Martin Čater je v Wengnu dosegel svojo najboljšo smukaško uvrstitev kariere na tekmah svetovnega pokala, je pa bil pred slabima dvema letoma že šesti v superveleslalomu. Foto: Reuters
Martin Čater je v Wengnu dosegel svojo najboljšo smukaško uvrstitev kariere na tekmah svetovnega pokala, je pa bil pred slabima dvema letoma že šesti v superveleslalomu. Foto: Reuters

Čater je z osmim mestom postavil najboljšo slovensko (moško) uvrstitev sezone v hitrih disciplinah. Na petem smuku sezone je le dosegel tisto, kar so trenerji od njega pričakovali že prej, a se ni izšlo, saj je bil Čater na prvih štirih smukih sezone le enkrat v točkah svetovnega pokala (25. mesto v Val Gardeni). Tokrat je s številko 41 smučal odlično, predvsem v finišu tekme je bil hiter. Zdaj ga že čaka nov izziv: v petek bo v Kitzbühelu superveleslalom, v soboto pa smuk. Na Streifu Čater še nima smukaških točk!


Na prejšnjih smukih letošnje sezone se ni izšlo po vaših željah, tokrat pa kar osmo mesto v Wengnu. Kaj vam to pomeni in kaj je bilo prej narobe?
To 8. mesto mi predstavlja nekakšno potrditev trdega dela skozi celo sezono. Pred začetkom sezone sem se res počutil pripravljenega za korak naprej, vendar pa po prvih tekmah ni tako kazalo in potem glava naredi svoje. Nastanejo dvomi, pa čeprav sam veš, da lahko hitro smučaš.

Zanimivo, da ste bili v Wengnu na tekmi evropskega pokala letos 11. januarja le 51. ...
Res je, končal sem v ozadju. Po številki 30 se je vreme spremenilo iz sončnega v oblačnega in nastala je res 'difuza', tako da podlage praktično nisi videl. Na zadnjem odseku sem spregledal grbino in me je vrglo povsem iz linije, tako da sem se ustavil, vendar vseeno nadaljeval do cilja.

Čater sezone ni začel spodbudno. V Severni Ameriki je bil tako v Lake Louisu (31.) kot v Beaver Creeku (33.) brez točk svetovnega pokala. Prve točke je osvojil v Val Gardeni za 25. mesto, nato je v Bormiu odstopil, v Wengnu pa osvojil 8. mesto. Foto: Reuters
Čater sezone ni začel spodbudno. V Severni Ameriki je bil tako v Lake Louisu (31.) kot v Beaver Creeku (33.) brez točk svetovnega pokala. Prve točke je osvojil v Val Gardeni za 25. mesto, nato je v Bormiu odstopil, v Wengnu pa osvojil 8. mesto. Foto: Reuters

Pred sobotno tekmo ste mi v pogovoru povedali, da je v Wengnu najtežje hitro odpeljati Brüggli-S. Na tekmi tam res niste smučali najbolje, a vseeno ste bili na koncu osmi. Presenečeni?
Zelo sem bil presenečen nad tem rezultatom! Predvsem zaradi tega, ker sem v Brügli S-ju naredil napako in nisem imel velike izhodne hitrosti. Posledično se mi je zdelo, da mi gre zelo počasi po tisti dolgi ravnini za tunelom.

Proga v Wengnu je s 4455 metri najdaljša v svetovnem pokalu. Kako zelo so pekle noge spodaj?
Pekle so že na polovici proge (smeh). Do cilja gre potem samo še na boj in za željo po hitrem smučanju.

Trenerju Petru Penu je vidno odleglo, ko ste prišli v cilj. Je bil povsem zadovoljen z vašim smučanjem? Na kakšne napake je opozarjal prej, ko niste dosegali tako vrhunskih rezultatov?
Drži, tokrat je bil zadovoljen. Glede napak ni bilo toliko govora, ker mislim, da na tej ravni zna vsak smučati, so pa pomembne tiste malenkosti, ki odločajo o rezultatu.

Ena od teh 'malenkosti' so gotovo smuči. Lahko rečete, da so vaše smuči Stoeckli hitre?
Mislim, da so. Na začetku sezone je bilo nekaj negotovosti, kateri model smuči vzeti za tekmo. Zdaj točno vem, kaj kje voziti.

Prihaja Kitzbühel, kjer na smukih še nimate točk svetovnega pokala. S kakšnimi občutki greste na Streif?
Streif je nekaj posebnega. Upam, da se letos spoprijateljim s progo in da mi uspe tudi hitro smučati. Zgornji del je težek, pa seveda spodnji del. Vmes je pa kar položno.

Mišnica je morda najbolj sloviti skok na smukih. Zakaj je ta skok tako nevaren?
Mišnica je res eden nevarnejših skokov, predvsem zato, ker je res strmo in se po štartu vse zgodi v nekaj sekundah, poleg tega je podlaga res nemirna in tudi ledena.

2008: Zmaga Cucha in vragolije Millerja

Na štartu Kitzbühela so uredili posebne prostore, kjer se lahko tekmovalci ogrevate na napravah za fitnes, predvsem pa ste na toplem. Je to zelo dobrodošlo?

Seveda. Prostori na štartu so bolj kot ne le v Kitzbühelu takšni, kot bi morali biti na vseh smukih.

Ko pridete v to legendarno prizorišče svetovnega pokala, ko se z gondolo vozite na vrh in gledate imena nekdanjih zmagovalcev ... kaj se vam vse podi po glavi?
V gondoli po navadi razmišljam le o tem, kako se najbolje spopasti s progo in biti hiter.

Katere pretekle zmage v Kitzbühelu so vam ostale v spominu?
V spominu imam Didier Cucha, kako je presmučal to progo in zmagal, pa seveda izjemno drugo mesto Andreja Šporna. Spomnim se tudi Bodeja Millerja, kako se je peljal po ograji (video na desni strani).