi polovici sezone, v kateri je bistveno več tehničnih disciplin, je tako rekoč odpeljala v celoti (izpustila je le Val Gardeno), v drugi polovici je imela več lukenj, na kar je vplivala tudi bližina svetovnega prvenstva, na katerem je (prav tako kot Tina Maze v svoji najboljši sezoni) osvojila tri medalje, od tega dve zlati.

Dilema je jasna – ali nastopiti prav na vsaki tekmi? S tem morda osvojiš v skupnem seštevku kakšno točko več, a zaradi utrujenosti dosežeš manj najbolj vrhunskih uvrstitev – konkretno zmag. Če bi Američanka namreč nastopila prav na vseh tekmah, sploh ni nujno, da bi šel števec zmag navzgor, morda bi šel lahko zaradi utrujenosti in izčrpanosti celo navzdol. Manjše število tekem torej na eni strani pomeni večjo možnost za zmago na eni tekmi, hkrati pa deluje tudi preventivno na področju zdravja in poškodb.

Sorodna novica Koliko zmag bo zbrala Mikaela Shiffrin? Številke pravijo vsaj 88.

Tina Maze je bila del zadnje generacije, ki je sproducirala vsaj nekaj smučark, ki so tekmovale v vseh disciplinah (Maria Höfl Riesch, Anna Veith, Lindsey Vonn, Julia Mancuso ...). V sezoni, ki se je ravno končala, so le tri smučarke točke osvajale v vseh disciplinah (Wendy Holdener, Federica Brignone, Ragnhild Mowinckel), a nobena ni odpeljala več kot 28 tekem. Še en pogled več, kako je bila Tinina sezona 2012/2013 res nekaj posebnega.

Pri Mikaeli Shiffrin je brez dvoma pomemben tudi "ameriški dejavnik", kjer so izrazito pomembne zmage. Ne pozabimo, že zdaj jih ima na svojem računu kar 60 in v tem tempu ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi v nekaj letih v rekordnih knjigah zamenjala Ingemarja Stenmarka (ki je – ne pozabimo – rekord dosegel tudi kot specialist v vsega dveh disciplinah). Če bo Shiffrinova nadaljevala v svojem preverjenem tempu "manj je več" (manj tekem, več zmag in večja preventiva), ima potem najbrž le eno pravo priložnost, da podre 2.414 točk – to pa je naslednja sezona 2019/2020, ki je edina v štiriletnem obdobju, ko na sporedu ni olimpijskih iger ali svetovnega prvenstva.